Ο Αριέλ Λεκαδίτης και η ρητορική μίσους

Ο Αριέλ Λεκαδίτης και η ρητορική μίσους

Χτες ο εκδοτικός οίκος Αρμός ανακοίνωσε στα social media τη διακοπή της συνεργασίας του με τον συγγραφέα Αριέλ Λεκαδίτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η απόφαση ελήφθη μετά τις πρόσφατες δημόσιες χυδαίες αναρτήσεις του συγγραφέα, το περιεχόμενο των οποίων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες των Εκδόσεων Αρμός». Αναφέρεται επίσης ότι οι εκπρόσωποι του εκδοτικού οίκου αποστασιοποιούνται από τις απόψεις του συγγραφέα, ενώ ήδη έχουν αποσύρει τα βιβλία του από το σάιτ τους. Προηγήθηκαν αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα οι οποίες προέτρεπαν σε μποϊκοτάζ του εκδοτικού οίκου σε περίπτωση που δεν διέκοπτε την συνεργασία με τον Λεκαδίτη.

Τις αντιδράσεις πυροδότησε η ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ με εικόνα κατεστραμμένων κτιρίων από τη βομβαρδισμένη Γάζα και σχόλιο: «Δες εδώ! Η Γάζα οικόπεδο!!! ΧΥΝΩΩΩΩ». Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Λεκαδίτης, εκ των εκπροσώπων του ισραηλινού κυβερνητικού κόμματος Λικούντ στην Ελλάδα, δημοσιεύει χυδαία σχόλια εναντίον των Παλαιστινίων. Μια σύντομη επίσκεψη στους λογαριασμούς του στα social media αποδεικνύει ότι συνηθίζει να σχολιάζει τον πόλεμο στη Γάζα σαν να πρόκειται για αγώνα ποδοσφαίρου. Λες και μιλάμε για κάποιο ματς που παρακολουθούμε στις οθόνες μας, έναν αγώνα στον οποίο κάποιος θα κερδίσει έπαθλο.

Με τουίτ του καλεί διαρκώς σε καταστροφή της Γάζας, ανεβάζοντας μεταξύ άλλων βίντεο γυναικών στρατιωτών του ισραηλινού στρατού που χορεύουν μπροστά σε τανκς, σαν να πρόκειται για cheerleaders που διασκεδάζουν το κοινό μέχρι να αρχίσει το επόμενο ημίχρονο. Η ποδοσφαιροποίηση της γενοκτονίας σε συνδυασμό με την ακραία ρητορική μίσους φαίνεται πως είναι ο τομέας στον οποίο διαπρέπει ο Λεκαδίτης.

«Δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο από άνθρωπο των Γραμμάτων» αναφέρουν διάφοροι στα social media. Κι εδώ είναι η μεγάλη παρεξήγηση. Το γεγονός ότι κάποιος έχει πληροφορίες πάνω σε συγκεκριμένο τομέα –ο Λεκαδίτης έχει σπουδάσει Ιστορία του Ολοκαυτώματος στη Χάιφα– δεν τον κάνει αυτομάτως άνθρωπο των Γραμμάτων. Η γνώση και πολύ περισσότερο η παιδεία είναι έννοιες πολύ πιο ουσιαστικές από την πληροφορία. Ο τρόπος που χρησιμοποιεί κάποιος την πληροφορία ή τη γνώση είναι που κάνει τη διαφορά. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο Γιόζεφ Μένγκελε ήταν γιατρός.

Documento Newsletter