Ο Άρειος Πάγος επιβεβαιώνει ότι είναι με το μέρος της κυβέρνησης – Συνέντευξη της Σόφι Ιν’τ Φελτ στο Documento

Ο Άρειος Πάγος επιβεβαιώνει ότι είναι με το μέρος της κυβέρνησης – Συνέντευξη της Σόφι Ιν’τ Φελτ στο Documento

Η ευρωβουλευτής αναλύει αποκλειστικά στο Documento τους λόγους για τους οποίους στήριξε το καταδικαστικό ψήφισμα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα και σχολιάζει την παρέμβαση του ανώτατου δικαστηρίου

Η ευρωβουλευτής Σόφι Ιν’τ Φελτ μίλησε αποκλειστικά στο Documento αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους στήριξε το καταδικαστικό ψήφισμα για την παραβίαση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Σχολίασε την αδιανόητη παρέμβαση του Αρειου Πάγου σε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, εκθέτοντας παράλληλα το καθεστώς της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Ο λαός υφίσταται το κόστος της κακής διοίκησης, της κακής κυβέρνησης και της διαφθοράς. Κι αυτός είναι ο λόγος που όλο αυτό πρέπει να τελειώσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρακολουθήσατε την εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο για την τραγωδία στα Τέμπη και τοποθετηθήκατε απευθυνόμενη στους γονείς των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους εκείνο το βράδυ. Ηταν κάτι προφανές για σας;

Ναι, φυσικά. Υπάρχoυν αξιοσημείωτες δράσεις όσον αφορά την Ελλάδα. Εχουμε τα θύματα των Τεμπών, έχουμε την Πύλο, έχουμε τη χήρα του Γιώργου Καραϊβάζ και πολλά άλλα περιστατικά. Κανονικά θα έπρεπε όλο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να είναι εκεί. Στην περίπτωση της Ελλάδας είναι αξιοσημείωτο το πόσο σιωπηλό έχει παραμείνει. Δεν ξέρω αν προσκλήθηκαν όλοι προσωπικά, αλλά ξέρω ότι η εκδήλωση είχε ανακοινωθεί δημόσια. Τα μέλη θα μπορούσαν να έχουν παρευρεθεί. Κάθε ευρωβουλευτής μπορεί να δείξει την υποστήριξή του ως άνθρωπος, χωρίς να εκφράσει οποιαδήποτε πολιτική θέση, απλώς αναγνωρίζοντας το πένθος των ανθρώπων. Αυτός ο πόνος είναι κάτι που μπορεί να αγγίξει κάθε άνθρωπο παγκοσμίως.

Πώς πήρατε την απόφαση να υπερψηφίσετε το καταδικαστικό ψήφισμα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα ενώ άλλοι συνάδελφοί σας δεν το έκαναν;

Πρώτον, ήταν πολύ σημαντικό να καταθέσουμε επίσημα την ανησυχία μας για την κατάσταση στην Ελλάδα μέσω του ψηφίσματος. Δεύτερον, να ασκήσουμε πίεση στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να βελτιώσει τα πράγματα και, τρίτον, να παράσχουμε στήριξη στους ανθρώπους που βρίσκονται υπό πίεση. Αλλωστε έχουμε ενεργήσει αντίστοιχα στο παρελθόν για την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία, τη Βουλγαρία και τη Μάλτα. Αρα ήταν πολύ σημαντικό να κάνουμε το ίδιο και για τον ελληνικό λαό. Ειδικά στην περίπτωση των Τεμπών, που η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει την ευθύνη αντί να βοηθήσει τους συγγενείς των θυμάτων ώστε να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Εχετε ήδη σχολιάσει δημόσια τη θέση του Αρειου Πάγου μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις του. Θεωρείτε ότι η θέση αυτή επιβεβαιώνει όσα γράφονται στο καταδικαστικό ψήφισμα για την Ελλάδα;

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ότι με εξέπληξε πολύ η δήλωση του Αρειου Πάγου. Το λιγότερο που έχω να πω είναι ότι είναι κάτι πάρα πολύ ασυνήθιστο. Δεν θυμάμαι κανένα δικαστήριο σε καμιά άλλη χώρα να άσκησε στο παρελθόν κριτική σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το ανώτατο δικαστήριο έκανε κάτι τέτοιο αλλά ούτε πού αποσκοπεί. Το δικαστήριο είναι εκεί για να αποδίδει δικαιοσύνη και να ερμηνεύει τον νόμο. Αυτό που συνέβη είναι σαν κάποιος να προσπαθεί να κάνει δημόσιες σχέσεις, να ανησυχεί για την εικόνα της χώρας ή του κρατικού θεσμού. Ισως διαφωνούν με το

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το αντιλαμβάνομαι. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν νομίζω ότι είναι αρμοδιότητα ενός δικαστηρίου να πράττει κάτι τέτοιο. Συνειδητοποιώ επίσης διαβάζοντας την ανακοίνωσή του πως έχει πολύ κακή πληροφόρηση. Αν δείτε το ψήφισμα, είναι πολύ συγκεκριμένο, μιλάει για γεγονότα που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Μπορεί να εκφράζει κάποια πολιτική άποψη, αλλά το να διατείνονται ότι αυτά τα γεγονότα δεν είναι αληθή είναι ανακριβές.

Υπάρχουν συζητήσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε ακόμη περισσότεροι ευρωβουλευτές να κατανοήσουν τι πραγματικά έχει συμβεί στη χώρα και να προσφέρουν την υποστήριξή τους;

Νομίζω πως ναι, επειδή υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στις πολιτικές ομάδες που είναι κακώς ενημερωμένοι, για διάφορους λόγους. Ενας πολύ χειροπιαστός λόγος είναι η γλώσσα. Σε αυτό το σημείο πρέπει να έχουμε κατά νου ότι δεν καταγράφεται ιδιαίτερα εκτός Ελλάδας, σε άλλα εθνικά Μέσα. Οι άνθρωποι δεν έχουν τρόπο να έρθουν σε επαφή με την πληροφορία. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι τι συμβαίνει. Το γεγονός ότι 13 μέλη δεν ακολούθησαν τη γραμμή της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) είναι πολύ ενθαρρυντικό. Ακουγα την ομιλία της κ. Καρυστιανού και μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Ηταν κλασικό παράδειγμα εξαιρετικής ομιλίας που περιλάμβανε κρίσιμες πληροφορίες. Αν κάποιος γνωρίζει όλα αυτά τα γεγονότα που συνέβησαν πριν και μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, δεν μπορεί απλώς να τα αγνοήσει. Δεν είναι ότι μιλά κάποιος που έχει πολιτικούς σκοπούς. Είναι ένας άνθρωπος που ένιωσε τον μεγαλύτερο πόνο που θα μπορούσε να νιώσει κάποιος.

Δεν υπάρχει τίποτε να εκμεταλλευτώ από την Ελλάδα. Οσα λέχθηκαν τον τελευταίο καιρό αποκαλύπτουν περισσότερα για όσους τα διακινούν παρά για μένα»

«Πρώτα από όλα πρέπει να πούμε ότι οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα υφίστανται ολοένα και μεγαλύτερη πίεση. Αισθάνονται όλο και πιο ανασφαλείς αλλά και ανελεύθεροι, όπως σε πολλές χώρες εντός της ΕΕ αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο»

Πιστεύετε ότι υπήρξαν πρωτόγνωρα γεγονότα στη χώρα μας που δεν συνάδουν με τη λειτουργία μιας δημοκρατικής χώρας;

Η κατάσταση στην Ελλάδα με ανησυχεί βαθιά και γι’ αυτό πιέζουμε τόσο σκληρά και εγκρίναμε το ψήφισμα. Υπάρχουν άνθρωποι της οικογένειας του ΕΛΚ που με κατηγορούν. Το πιο αστείο από όσα άκουσα είναι πως πληρώνομαι από την Τουρκία. Ειπώθηκε ότι στο ψήφισμα ενυπάρχουν πολιτικά κίνητρα εξαιτίας των επερχόμενων εκλογών. Δεν υπάρχει τίποτε να εκμεταλλευτώ από την Ελλάδα. Οσα λέχθηκαν τον τελευταίο καιρό αποκαλύπτουν περισσότερα για όσους τα διακινούν παρά για μένα την ίδια. Δείχνουν τον τρόπο που σκέφτονται. Το ΕΛΚ έχει υιοθετήσει προστατευτική στάση προς τα μέλη του. Οταν εκλέχτηκε ο κ. Ορμπάν, 14 χρόνια πριν, άρχισε αμέσως να καταπατά τον νόμο. Εστω και τυπικά αυτό αναγνωρίστηκε από την αρχή. Ο μηχανισμός προστασίας, ωστόσο, είναι πολύ ισχυρότερος στην περίπτωση της Ελλάδας για τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία απ’ ό,τι σε άλλες περιπτώσεις. Βλέπω πόσο προβληματικά είναι μερικά πράγματα στην Ελλάδα, κάτι που έχουμε δει στην Ουγγαρία και τώρα στην Πολωνία. Προσπαθούμε να δούμε πώς θα διορθώσουμε ένα εξ ορισμού προβληματικό σύστημα, το οποίο είναι στελεχωμένο από άτομα που έχουν ορίσει οι ίδιοι οι κυβερνώντες. Αν η κυβέρνηση αλλάξει, τι θα συμβεί; Θα απομακρυνθούν όλοι αυτοί από τις θέσεις τους; Γιατί κι αυτό είναι επίσης παράνομο. Πιστεύω ότι όλο αυτό το σύστημα στην Ελλάδα είναι εντελώς προβληματικό.

Βλέπουμε πως οι ίδιοι οι θεσμοί στελεχώνονται από ανθρώπους που βρίσκονται στο εγγύς περιβάλλον του Μητσοτάκη. Νομίζω ότι υπό αυτή την έννοια η δήλωση του ανώτατου δικαστηρίου δεν ήταν πολύ έξυπνη. Ερχονται να επιβεβαιώσουν ότι κι αυτοί είναι κατά κάποιον τρόπο με το μέρος της κυβέρνησης. Ανεξαρτήτως από το αν αυτό είναι αληθές, πρέπει να είναι εξόχως προσεκτικοί διότι δημιουργούν την εντύπωση πως δεν είναι ανεξάρτητοι ούτε ουδέτεροι.

Η ελληνική κυβέρνηση έκανε λόγο για υποκινούμενη ετερόκλητη πλειοψηφία που υπερψήφισε αυτό το ψήφισμα για την Ελλάδα. Πώς σχολιάζετε αυτήν τη δήλωση;

Αυτή είναι η πολιτική που κάνουμε όλοι. Η πλειοψηφία είναι πλειοψηφία και, όπως είπα, υπάρχει και ένας αριθμός ευρωβουλευτών που δεν ακολούθησαν τη γραμμή της ομάδας τους. Είμαι πεπεισμένη ότι θα έρθει η ώρα που περισσότερα μέλη του ΕΛΚ θα κατανοήσουν την κατάσταση και δεν θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται αυτήν τη γραμμή. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση. Υπάρχουν επίσης λειτουργοί στην κρατική διοίκηση οι οποίοι έχοντας καλή προαίρεση παραμένουν αφοσιωμένοι στο έργο τους. Μιλάω για ανθρώπους όπως ο κ. Ράμμος, ο οποίος διέπεται από πνεύμα δημόσιου λειτουργού.

Η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου συμβάλλει σε μια αντιδημοκρατική πολιτική συμπεριφορά εδώ στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την ΕΕ;

Πρώτα από όλα πρέπει να πούμε ότι οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα υφίστανται ολοένα και μεγαλύτερη πίεση. Αισθάνονται όλο και πιο ανασφαλείς αλλά και ανελεύθεροι, όπως σε πολλές χώρες εντός της ΕΕ αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ των χωρών όπου οι δημοσιογράφοι δέχονται επίθεση από απλούς πολίτες, αλλά τουλάχιστον οι αρχές έχουν δεσμευτεί να ερευνούν, να προστατεύουν και να υποστηρίζουν την ελεύθερη δημοσιογραφία, και των χωρών που οι ίδιες οι αρχές τους επιτίθενται στους δημοσιογράφους με τη μέθοδο των SLAPPs. Οι SLAPPs στην πραγματικότητα δεν υποκινούνται άμεσα από την κυβέρνηση, όπως μας έδειξε το παράδειγμα της Ελλάδας. Ο κ. Δημητριάδης είναι τόσο κοντά στην ελληνική κυβέρνηση που ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε απλώς να του πει: «Αγαπημένε μου Γρηγόρη, πρέπει να λύσεις αυτή την υπόθεση» και εκείνος θα το έκανε.

Δείτε επίσης: Σόφι Ιν ’τ Φελτ: Να μην υπάρξει καμία σκιά αμφισβήτησης των εκλογών

Πρωτοφανές: Ο Άρειος Πάγος αμφισβητεί το Ευρωκοινοβούλιο για το κράτος δικαίου και στηρίζει Μητσοτάκη

Πρωτοφανές: Δημοσιογράφοι ζητούν να μην μεταδοθούν πληροφορίες για την ολομέλεια του Αρείου Πάγου για το ψήφισμα «καταπέλτη»

Άρειος Πάγος: Συγκαλούν ολομέλεια για το ψήφισμα «καταπέλτη» του Ευρωκοινοβουλίου με σκοπό να το αντικρούσουν

Ευρωκοινοβούλιο: Υποκλοπές, Τέμπη, αστυνομική βία και ελευθερία του Τύπου στο ψήφισμα κόλαφο για τον Μητσοτάκη

Documento Newsletter