Ο αναποφάσιστος Μητσοτάκης και το κυβερνητικό κοσκινάκι των προεκλογικών σεναρίων

Ο αναποφάσιστος Μητσοτάκης και το κυβερνητικό κοσκινάκι των προεκλογικών σεναρίων

Διαστάσεις περιοδικού φαινομένου λαμβάνουν πλέον τα εκλογικά σενάρια για την κυβέρνηση και τον φιλοκυβερνητικό Τύπο. Εδώ και αρκετούς μήνες επαναλαμβάνεται το ίδιο μοτίβο. «Δημοσιογραφικές πληροφορίες» φίλα προσκείμενων στην κυβέρνηση μέσων ενημέρωσης έρχονται στο επίκεντρο της συζήτησης, κάνουν έναν κύκλο, και έπειτα έρχεται ο πρωθυπουργός ή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και «φρενάρουν» τη σεναριολογία με μία «απόλυτη» διάψευση. Το ίδιο συμβαίνει και τις τελευταίες ημέρες, με την απόλυτη ευθύνη να βαραίνει και πάλι το Μέγαρο Μαξίμου, εξυπηρετώντας σε κάθε περίπτωση τους σχεδιασμούς του.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, η είδηση πως η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε τέσσερις γυναικείες υποψηφιότητες για τις επερχόμενες εκλογές έκανε τον γύρω του διαδικτύου. «Η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου θα είναι υποψήφια βουλευτής στην Α εκλογική περιφέρεια Πειραιώς, η Υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα στην Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη στην εκλογική περιφέρεια Ανατολικής Αττικής και η δικηγόρος, πρώην Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, στην Εύβοια» ανέφερε το σχετικό δελτίο Τύπου, με τη σημείωση πως πρόκειται για «ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2023».

Μόλις μία ημέρα νωρίτερα, στήλη της Καθημερινής με καλή πληροφόρηση από το Μέγαρο Μαξίμου «ανακοίνωνε» πως η Πειραιώς έδωσε εντολή στους εργαζόμενους του κόμματος να κανονίσουν τις καλοκαιρινές άδειές τους έως τις 15 Αυγούστου. Ο ίδιος αρθρογράφος, την επόμενη ημέρα κάνει λόγο για «παράθυρο εκλογών», και μάλιστα υπό το εξωφρενικό επιχείρημα πως παρότι ο πρωθυπουργός θέλει να κάνει εκλογές στο τέλος της τετραετίας, ενδέχεται τελικά να το πράξει το φθινόπωρο επειδή η αντιπολίτευση ποντάρει στην ακραία πόλωση. «Και εκεί ο Μητσοτάκης μπορεί, αφού το θέλετε έτσι, να “πάμε” και ας αποφασίσει ο λαός» αναφέρει ενδεικτικά.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Μαρτίου, ήταν ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης που μετά από μία νέα -τότε- διάψευση περί πρόωρων εκλογών, κάλεσε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Μέγαρο Μαξίμου για να τον ανακοινώσει ως υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας. Λίγες εβδομάδες αργότερα ακολούθησε την ίδια πορεία ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Στις δε φιλοκυβερνητικές στήλες, εδώ και μήνες δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για το ποιος θα κατέβει σε ποια περιφέρεια, τι καταγράφουν οι μετρήσεις, ενώ μόλις πριν δύο ημέρες, το πρωτοσέλιδο της Καθημερινής κοσμούσε ένα νέο σχέδιο για «αντίμετρα στη χαλαρή ψήφο από ΝΔ», με «ισχυρά υποψήφια» που θα απειλούν ακόμα και την εκ νέου εκλογή νυν βουλευτών.

Πάντως, όλο αυτό το διάστημα, πάμπολλες είναι οι εκλογικές τροπολογίες και οι διατάξεις που προωθούνται στη Βουλή προς ψήφιση. Από τον περασμένο Φεβρουάριο με νομοθετικές πρωτοβουλίες για τους όρους κατανομής και τρόπους χρήσης χώρων για τις εκλογές και για την προεκλογική προβολή των κομμάτων, μέχρι και σήμερα, με ένα ακόμα νομοθέτημα Βορίδη για την εκλογική διαδικασία και τον έλεγχο εσόδων και δαπανών κομμάτων.

Η παρούσα σεναριολογία έρχεται μόλις τρεις εβδομάδες από την προηγούμενη, όταν άλλο φιλοκυβερνητικό μέσο χωρίς ιδιαίτερη έφεση στο πολιτικο ρεπορτάζ «αποκάλυπτε» ακόμα και πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο. Τότε μάλιστα, τα εκλογικά σενάρια συνοδεύονταν και από άλλα με αντικείμενο έναν πιθανό ανασχηματισμό, όλα στον απόηχο του ταξιδιού του Κυρ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Η εβδομάδα πέρασε, τα σενάρια έσβησαν άδοξα και το όποιο όφελος μετρήθηκε στην όποια συσπείρωση κατέγραψαν οι δημοσκοπήσεις.

Υπάρχει όμως ένα κοινό στοιχείο των τελευταίων μηνών, και αυτό εντοπίζεται στις αναφορές στην ανάγκη εκ νέου αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ο πρωθυπουργός μπορεί πριν από έναν μήνα να επανέλαβε πως «δεν αλλάζω τους κανόνες του παιχνιδιού και δεν τους προσαρμόζω στις τρέχουσες συνθήκες και στις δικές μου προτεραιότητες», όμως οι φιλοκυβερνητικές σελίδες και στήλες, όπως και οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου που τους τροφοδοτούν με «πληροφορίες» έχουν άλλη άποψη. Γι’ αυτό και παράλληλα με τα νέα εκλογικά σενάρια ευδοκιμούν και εκείνα που θέλουν τον Κυρ. Μητσοτάκη να είναι έτοιμος να τον αλλάξει τελικά, με πρόφαση τους «κινδύνους για τη χώρα από την εκλογική αβεβαιότητα», και μάλιστα μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Η αλήθεια είναι πως σε αντίθεση με τους προηγούμενους μήνες, τώρα ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δώσει προεκλογικές λαβές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εμφάνισή του στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ: ‘Οχι μόνο επειδή δήλωσε ευθαρσώς στους νεολαίους του κόμματός του πως το συνέδριο «γίνεται αφετηρία για την τελική ευθεία προς την επόμενη εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας» καλώντας τους να γίνουν «αγγελιοφόροι», αλλά επειδή έστειλε στην επόμενη τετραετία τις πολιτικές για τη στέγαση που το ίδιο το πρωθυπουργικό περιβάλλον διέρρεε το προηγούμενο διάστημα πως θα αποφασίσει άμεσα. Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι αναφορές του Κυρ. Μητσοτάκη σε μία δεύτερη τετραετία της Νέας Δημοκρατίας, κατεβάζοντας ο ίδιος τα μολύβια των υπουργών και των βουλευτών του, οι οποίοι έχουν εδώ και μήνες ανοίξει πολιτικά γραφεία στις περιφέρειές τους.

Οι τελικές αποφάσεις, όπως λέγεται για κάθε κυβέρνηση, θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό. Η τεράστια υφιστάμενη φθορά αυξάνει περισσότερο εξαιτίας των πολλαπλών κρίσεων και πλέον σκιάζει και τους πιο αισιόδοξους στο περιβάλλον του. Βέβαια, το μόνο που καταφέρνουν να επιβεβαιώνουν τα συνεχή σενάρια και οι διαψεύσεις είναι το πόσο αναποφάσιστος εμφανίζεται ο Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ επιβεβαιώνουν τη δήλωση της αδερφής του πως «ούτε ο ίδιος ξέρει πότε θα γίνουν εκλογές».

Σε κάθε περίπτωση, στην παρούσα συγκυρία, σημαίνον ρόλο στα παντός τύπου σενάρια εμφανίζεται να παίζει η ελληνοτουρκική κρίση και πιθανή έξαρσή της. Μπορεί μεν κάτι τέτοιο να αφήσει επί χάρτου κάθε πιθανό εκλογικό αιφνιδιασμό, όμως κανείς δεν μπορεί να πει το ίδιο για την χρησιμοποίηση της κρίσης ως πρόφαση για την εκ νέου -τελικά- αλλαγή του εκλογικού νόμου, με στόχο ακόμα και την άμεση ακύρωση της απλής αναλογικής. Εκεί θα πρέπει να μιλήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με το ερώτημα να μπαίνει στη σκιά του «εθνικού κινδύνου».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter