Ο άνεμος πήρε… τα ελληνοτουρκικά

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βουλιάζει ακόμη κι όταν επιχειρεί να κρύψει το έλλειμμά της στην εξωτερική πολιτική

Στα λεγόμενα εθνικά θέματα η κυβέρνηση της ΝΔ κυριολεκτικά αναστενάζει. Το εσωτερικό της ακροατήριο παρακολουθεί μουδιασμένο τη φοβική στάση της έναντι της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας, η οποία συν τοις άλλοις προκαλεί και ενδοκυβερνητικούς κραδασμούς.

Γιατί αν ήταν οι «συριζομαδουραίοι εθνομηδενιστές» που τα έκαναν αυτά και ακολουθούσαν τέτοια υποχωρητική στάση, η πατριωτική Δεξιά και η σαμαρική πτέρυγα, με τους πέραν της ΝΔ ψηφοφόρους –άλλοτε Χρυσή Αυγή ή Ανεξάρτητους Ελληνες– που προσήλκυσαν στις τελευταίες εκλογές, θα διοργάνωναν συλλαλητήρια στο Σύνταγμα.

Τώρα όμως τι να πουν, που είναι η δική τους κυβέρνηση που αποφάσισε να μην αποτίσει φόρο τιμής στους «ήρωες πεσόντες αξιωματικούς στα Ιμια» και δεν διέψευσε καν τη δήλωση Ερντογάν ότι αυτό έγινε κατόπιν συνεννόησης των δύο υπουργών Αμύνης, κάτι που σημαίνει αποδοχή του «γκριζαρίσματος» των Ιμίων.

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό που δείχνει υποχωρητικότητα της κυβέρνησης των «αρίστων», ακόμη και στο συμβολικό πεδίο, μετά την άρνηση –για πρώτη φορά– του υπουργείου Αμύνης να στείλει πολεμικά αεροσκάφη στην επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας. Οσον αφορά τα Ιμια όμως, η νυν κυβέρνηση δεν επανέλαβε ούτε το ελάχιστο που έκανε ο Πάνος Καμμένος όταν ήταν υπουργός Αμύνης, που πετούσε με ελικόπτερο επάνω από τη βραχονησίδα και έριχνε στεφάνια.

Αντί για άμεση διάψευση του Ερντογάν, υπήρξε ένας πόλεμος παρασκηνίων μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου, υπουργείου Εθνικής Αμυνας και υπουργείου Εξωτερικών που κατέληξε σε ένα μεγαλοπρεπές άδειασμα από τον Νίκο Δένδια του συναδέλφου του Νίκου Παναγιωτόπουλου αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.

Ουδέν σχόλιο για Ερντογάν

Παρότι η δήλωση Ερντογάν τον αφορούσε προσωπικά ο Ν. Παναγιωτόπουλος δεν έκανε διάψευση, όπως δεν έκανε ούτε το Μέγαρο Μαξίμου. Η γραμμή που έβγαλε προς τα φιλικά του μέσα ενημέρωσης ήταν «να μη δίνουμε βάση στον Ερντογάν». Μόνο που τον Ερντογάν δεν τον ακούει η ελληνική κοινή γνώμη, ως ηγέτη χώρας τον ακούει το διεθνές ακροατήριο το οποίο σχημάτισε την εντύπωση ότι υπήρξε συμφωνία των δύο χωρών.

Μέχρι που ο Ν. Δένδιας προσπάθησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους λέγοντας στη συνέντευξή του στη βραδινή εκπομπή της ΕΡΤ ότι «δεν υπήρξε ελληνοτουρκική συμφωνία στο θέμα των Ιμίων, αφού καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί το γκριζάρισμα».

Ο κ. Δένδιας άδειασε τον Ν. Παναγιωτόπουλο και για τους χειρισμούς του στο θέμα του «Ορούτς Ρέις» και της εισόδου του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, δηλώνοντας ότι δεν συμφωνεί με την εκτίμησή του ότι ήταν «τεστ των ελληνικών αντανακλαστικών».

Συνολικότερα όμως προκύπτει ότι σε μια συγκυρία αυξημένων κινδύνων και αντίστοιχων απαιτήσεων δεν υπάρχει σύμπνοια μεταξύ των δύο υπουργείων –τουλάχιστον για τον επικοινωνιακό χειρισμό– αλλά ούτε και με το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέθεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη όταν είπε σε κοπή πίτας ότι για την παραβίαση του «Ορούτς Ρέις» ο Κυριάκος Μητσοτάκης του συνέστησε να παρακολουθεί και να παραμείνει ψύχραιμος, όπως άλλωστε και έπραξε. Ο κ. Δένδιας όμως δεν άδειασε μόνο τον κ. Παναγιωτόπουλο αλλά και τον Στ. Πέτσα όταν δήλωσε ότι «οι επικοινωνιακοί χειρισμοί δεν ήταν οι κατάλληλοι».

Ανασφάλεια στο υπουργικό

Οι πληροφορίες από τα «γαλάζια» παρασκήνια λένε ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος και ο κ. Πέτσας δεν πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς στις θέσεις τους ενόψει του επικείμενου ανασχηματισμού και ότι ο κ. Δένδιας νιώθει εσωτερικά ενδυναμωμένος και δικαιωμένος από τις εξελίξεις. Στην αρχή της διακυβέρνησης ο Κυρ. Μητσοτάκης τον υποβάθμισε παίρνοντας μαζί του στις συναντήσεις με διεθνείς ηγέτες τη διπλωματική του σύμβουλο και τυπικά υφισταμένη του κ. Δένδια Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Στη συνέχεια όμως η κ. Παπαδοπούλου –αφού έκανε τις αλλαγές στο διπλωματικό σώμα σε συνεργασία με την Ντόρα Μπακογιάννη– απομακρύνθηκε με κλοτσιά προς τα πάνω και έξω από το Μαξίμου, στην πρεσβεία στην Ουάσινγκτον. Αιτία ήταν η διαμάχη της με τον έτερο σύμβουλο του Κυρ. Μητσοτάκη Δημήτρη Μητρόπουλο, ο οποίος όμως το τελευταίο διάστημα είναι επίσης σε δυσμένεια καθώς χρεώνεται τους χειρισμούς γύρω από το φιάσκο του αποκλεισμού της χώρας από τη διάσκεψη του Βερολίνου.

Αλλά και στο εσωτερικό της ΝΔ λένε ότι οι χειρισμοί Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά μόνο επιτυχείς δεν είναι, καθώς ξεκίνησε από την υποτίμηση της τουρκικής απειλής, έπειτα πόνταρε στην «προσωπική σχέση που οικοδομούσε με τον Ερντογάν», για να συνεχίσει επενδύοντας τις ελπίδες του στη μεσολάβηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και να καταλήξει να συζητά παραπομπή στη Χάγη και προοπτική συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, όπως ανέφερε ο σύμβουλός του Θάνος Ντόκος αλλά έχει πει στο μπρίφινγκ και ο Στ. Πέτσας – έπειτα από πολλές προϋποθέσεις και σταδιακά βήματα βεβαίως. Αυτά όμως έχουν μια ιδιαίτερη διάσταση για τη ΝΔ καθώς αγγίζουν τον σκληρό πυρήνα της ως «πατριωτικής παράταξης».

Ήδη ο Αντώνης Σαμαράς που είχε προειδοποιήσει για τα ελληνοτουρικικά ετοιμάζει νέο χτύπημα.

Ο καταρχάς περιφρονημένος Δένδιας είναι ο παρ’ ολίγον αντίπαλος του Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές ως εκλεκτός των καραμανλικών. Επρόκειτο να είναι ο εκπρόσωπος της καραμανλικής πτέρυγας μέχρι που ο Κώστας Καραμανλής αποφάσισε να μην του δώσει στήριξη προκρίνοντας τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Τώρα δείχνει να ανοίγει περπατησιά για να εκφράσει την ορφανή καραμανλική πτέρυγα καθώς μάλιστα οι θέσεις του είναι, όπως λένε, «πιο πατριωτικές από του Θάνου Ντόκου που δεν είναι μόνο προσωπικές».