Ο Aντώναρος στηλιτεύει τον νέο εκλογικό νόμο και το… φετίχ του Μητσοτάκη

Ο Aντώναρος στηλιτεύει τον νέο εκλογικό νόμο και το… φετίχ του Μητσοτάκη

«Τα κόμματα του τόπου μας κι οι πρωθυπουργοί που τον κυβέρνησαν ( με εξαίρεση, μέχρι στιγμής, τον Αλέξη Τσίπρα ) έχουν ένα κοινό φετίχ και το λένε αυτοδυναμία», γράφει σε πρόσφατη ανάρτησή του ο Ευάγγελος Αντώναρος σχολιάζοντας το νέο καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο με τα “μπόνους” και τις “αντιδημοκρατικές μανούβρες” που ψήφισε η κυβέρνηση. 

Ο κ. Αντώναρος σημειώνει τα ακόλουθα: 

«Θελουν να κυβερνούν μόνοι τους, για να ερμηνεύουν Συνταγμα και νόμους κατά πως τους βολεύει. Αλλοι με περισσότερο σεβασμό ατους θεσμούς, κι άλλοι λιγότερο. Γι αυτό και δεν θελουν να μοιράζονται τη μεγάλη καρέκλα με κανένα

Ετσι ( σχεδόν όλοι πάλι) θέλουν να προσαρμόζουν τον εκλογικό νόμο σε αυτόν τον στόχο και, συνεπώς, στα μέτρα τους. Χωρίς να διανοηθούν ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν τις βασικές αρχές του εκλογικού νόμου ενσωματωμένες στο Σύνταγμά τους και δεν τις αλλάζουν κατά το δοκούν.

Αυτό ακριβώς αποφάσισε να κάνει κι η μολις εφταμηνίτική κυβερνηση Μητσοτάκη. Γιατι με τα μπόνους και τις άλλες αντιδημοκρατικές μανούβρες αποφευγεται δήθεν η ακυβερνησία κι εξασφαλίζεται η σταθερότητα.

Ανάθεμα στην απλή αναλογική!! Φταίει κατα τους πρωθυπουργούς του παρελθόντος αλλά και το σημερινό για μύρια κακα. Κατα δε τον υπουργό Επικρατείας και για την άνοδο του ναζισμου στη Γερμανία του μεσοπολέμου. Αν κι επιχείρησε να διορθώσει οσα είπε ο γνωστός συνταγματολόγος η ουσία παραμένει και κυρίως δείχνει τι μυαλά κουβαλάνε οι εκάστοτε κρατούντες. Αλλά κι ότι απο εκλογικές πρακτικές και σταθερές κυβερνήσεις μάλλον δεν έχουν ιδέα. Ειδικά όταν μιλούν για τη Γερμανία της οποίας το πολιτικο κι εκλογικό συστημα ο αγγλοσπουδασμενος καθηγητής δείχνει να αγνοεί παντελώς: Η Γερμανία κυβερνιέται τα τελευταία 50 χρόνια με σταθερότητα ΑΚΡΙΒΩΣ γιατι εφαρμόζει ( παρά το υψηλό κατώφλι του 5%) σχεδόν απλή αναλογική. Καμμία κυβέρνηση δεν μπορει να συγκροτηθεί αν δεν διαθέτει 48 με 49 % των ψήφων. Έτσι κυβέρνησαν ο Μπραντ, ο Σμιτ, ο Κολ, ο Σρεντερ, η Μερκελ. Κι η επόμενη κυβερνηση συνασπισμού θα είναι — με σίγουρη συμμετοχή των Πρασίνων. Φυσικά δε ξανείς δεν διανοήθηκε να αλλάξει το νόμο.

Γιατι; Γιατι είναι αδόκιμο σε μια χώρα να κυβερνάει κόμμα που έχει συγκεντρώσει 36, 37 η 38 η 40 %. Εξήντα τοις εκατό ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΨΗΦΙΣΕΙ — η πλειοψηφία. Αρα για να κυβερνήσει πρέπει να βρει εταίρο που θα το φέρει γύρω στο 50%. Αλλά είπαμε: Ποιός Ελληνας θέλει να μοιράζεται την εξουσία; Τι σχεση έχουμε εμεις με τη Μερκελ, τον Κόλ, τον Μπραντ, τον Αντρεόττι η τόσους Ολλανδούς η Δανούς πρωθυπουργούς που κυβερνησαν πετυχημένα με συνασπισμούς. Εδώ είναι Μπαλκάνια, εδώ είναι Ελλάδα. Κι οποιοσδήποτε πολιτικός συμβιβασμός ειναι συνώνυμο της ηττας.

ΥΓ. Και μια μικρή υπενθύμιση για το εκλογικό σύστημα της Γερμανίας. Ειναι τόσο αναλογικό που για να εξασφαλισθεί η αναλογικότητα προστίθενται, όταν χρειασθε, έδρες στην ομοσπονδιακη Βουλή. Και αυτό χρειάζεται να γίνει συνεχως ατις τελευταίες αναμετρήσεις ( Ueberhangmandate). Αυτές οι εξτρα εδρες ξεπερνούν τώρα πια τις 100 σε σύνολο 700 και οι ειδικοί συσκέφτονται πώς θά λύσουν το θέμα. Χωρίς βέβαια να θίξουν την αναλογικότητα.»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter