Ας μας δώσει απάντηση ο κ. Αλιβιζάτος, που παρακολουθεί βουβός την καλπάζουσα διαφθορά, την υποδούλωση του κράτους δικαίου και τη συρρίκνωση της χώρας οικονομικά και πληθυσμιακά, με έναν πρωθυπουργό σε ρόλο τροχονόμου της κλεπτοκρατίας, ο οποίος είναι πλέον περιφρονημένος και αποκλεισμένος και από το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα για όσα κάνει χωρίς να δίνει λογαριασμό
Ηαπάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στον Νίκο Αλιβιζάτο επαναφέρει το ερώτημα κατά πόσο η Νομική είναι επιστήμη, όταν για το ίδιο ζήτημα μπορούν να διατυπωθούν δύο διαφορετικές απόψεις και μάλιστα αντίθετες και αλληλοσυγκρουόμενες! Εδώ δεν ισχύει ο κανόνας των θετικών επιστημών, της έρευνας, των στοιχείων και της επιβεβαίωσης, ώστε τα συμπεράσματα να είναι ασφαλή και αναμφισβήτητα. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα πράγματα ξεφεύγουν από ακαδημαϊκές αντιγνωμίες. Κι αυτό διότι το αποτέλεσμα της παρέμβασης Αλιβιζάτου είχε σαν συνέπεια να δοθεί πάτημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεφύγει από πιθανό κλοιό στον οποίο θα μπορούσε να εγκλωβιστεί στην Προανακριτική της Βουλής για την υπόθεση των Τεμπών, όταν με κλήσεις «ανεπιθύμητων» μαρτύρων και του ίδιου προσωπικά ως πολιτικού προϊσταμένου του Τριαντόπουλου (υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ) η επιτροπή είχε τη δικαιοδοσία και την υποχρέωση να τον εξετάσει. Και η άρνηση θα είχε υψηλό πολιτικό κόστος. Ποια είναι η απάντηση; «Στην Ελλάδα ζούμε, τι ψάχνεις να βρεις;». Αυτή είναι η απάντηση, κ. καθηγητά;
Δεν ήταν τυχαίο που το άρθρο του Αλιβιζάτου δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή» στις 9 Φεβρουαρίου, προτείνοντας την επιλεκτική εφαρμογή του συντάγματος και ουσιαστικά την παράκαμψη της εξαγγελθείσης προανακριτικής, που προβλέπουν κρίσιμα εδάφια του άρθρου 86 «για να αποφευχθεί η ένταση», όπως είπε! Μια χαρά καλοδεχούμενη ήταν η «ένταση» στις προανακριτικές επιτροπές για τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ που ενεπλάκησαν στις υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών (Νίκος Παππάς) και της Novartis (Δημήτρης Παπαγγελόπουλος), αλλά ο κ. Αλιβιζάτος δεν βρήκε λόγο να προτείνει κάτι ανάλογο για να αποφευχθεί η ένταση, γιατί αυτή βόλευε το σύστημα της φαμίλιας Μητσοτάκη, το οποίο σήμερα –στην πράξη– υπηρετεί. Η πίστη του στο σύστημα, παρότι αυτό έχει σαπίσει, τον οδήγησε σε αυτήν τη νομική ακρότητα που τον εκθέτει πολιτικά και επιστημονικά.
Ούτε φυσικά στο σκάνδαλο Novartis η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε λόγο, καθώς εκτός από τον Παπαγγελόπουλο παρέπεμψε σε δίκη (!) την ανακρίτρια (!) της υπόθεσης Ελένη Τουλουπάκη, η οποία τελικά αθωώθηκε. Ας σταματήσουμε εδώ, καθώς εκτός από το μπάζωμα στα Τέμπη είχε προηγηθεί ακόμη ένα «μπάζωμα», αυτό της συγκλονιστικής για δημοκρατική χώρα υπόθεσης των υποκλοπών, με ευθύνη του πολιτικού προϊστάμενου της ΕΥΠ Κυριάκου Μητσοτάκη, πρωθυπουργού «δραπέτη» των ευθυνών του, με την αμέριστη βοήθεια της υποταγμένης ελληνικής Δικαιοσύνης και της «γαλάζιας» πλειοψηφίας στη Βουλή.
Ετσι, με σιγουριά ότι θα ξεφύγει τελικά ο Τριαντόπουλος, έναν μήνα μετά το άρθρο Αλιβιζάτου παραπέμφθηκε στην προανακριτική για να δείξουν ότι έλαβαν το μήνυμα των πρωτοφανών λαϊκών συγκεντρώσεων σε όλη την Ελλάδα (και στο εξωτερικό) στις 28 Φεβρουαρίου. Ομως, αναλογιζόμενοι ότι, παρά τον απόλυτο έλεγχο της προανακριτικής, η αναπόφευκτη δημοσιότητα θα μπορούσε να κοστίσει ακριβά, πάτησαν πάνω στη γνωμάτευση του «φίλου» καθηγητή για να μεταφερθεί η υπόθεση στον απόλυτα ελεγχόμενο Αρειο Πάγο των κ. Κλάπα και Αδειλίνη. Και το σχέδιο ολοκληρώθηκε με γραπτή (!) κατάθεση μίας σελίδας (!) από τον Τριαντόπουλο στην επιτροπή που τερμάτισε το έργο της!
Και πρόσφατα εμφανίστηκε ο έτερος των «μεγάλων» καθηγητών της Νομικής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που έλυσε (!) τη σιωπή του για να απαντήσει ότι «η μη τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών μπορεί να ακυρώσει στην πράξη το σύνταγμα και να ισχύει ακόμη η αποσβεστική προθεσμία». «Προφανή καταστρατήγηση του συντάγματος» θεωρεί τους χειρισμούς της πλειοψηφίας στην προανακριτική και επισημαίνει τον κίνδυνο ακυροτήτων, οι οποίες ελέγχονται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η κυβέρνηση προφανώς γνωρίζει, προσθέτει, ότι αν το Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου κρίνει πως η παραπομπή του Χρήστου Τριαντοπούλου ενώπιόν του είναι άκυρη, θα προκύψει μια κατάσταση «μη διαχειρίσιμη πολιτικά από αυτή».
Σε ό,τι αφορά την επικείμενη ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης προκειμένου να μην παραγραφούν τα αδικήματα, ο κ. Βενιζέλος υπενθυμίζει πως αυτή δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ για τα πρόσωπα που ερευνώνται για την τραγωδία στα Τέμπη, από τα οποία δεν εξαιρεί τον Κώστα Αχ. Καραμανλή! «Η μόνη ασφαλής λύση (είπε) είναι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεύτερης συνόδου».
Αλλά, εκτός από τον Βενιζέλο, αντίθεση για την κρίση Αλιβιζάτου εκφράστηκε σχεδόν από το σύνολο των συνταγματολόγων, από τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας και ακαδημαϊκό Προκόπη Παυλόπουλο, τους Σπύρο Βλαχόπουλο, Ξενοφώντα Κοντιάδη, Νίκο Παπασπύρου, Γιώργο Σωτηρέλη, που υποστήριξαν ότι η προανακριτική δεν μπορεί να κλείσει άμεσα, αλλά πρέπει να επιτελέσει έως το τέλος το έργο της. Κι αυτό γιατί, κατ’ ουσία και κατά το σύνταγμα (άρθρο 86), πρόκειται για ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία κατά συνέπεια πρέπει να κάνει πλήρη εξέταση. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, που αναζητά κομματική στέγη – και άλλη, πλην της ΝΔ, δεν έχει απομείνει γι’ αυτόν.
Ποια είναι τελικά η απάντηση στο ερώτημα αν η Νομική είναι επιστήμη; Ας μας ενημερώσει ο κ. Αλιβιζάτος, που παρακολουθεί βουβός την καλπάζουσα διαφθορά, την υποδούλωση του κράτους δικαίου και τη συρρίκνωση της χώρας οικονομικά και πληθυσμιακά, με έναν πρωθυπουργό σε ρόλο τροχονόμου της κλεπτοκρατίας, ο οποίος είναι πλέον περιφρονημένος και αποκλεισμένος και από το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα για όσα κάνει και λογαριασμό δεν δίνει.
Διαβάστε επίσης
Πάσχα 2025: Πότε κλείνουν τα σχολεία – Οι επόμενες αργίες
Πάσχα 2025: Αυτό είναι το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων
Δείχνουν την έξοδο στον Μητσοτάκη – «Εν πλω» αλλαγή ηγεσίας ζητά ο Μάριος Σαλμάς
Καιρός: Διήμερο με βροχές και καταιγίδες – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα
Επίδομα παιδιού Α21: Ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις – Πότε λήγει η προθεσμία