Ο αμαρτωλός… Σίνερ που κρίθηκε αθώος – Το σκάνδαλο ντόπινγκ με τον κορυφαίο τενίστα κρατήθηκε κρυφό και πέρασε ατιμώρητο

Ο αμαρτωλός… Σίνερ που κρίθηκε αθώος – Το σκάνδαλο ντόπινγκ με τον κορυφαίο τενίστα κρατήθηκε κρυφό και πέρασε ατιμώρητο

Το σκάνδαλο ντόπινγκ με πρωταγωνιστή τον κορυφαίο τενίστα του κόσμου κρατήθηκε κρυφό επί πέντε μήνες και πέρασε ατιμώρητο

Η είδηση θα προκαλούσε παγκόσμιο σοκ στο αθλητικό στερέωμα αν είχε δημοσιευτεί έγκαιρα: ο κορυφαίος τενίστας του κόσμου Γιανίκ Σίνερ, το όνομα του οποίου σημαίνει «αμαρτωλός», πιάστηκε ντοπέ. Μαθεύτηκε μεν, με καθυστέρηση πέντε μηνών δε. Και με μία κρίσιμη υποσημείωση: «Οι εξηγήσεις του κρίθηκαν ικανοποιητικές, οπότε ο αθλητής δεν πρόκειται να τιμωρηθεί». Οσοι έχουν καεί στον χυλό ή στο γιαούρτι έβαλαν τις φωνές, καταγγέλλοντας διπλά μέτρα και σταθμά. Οι ευνοημένοι των διπλών μέτρων και σταθμών ξεκαρδίστηκαν στα γέλια. Ο πολύς Σίνερ φοράει τις ωτοασπίδες του και πέφτει απτόητος αύριο στη μάχη του US Open.

Η επίμαχη ουσία, κανονικό αναβολικό, ονομάζεται clostebol και είναι η ίδια που ανιχνεύτηκε σε μια σειρά από Ιταλούς αθλητές τα τελευταία χρόνια. «Περιέχεται σε αλοιφές και άλλα παυσίπονα που πωλούνται ελεύθερα και χωρίς συνταγή στα φαρμακεία» ισχυρίζονται εν χορώ οι στιγματισμένοι. Στα ούρα του Σίνερ βρέθηκε μικροποσότητα: 121 pg/mL στις 10 Μαρτίου και 122 pg/mL στις 18 Μαρτίου. Ναι, δύο ήταν τα θετικά τεστ του νεαρού. Οχι ένα. Με οχτώ ημέρες απόσταση μεταξύ τους.

«Ακόμη και αν η λήψη του φαρμάκου ήταν ηθελημένη, δεν θα τον ωφελούσε σε τίποτε» τονίζει ο καθηγητής Ντέιβιντ Κάουαν, άλλοτε υπεύθυνος του διαπιστευμένου στη WADA εργαστηρίου στο Λονδίνο. Ο Κάουαν ήταν ο ένας από τους τρεις επιστήμονες που γνωμάτευσαν στο ανεξάρτητο δικαστήριο για το θέμα Σίνερ. «Σε αυτή την ποσότητα δεν νοείται ντοπάρισμα ούτε βελτίωση των επιδόσεων».

 

Τα έριξε στον μασέρ

Ο συμπαθής Σίνερ επικαλέστηκε τον πρότερο έντιμο βίο του και έριξε τις ευθύνες στον φυσιοθεραπευτή του, Τζιάκομο Νάλντι. Σύμφωνα με το υπόμνημα που παρέδωσε ο Ιταλός τενίστας, ο Νάλντι αγόρασε στις 3 Μαρτίου το «ένοχο» σπρέι Trofodermin για να το ψεκάσει σε αμυχές που έφερε στο κορμί του. Στο κορμί του ίδιου του Νάλντι και όχι του Σίνερ. Τις μέρες που ακολούθησαν ο φυσιοθεραπευτής έκανε κατ’ επανάληψη μασάζ στον αθλητή του με γυμνά χέρια, δίχως γάντια. Και κάπως έτσι πέρασε το αναβολικό στον οργανισμό του Σίνερ, ο οποίος υποφέρει από ψωρίαση στα πόδια.

Ο 23χρονος τενίστας πιάστηκε ντοπαρισμένος με clostebol τις ημέρες του Ιντιαν Γουέλς και ξανά την παραμονή του Μαϊάμι Οπεν. Και τις δύο φορές ειδοποιήθηκε να μην αγωνιστεί διότι με το «αβέβαιο δείγμα» του (AAF) τίθεται αυτομάτως σε προσωρινή καραντίνα. Και τις δύο φορές σέρβιρε την παραπάνω φαινομενικά απίθανη εξήγηση, με τη διαδικασία του επείγοντος. Και τις δύο φορές έλαβε συγχωροχάρτι προτού συμπληρωθεί 24ωρο, οπότε αγωνίστηκε κανονικά. Και τις δύο φορές το σκάνδαλο κρατήθηκε μυστικό. Το ντοπάρισμα του θριαμβευτή του φετινού Aυστραλιανού Οπεν ανακοινώθηκε στις 20 Αυγούστου, αμέσως μετά την αθώωσή του από τον Οργανισμό Ακεραιότητας του Τένις, τον διαβόητο ΙΤΙΑ. Και φυσικά ξέσπασε σάλος.

 

Ηχηρές αντιδράσεις

«Aυτό είναι γελοίο, πιάστηκε δύο φορές ντοπέ και πρέπει να φάει δύο χρόνια αποκλεισμό» ξεσπάθωσε ο ασυγκράτητος Νικ Κύργιος. «Διπλά στάνταρ, όπως συνήθως» διαμαρτυρήθηκε ο Ντένις Σαποβάλοφ. «Η δικαιολογία μπορεί να είναι πιστευτή, αλλά οι χειρισμοί σηκώνουν πολύ νερό» έγραψε στην ανάρτησή του ο Τένις Σάντγκρεν. Χρήστες του Twitter υπενθύμισαν ότι ο Τζένσον Μπρόκσμπι και ο Μίκαελ Ιμερ εκτίουν πολύμηνες ποινές επειδή απέφυγαν τους ελεγκτές της WADA, ενώ η 32άχρονη Τάρα Μουρ, που είδε την καριέρα της να καταστρέφεται από παρόμοια υπόθεση, βγήκε στα χαρακώματα.

«Το ίματζ των κορυφαίων παικτών τούς φέρνει στο απυρόβλητο, ενώ εμάς τα μικρά ψάρια μας ρίχνουν στους καρχαρίες» είπε η Aγγλίδα Μουρ, που τιμωρήθηκε με 19μηνο αποκλεισμό επειδή πιάστηκε ντοπέ με ουσία που περιέχεται σε «μολυσμένο» κρέας. Θυμίζουμε ότι –σύμφωνα με πληροφορίες– την ίδια δικαιολογία επικαλέστηκε, μεταξύ δεκάδων άλλων, η δική μας Ελένη Πόλακ.

Επειδή ο φόβος φυλάει τα έρημα, ο Σίνερ επικαλέστηκε τραυματισμό και αποχώρησε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, ενώ αναγκάστηκε να επιστρέψει το πριμ που κέρδισε στο Ιντιαν Γουέλς (360.000 ευρώ), όπου η φετινή παρουσία του εξαφανίστηκε από τα επίσημα αρχεία και οι πόντοι του ακυρώθηκαν. «Πιστεύω ότι οι διάσημοι παίκτες προστατεύονται» ομολόγησε η Κρις Εβερτ των 18 Γκραν Σλαμ από τον θώκο της σχολιάστριας του ESPN. «Οταν λέω προστασία αναφέρομαι στη μυστικότητα των διαδικασιών. Τα σκάνδαλα μένουν στο σκοτάδι για δυο τρεις μήνες και βγαίνουν στη φόρα όταν περνάει ο κίνδυνος».

Το βαρύ περιστατικό της περίφημης Σιμόνα Χάλεπ κλειδώθηκε στο χρονοντούλαπο από το CAS, το οποίο αποδέχτηκε «μειωμένη ευθύνη» της αθλήτριας και μείωσε την αρχική ποινή του τετραετούς αποκλεισμού σε καραντίνα εννέα μηνών. Το όχι και τόσο μακρινό 2016 η Μαρία Σαράποβα έπεσε στα πολύ μαλακά: 15 μήνες στο ράφι.

Η ΙΤΙΑ και το ανεξάρτητο πειθαρχικό σώμα δέχτηκαν ότι το κρούσμα του Σίνερ ήταν ακούσιο και τον παρέδωσαν πάλλευκο στην κοινωνία του τένις. Η WADA και η ιταλική αρχή ενάντια στο ντόπινγκ διατηρούν το δικαίωμα της έφεσης, αλλά θεωρείται απίθανο να το ασκήσουν.

 

Ιδια ουσία, άλλη τύχη

Στην Ιταλία τέσσερις τενίστες (Μπορτολότι, Παολέτι, Ταμαρό, Μπαταλίνο) βρέθηκαν θετικοί στην ουσία clostebol που εντοπίστηκε στα ούρα του Σίνερ. Οι δύο πρώτοι αθωώθηκαν, οι άλλοι τιμωρήθηκαν με δύο έως τέσσερα χρόνια, αλλά όλοι πέρασαν από την υποχρεωτική διαδικασία του προσωρινού αποκλεισμού. Ο Σίνερ, πάλι, όχι. «Αφήνω πίσω μου αυτήν τη δύσκολη και ατυχή περίοδο» δήλωσε. «Στο εξής θα είμαι πιο προσεκτικός, εγώ και το επιτελείο μου». O πολυτάλαντος Ιταλός παραμένει στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, μπροστά από τους φιναλίστ του Παρισιού Νόβακ Τζόκοβιτς και Κάρλος Αλκαράθ.

Διαβάστε επίσης

Λονδίνο: Πυρκαγιά σε συγκρότημα κατοικιών – Μεγάλη επιχείρηση της πυροσβεστικής (Photos – Videos)

«Η Ελλάδα αφήνει τους πάντες να ξεφύγουν από τη δικαιοσύνη» – Το Politico «καίει» Μητσοτάκη για Τέμπη, Πύλο, υποκλοπές

Απρόοπτο on air: Χόρευε κρατώντας μπίρα στο χέρι δίπλα σε ρεπόρτερ στο Σύνταγμα (Video)

«Ο,τι χρειαστεί να γίνει θα γίνει» – Ο Παύλος Πολάκης εξηγεί στο Documento τη στάση και τις επόμενες κινήσεις του

Χαλκιδική: Στον εισαγγελέα ο πατέρας του 19χρονου που σκοτώθηκε στο λούνα παρκ – «Να προχωρήσει σε όλες τις διώξεις» (Video)

Μάχη με τις φλόγες για 5η ημέρα στο Παγγαίο – Στάχτη πάνω από 12.000 στρέμματα (Photos)

Διάλογος Documento για την Κεντροαριστερά – Διώτη: Μάσκα δεν έχω να γυρνώ στην «Κεντροαριστερά» ετούτη

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter