Οργανωμένο σχέδιο για να καλύψουν τα σκάνδαλα στο ΚΕΕΛΠΝΟ και στη Novartis
Δύο ημέρες μετά την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων, στην πρώτη συνεδρίαση επιτροπής της νέας Βουλής και χωρίς να έχει κατατεθεί ούτε ένα νομοσχέδιο, η κυβέρνηση δρομολόγησε τις πρώτες εκδικητικού τύπου διαδικασίες κατά πολιτικών αντιπάλων της.
Η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής –η οποία προσκρούει στις επιταγές του συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής, παραπέμποντας τον Παύλο Πολάκη στην ολομέλεια για να αρθεί η βουλευτική ασυλία του ενώ τα φερόμενα αδικήματα (η μήνυση του υπόδικου Σταμάτη Πουλή για συκοφαντική δυσφήμηση και οι εισαγγελικές διαδικασίες που προκλήθηκαν από τους ισχυρισμούς του Γιάννη Στουρνάρα περί παράνομης καταγραφής τηλεφωνικής συνομιλίας τους) τελέστηκαν ενόσω ο ίδιος ήταν υπουργός– αποτυπώνει όσα είπε από το βήμα της ολομέλειας ο Αδωνης Γεωργιάδης κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων.
«Κλείνω με μία κουβέντα επί προσωπικού. Ολο αυτό το πολιτισμένο κλίμα και αυτή η ιδέα μιας νέας μεταπολίτευσης με την οποία τραβάμε μια κόκκινη γραμμή στην κρίση, αλλά και ο πολιτικός πολιτισμός που ευαγγελίζεται η νέα κυβέρνηση δεν θέλω να περάσει από το μυαλό κανενός ότι σημαίνει πως ξεχνάμε τι έγινε σε αυτήν τη χώρα. Ολες οι δεσμεύσεις μας για να ερευνηθούν οι σκευωρίες του παρελθόντος και όλες οι προσπάθειες που στήσατε –όχι όλοι σας αλλά προφανώς ορισμένοι από εσάς– για να πλήξετε με λάσπη και ψέματα τους πολιτικούς σας αντιπάλους σας διαβεβαιώνω ότι θα διερευνηθούν μέχρι τελευταίας κεραίας. Εύχομαι κανένας από εσάς να μην είναι μπλεγμένος. Αυτό δεν θα γίνει για λόγους ρεβανσισμού, θα γίνει για λόγους δημοκρατίας» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης στέλνοντας τα ανάλογα ενδοκυβερνητικά μηνύματα, ενώ συμπλήρωσε χωρίς να επιβεβαιώνεται ως προς το σκέλος της τήρησης των συνταγματικών προβλέψεων: «Ολα λοιπόν θα γίνουν με τον θεσμικό τρόπο που πρέπει και όπως προβλέπει το σύνταγμα».
Η μεθόδευση
Η πρωτοφανής μεθόδευση παραβίασης του συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στον Πίνακα Περιεχομένων της συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής στις 28 Μαρτίου 2019, όταν και διαβιβάστηκαν στη Βουλή οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν κατά του τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης διαβίβασε τις δικογραφίες με βάση τις προβλέψεις του άρθρου 86 του συντάγματος, το οποίο και αφορά την ποινική ευθύνη των υπουργών. Ωστόσο, το γεγονός αυτό παραβλέφθηκε επιμελώς κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν αποκλειστικά οι υποθέσεις Πολάκη. Η εισήγηση της πλειοψηφίας –που πλαισιώθηκε από τις ψήφους του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης– για παραπομπή του Π. Πολάκη στην ολομέλεια με την ιδιότητα του βουλευτή –και όχι του υπουργού όπως θα έπρεπε– προκειμένου να αρθεί η ασυλία του έγινε με πρόσχημα τα εισαγγελικά διαβιβαστικά. Οι εισαγγελείς προέβησαν σε κάτι που ακόμη και στελέχη της ΝΔ σχολίαζαν σε πηγαδάκια ως ασυνήθιστο.
Τα σκάνδαλα που καίνε
Ο πρώτος στόχος των ρεβανσιστικών σχεδίων της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Π. Πολάκη. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας επικεντρώθηκε στην πάταξη της πολυεπίπεδης διαφθοράς και της διασπάθισης δημόσιου χρήματος στον χώρο της υγείας, οδηγώντας σειρά δύσοσμων υποθέσεων στη Δικαιοσύνη. Μόνο το γεγονός ότι η στρόφιγγα της κρατικοδίαιτης ρευστότητας έκλεισε για τα αχρεωστήτως καταβληθέντα εκατομμύρια ευρώ διαφημιστικής δαπάνης που δίνονταν μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ στα κραταιά και φυλοκυβερνητικά πλέον ΜΜΕ αρκεί για να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές.
Οι υποθέσεις για τις οποίες θα αρθεί η ασυλία του τέως αναπληρωτή υπουργού προέκυψαν κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων του και σε καμία περίπτωση δεν αφορούν την εμπλοκή του ονόματός του σε σκάνδαλα και κρούσματα διαπλοκής. Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής έκανε λόγο για πολιτική δίωξη εναντίον του Π. Πολάκη, στηλιτεύοντας την εσκεμμένη παράβλεψη του άρθρου 86 του συντάγματος από τη ΝΔ.
Η μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση από τον «μπατζανάκη» του ΚΕΕΛΠΝΟ –κατά τον Π. Πολάκη– αποτελεί προϊόν των αποκαλύψεων του αναπληρωτή υπουργού για τον σκιώδη ρόλο του Στ. Πουλή στο ξέφρενο πάρτι που είχε στηθεί στην «offshore του υπουργείου Υγείας», γεγονός που επέφερε τέσσερις κακουργηματικές διώξεις και δύο πλημμεληματικές εναντίον του πρώην εκπροσώπου εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και τα ένδικα μέσα που κίνησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά την περιβόητη συνομιλία που είχε με τον Π. Πολάκη για τον ακαριαίο έλεγχο του δανεισμού του. Η ανάδειξη της σχέσης που είχε αναπτύξει ο Γ. Στουρνάρας με τη Novartis, η αποκάλυψη της απευθείας ανάθεσης του συνεδρίου eHealth στην εταιρεία της συζύγου του επί ημερών Αδ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας, όπως και η ανάθεση της εκστρατείας πρόληψης του… καρκίνου από το ΚΕΕΛΠΝΟ στη Mindwork, συμφερόντων Λίνας Νικολοπούλου-Στουρνάρα, αποτελούν κατά τον τέως αναπληρωτή υπουργό τις αιτίες που η ΝΔ στήνει τον Π. Πολάκη στο… απόσπασμα.