Ο «ανεξάρτητος» Στουρνάρας δηλώνει πως «δεν πτοείται από τις επιθέσεις»

Ο «ανεξάρτητος» Στουρνάρας δηλώνει πως «δεν πτοείται από τις επιθέσεις»

Μετά τις πρόσφατες «συστάσεις» περί «προληπτικού προγράμματος στήριξης» μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, συστάσεις οι οποίες προκάλεσαν την οξεία αντίδραση της κυβέρνησης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στην κριτική που δέχεται, λέγοντας πως δεν πτοείται από τις επιθέσεις σε βάρος του.

Ο ίδιος μάλιστα – αυτοαποκαλούμενος «ανεξάρτητος» – στην απάντησή του συγχέει την τρομοκρατική επίθεση κατά του Λουκά Παπαδήμου, και θεωρεί πως όλες αυτές οι επιθέσεις δείχνουν πως βρίσκεται σε σωστό δρόμο.

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος υποστήριξε ότι αποτελεί θεσμική του υποχρέωση να προειδοποιεί για τους κινδύνους που απειλούν την ελληνική οικονομία.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «κατά τη διάρκεια της μακράς της ιστορίας, η Τράπεζα της Ελλάδος έγινε στόχος, σε πολλές περιπτώσεις, συμφερόντων που επιθυμούσαν την αποδυνάμωση του θεσμικού της ρόλου, προς όφελος πολιτικών που αντίκεινται στις βασικές αρχές του Καταστατικού της.

Δυστυχώς, τέτοιες επιθέσεις δεχθήκαμε και τη χρονιά που μας πέρασε, με αποκορύφωμα την τρομοκρατική επίθεση κατά του π. διοικητή, Λουκά Παπαδήμου».

Ο ίδιος υπογράμμισε, ότι «παρόμοιες πρακτικές δεν μας πτοούν, καθώς, εκτός των άλλων, επιβεβαιώνουν και το ότι βαδίζουμε στον σωστό δρόμο, εις πείσμα όσων επιμένουν να παραβλέπουν θεσμούς, να παρεμβαίνουν στη λειτουργία τους, να αμφισβητούν τη χρησιμότητά τους ή να μην αποδέχονται τις αποφάσεις τους και τις συνέπειες που συνεπάγεται η μη συμμόρφωση σε αυτές».

Όπως τόνισε ο ίδιος, έχει την υποχρέωση, από τη θέση του θεσμικά ανεξάρτητου διοικητή της ΤτΕ, να προειδοποιεί εγκαίρως και δημοσίως για ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να διαταράξουν τη νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθώς και να λαμβάνει υπόψη στις Εκθέσεις και στις αναφορές του, τον μακροχρόνιο ορίζοντα και το μακροπρόθεσμο συμφέρον της ελληνικής οικονομίας.

Documento Newsletter