Ο αργός θάνατος της Βενετίας

Αν η προσέλκυση εκατομμυρίων τουριστών ετησίως θεωρούνταν το μεγαλύτερο όνειρο των αρχών μιας πόλης, τότε ο δήμος της Βενετίας χάρη στα αξιοθέατά της, στο καρναβάλι της και το φεστιβάλ κινηματογράφου της θα έπλεε σε πελάγη ευτυχίας. Ωστόσο, μια σειρά από προβλήματα που περιλαμβάνουν από την αλλοίωση των μνημείων της και τα συνεχώς πλημμυρισμένα κτίριά της έως τον κίνδυνο περιβαλλοντικής καταστροφής ρίχνουν φως στην άλλη πλευρά του νομίσματος.

Πριν από λίγα χρόνια οι αρχές συζήτησαν το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου ύψους έως και 500 ευρώ σε όποιον τουρίστα πιανόταν να σέρνει στους λιθόστρωτους δρόμους… βαλίτσες με ροδάκια! Μπορεί το μέτρο να μην υιοθετήθηκε, ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ο δήμος να επιβάλει στο άμεσο μέλλον «τέλος 24ωρης παραμονής» ύψους πέντε ή και δέκα ευρώ ημερησίως σε περιόδους αιχμής.

Η αποτελεσματικότητα του νέου φόρου στην άνιση μάχη με τον μαζικό τουρισμό είναι αμφίβολη. «Αν ο κόσμος θέλει να έρχεται, θα είναι διατεθειμένος να πληρώσει για να έρθει» λέει η ερχόμενη από τη Ρώμη και τακτική επισκέπτρια Κλέλια Ταντζαρέλι.

Χαράτσι και για τους πρώην κατοίκους

Ομως, ενώ για όσους καταφτάνουν στη γαληνοτάτη με τρένο, πλοίο ή λεωφορείο το τέλος θα περιλαμβάνεται στην τιμή του εισιτηρίου, δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα εισπράττεται από τους επισκέπτες που επιλέγουν τη λύση του αυτοκινήτου. Παράλληλα, τίθεται το ζήτημα των πρώην κατοίκων της πόλης. «Είναι σαν να ρίχνεις αλάτι στην πληγή. Αφού έχεις αναγκάσει χιλιάδες αν- θρώπους να την εγκαταλείψουν, τώρα θα τους υποχρεώσεις να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να επισκεφθούν τους συγγενείς τους;» αναρωτιέται ο Ιταλός ακτιβιστής Μάρκο Γκασπαρινέτι.

Στα μαύρα κατάστιχα της UNESCO

Ο μαζικός τουρισμός δεν αποτελεί τον μοναδικό πονοκέφαλο των Βενετών. Η αργή καταβύθιση της γαληνοτάτης, η οποία επιδεινώθηκε με τη μεγάλη πλημμύρα του περασμένου Οκτωβρίου, η διάβρωση των υπόγειων στηριγμάτων των ιστορικών κτιρίων της και τα μολυσμένα από τα τεράστια κρουαζιερόπλοια νερά της πιέζουν τις δημοτικές αρχές να παρουσιάσουν απτά αποτελέσματα, ενόψει μάλιστα ενός επιπλέον πλήγματος, το οποίο ενδέχεται να δεχτούν τον ερχόμενο Ιούλιο. Τότε η UNESCO θα αποφασίσει αν θα συμπεριλάβει την πόλη στον κατάλογο των Παγκόσμιων Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε Κίνδυνο, γεγονός που θα αναγκάσει τους Ιταλούς να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να αντιστρέψουν τη δυσχερέστατη κατάσταση.

Ετικέτες