Ο άμωμος Μητσοτάκης και οι κακοί ξένοι που τον ζηλεύουν

Ο άμωμος Μητσοτάκης και οι κακοί ξένοι που τον ζηλεύουν
Φωτογραφία αρχείου (AP Photo)

Εχει γίνει μανιέρα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, όταν αποκαλύπτεται στο εξωτερικό ο αυταρχισμός της, όταν καταδικάζεται για το Κράτος Δικαίου και όταν ζητούν εξηγήσεις διεθνείς οργανισμοί να κάνει το… παγώνι. Οταν κρίνεται θεσμικά από ξένους, απαντάει αντιθεσμικά, σαν κακομαθημένο παιδάκι που το μάλωσαν για αταξίες. Το κάνει βέβαια για την εσωτερική κατανάλωση, μη ραγίσει η εικόνα του «άμωμου» που πληρώνεται ακριβά από το δημόσιο ταμείο.

Τελευταίο κρούσμα, στην έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που στολίζει την ελληνική κυβέρνηση κανονικά, για την ελευθερία του Τύπου, το σκάνδαλο των υποκλοπών, την αστυνομική βία και τη διαφθορά, το προσφυγικό και το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι «η έκθεση καταγράφει, χωρίς περαιτέρω διερεύνηση, καταγγελίες μη κυβερνητικών οργανώσεων για τις οποίες δεν πραγματοποιείται ανεξάρτητος έλεγχος».

Δηλαδή ο ελεγχόμενος (η ελληνική κυβέρνηση) λέει ότι πρέπει να ελεγχθεί ο ελεγκτής, δηλαδή οι ΜΚΟ που καταγράφουν παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου. Αυτό και μόνο επιβεβαιώνει τη διαστροφή της πραγματικότητας και τον αυταρχισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επίσης, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ γράφει ότι «δεν ζητήθηκε η άποψη της ελληνικής πολιτείας σε σχέση με τα αναφερόμενα θέματα». Ποτέ και πουθενά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ζήτησε τη γνώμη μιας χώρας για έκθεση του. Παράγει δεκάδες τέτοιες εκθέσεις κάθε χρόνο για χρήση τόσο από Αμερικανούς πολίτες και εταιρείες που έχουν σχέση με την κρινόμενη χώρα, όσο και ως μήνυμα «έτσι σάς βλέπουμε» για την άλλη κυβέρνηση.

Διαβάστε σχετικά: Χαστούκι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για κυβέρνηση Μητσοτάκη – Υπόλογη για παρακολουθήσεις, διαφθορά, ελευθερία του Τύπου

Αλλά και πάλι, όταν επίσημα ζητάνε από το εξωτερικό τη γνώμη της κυβέρνησης Μητσοτάκη για καταγγελίες σχετικά με το Κράτος Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα… δεν τη δίνει. Οταν η επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου ήρθε στην Αθήνα όλα τα μέλη της κυβέρνησης αρνήθηκαν τη συνάντηση.

Οταν η LIBE ρώτησε για τις υποκλοπές αρνήθηκαν να απαντήσουν. Οταν η LIBE ασχολήθηκε με το ναυάγιο της Πύλου βρέθηκε απέναντι σε κρατικό τοίχο.

Πριν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπήρξε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου. Εκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι εγχώριοι πιστοί της σκύλιασαν. Και τι δεν είπαν! Οτι «ζηλεύουν τον Μητσοτάκη», ότι το Ευρωκοινοβούλιο ελέγχεται από την Αριστερά, ότι Έλληνες ευρωβουλευτές είναι γενίτσαροι και Ευρωπαίοι ευρωβουλευτές είναι τα εγγόνια του… Μέτερνιχ και θέλουν το κακό μας.

Κάνοντας το μαύρο άσπρο οι «μένουμε Ευρώπη» εξηγούσαν σε όποιον άντεχε να ακούσει ότι η ΕΕ είναι λάθος όταν καταδικάζει τις υποκλοπές ή κρίνει την α λα καρτ δικαιοσύνη. Η καραμέλα, όπως την εξέφρασε αμέσως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ήταν «πρόκειται για συκοφαντίες κατά της Ελλάδος, δεν είναι η πρώτη φορά».

Μανιέρα κανονική. Τον Μάιο 2023 στην πρώτη έκθεση της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβούλιου σχετικά με τις υποκλοπές ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς από δημοσιογράφο απάντησε: «εμείς έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας για τα ζητήματα αυτά, έχουμε κάνει διορθώσεις. Αλλά δεν μπορώ να μην επισημάνω την απόλυτη εργαλειοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες, Σοσιαλιστές, Πράσινους, οι οποίοι είναι ξεκάθαρο ότι στα πλαίσια του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα σε υποψήφιους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».

Οταν η Ελλάδα κατατάχθηκε τελευταία στην κατάταξη της Ελευθερίας του Τύπου στην Ευρώπη και 107η στον κόσμο, η κυβέρνηση επιτέθηκε στους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα χαρακτηρίζοντας τη διεθνή οργάνωση αναξιόπιστη. Μάλιστα ο Ακης Σκέρτσος είπε «πώς γίνεται χώρες με στρατιωτικά και αυταρχικά καθεστώτα να σημειώνουν καλύτερη θέση από μία δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα. Πρέπει να απαντήσει η οργάνωση για το πως προκύπτουν αυτά τα αποτελέσματα, που θεωρώ δεν αντιστοιχούν στην κατάσταση στην Ελλάδα».

Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα απάντησαν με μήνυμα στο Χ: «οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα είναι αναξιόπιστη οργάνωση, λέει η Ελλάδα, επειδή κατατάχθηκε πάλι τελευταία μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων της. Η χώρα μπορεί να τα πάει καλύτερα το 2024, εάν οι δημοσιογράφοι μπορούν να εμπιστευθούν τις αρχές, αν εκείνες αποτρέψουν τις αυθαίρετες παρακολουθήσεις και αποδώσουν δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ».

Τι κρίμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που αν και «δεδομένος σύμμαχος» των ΗΠΑ, κολλητός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και μέγας χορηγός εγχώριων ΜΜΕ με λίστες Πέτσα, να γίνεται αντικείμενο κριτικής από ανθέλληνες…

Documento Newsletter