Ο αργός θάνατος του αθλητικού Τύπου – Η «Metrosport» στη βόρεια Ελλάδα έγινε η δέκατη αθλητική εφημερίδα που ανέστειλε την έκδοσή της

Ο αργός θάνατος του αθλητικού Τύπου – Η «Metrosport» στη βόρεια Ελλάδα έγινε η δέκατη αθλητική εφημερίδα που ανέστειλε την έκδοσή της

Η «Metrosport» στη βόρεια Ελλάδα έγινε η δέκατη αθλητική εφημερίδα που ανέστειλε την έκδοσή της τα τελευταία 14 χρόνια

Η κρίση στα ΜΜΕ και ειδικότερα στις εφημερίδες συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, με τους εργαζόμενους στα έντυπα Μέσα να ζουν στα χρόνια των μνημονίων έναν ανελέητο εφιάλτη. Και δεν είναι μόνο οι πολιτικές εφημερίδες (τελευταίο θύμα η «Αυγή») που πλήττονται από την κρίση στον Τύπο αλλά και οι αθλητικές…

Την περασμένη Τετάρτη μία ακόμη αθλητική εφημερίδα, η «Metrosport», ανέστειλε τη λειτουργία της. Τέλος εποχής για την ιστορική αθλητική εφημερίδα της Θεσσαλονίκης, η ιδιοκτησία της οποίας ενημέρωσε πως «κλείνει την έντυπη έκδοση επειδή δεν πουλάει φύλλα που μπορούν να τη συντηρήσουν και θα επενδύσει στην ηλεκτρονική της μορφή». Ο ιδιοκτήτης του ομίλου Metromedia Παύλος Ανδρώνης υποστήριξε μεταξύ άλλων πως η εφημερίδα του είχε φτάσει να πουλάει μόλις 300-400 φύλλα, συνεπώς δεν ήταν βιώσιμη. Να σημειωθεί πάντως πως πριν από περίπου τρεις μήνες ο ίδιος ιδιοκτήτης ανέστειλε τη λειτουργία και της ιστοσελίδας του ομίλου mynews.gr.

Δείτε επίσης: Κλείνει η αθλητική εφημερίδα Metrosport

Η εποχή των μνημονίων

Πέρα από το μέλλον της «Metrosport», είναι βέβαιο ότι ο αθλητικός Τύπος πνέει τα λοίσθια, ειδικότερα από την εποχή που ξεκίνησαν τα μνημόνια στη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό –όπως ανέφερε σε σχετικό δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Harddog– ότι πριν από 14 χρόνια, τον Ιούλιο του 2010, κυκλοφορούσαν πανελλαδικά έντεκα αθλητικές εφημερίδες: «Φως των Σπορ», «Φίλαθλος», «SportDay», «Εξέδρα», «Πρωταθλητής», «Derby», «Πράσινη», «Ωρα των Σπορ», «Score Live», «Γαύρος» και «Γάτα». Τον επόμενο χρόνο (Ιούλιος του 2011) έμειναν δέκα καθώς έκλεισε η «Score Live». Και από τότε φτάσαμε τον Ιούλιο του 2021 να υπάρχουν στα περίπτερα μόλις πέντε αθλητικά φύλλα: «Φως», «SportDay», «Live Sport», «Πρωταθλητής», «Ωρα των Σπορ». Να σημειωθεί εδώ ότι ενδιάμεσα έκλεισε για δεύτερη φορά η «Sportime», που εγκατέλειψε την έντυπη έκδοση, συνέχισε σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά πλέον υπάρχει μόνο ως εξώφυλλο στο διαδίκτυο…

Στη Θεσσαλονίκη, πλην της «Metrosport», έκλεισαν από το 2010 μέχρι σήμερα τα ιστορικά «Σπορ του Βορρά» (το 2015) έπειτα από 50 χρόνια πορείας, ενώ το 2021 έκλεισε και η «Arena Press». Και ακόμη η εβδομαδιαία «Forza» (φίλα προσκείμενη στον ΠΑΟΚ) κυκλοφορεί πλέον μόνο σε ηλεκτρονική μορφή…

• Στη μαύρη περίοδο των μνημονίων θυμίζουμε ότι είχε κλείσει (το 2011) ο «Φίλαθλος» του Γ.

Κουρή, ο οποίος είχε κυκλοφορήσει στις 30 Νοεμβρίου 1982 φέρνοντας επανάσταση στον αθλητικό Τύπο.

• Τον Φεβρουάριο του 2011 έκλεισε η «Score Live», φίλα προσκείμενη στην ΑΕΚ, η οποία κυκλοφόρησε πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2002.

• Στις 18 Μαρτίου 2012 έβαλε λουκέτο η «Εξέδρα», η οποία είχε κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2008 από τον ΔΟΛ. Η «Εξέδρα» καθιερώθηκε σύντομα στον χώρο, αλλά το 2011 μεταβιβάστηκε στον Μιχάλη Ανδρουλιδάκη, στα χέρια του οποίου κατέρρευσε.

• Στις 9 Φεβρουαρίου 2013 έκλεισε οριστικά και η «Derby Sports». Φίλα προσκείμενη στον Παναθηναϊκό, έκλεισε για δέκα ημέρες το καλοκαίρι του 2009 και επανακυκλοφόρησε στις 17 Ιουνίου ως «Derby News».

• Το 2017 σταμάτησε η έκδοση της «Goal News» από τον Πήγασο του Γιώργου Μπόμπολα που είχε κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2002. Η εφημερίδα καθιερώθηκε πολύ σύντομα στον αθλητικό Τύπο και πρωταγωνιστούσε στις πωλήσεις, αλλά στην πορεία αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα, όπως και όλος ο όμιλος του Πήγασου, και έπαψε να κυκλοφορεί τον Ιούνιο του 2017.

Κατήφορος χωρίς τέλος

Συνολικά από τις 15 αθλητικές εφημερίδες που κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα το 2010 απέμειναν πλέον στα περίπτερα μόλις πέντε («Φως», «Sportday», «Live Sport», «Ωρα» και «Πρωταθλητής»). Και για να καταλάβουμε το μέγεθος της «κατηφόρας» των πωλήσεων αρκεί να δούμε τι συνέβαινε πριν από δέκα χρόνια με τις κυκλοφορίες των αθλητικών εφημερίδων. Το 2014 λοιπόν, σύμφωνα με τα στοιχεία της εποχής, το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου οι αθλητικές εφημερίδες της Αθήνας έχασαν συνολικά 2.400.211 φύλλα συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις τους έπεσαν από τα 15.477.083 στα 13.076.872 φύλλα. Η ημερήσια κυκλοφορία των αθλητικών εφημερίδων το 2014 ήταν γύρω στα 80.000 φύλλα και με τη δραματική πτώση των πωλήσεων οι εναπομείνασες αθλητικές εφημερίδες έφτασαν να έχουν το 2023 μέση ημερήσια κυκλοφορία μόλις 9.500 φύλλα.

Ετικέτες

Documento Newsletter