Ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ και το άρθρο στο Documento

Ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ και το άρθρο στο Documento

«Πράγματι το άρθρο μου Κυριακάτικο Documento δημιούργησε πολύ μεγάλο θόρυβο και μάλλον κάτι σημαντικό θα έγραψα» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της μεγάλης συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο.

«Όποιος το διάβασε θα κατάλαβε όμως τις διαφορές. Αυτό όμως που ενόχλησε ήταν μια παράγραφος που μιλούσε για μια ομοιότητα της πρώτης περιόδου του 1981 με την Ελλάδα του σήμερα. Και αναφερόμουνα στον συστημικό φόβο ενός συστήματος εξουσίας που τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ονομάσει κατεστημένο της δεξιάς και τώρα είναι το κατεστημένο της διαπλοκής. Υπάρχει ο συστημικός φόβος απέναντι σε συγκεκριμένα προτάγματα όπως η κοινωνική δικαιοσύνη. Εμείς πιστεύουμε σε αυτά. Αν έχω μια φιλοδοξία δεν είναι να αντιγράψω κανέναν αλλά να καταφέρω ότι σε ένα χρόνο από τώρα να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και να έχουμε ένα νέο πιο παραγωγικό μοντέλο. Αυτή είναι η φιλοδοξία μου και γι αυτή μάχομαι».

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες και τους στόχους της Κυβέρνησης ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «Μια από τις βασικές προτεραιότητές μας είναι να αναδείξουμε την Ελλάδα του μόχθου και της δημιουργίας. Αλλά πρέπει να φύγουμε από την Ελλάδα της επιτροπείας και να βρεθούμε σε ένα καινούργιο περιβάλλον.

Η υπεραπόδοση των στόχων το και το 2017 μας κάνει να αισιοδοξούμε και να προβούμε στις αναγκαίες ελαφρύνσεις όσων έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες διορθώσεις από τον 2019 πέρα από αυτές που έχουν ήδη γίνει. Το 2016 είχαμε μία εκπληκτική υπεραπόδοση. Η πορεία το 2017 είναι θετική. Οφείλουμε όμως να είμαστε προσεκτικοί. Και θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει μέρισμα στους αδύνατους.

Στις 15 του Ιούνη είχαμε μια πάρα πολύ καλή απόφαση για το χρέος την οποία εκτίμησαν οι αγορές. Χαίρομαι που τουλάχιστον στο θέμα του χρέους βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα με το ΔΝΤ».

Η κυβέρνηση αυτή δεδομένων των συνθηκών έχει φέρει εις πέρας ένα πάρα πολύ σημ,αντικό έργο και αυτή η προσπάθεια είναι μια προσπάθεια που αποδίδει. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα, θα συγκαλέσω άμεσα το υπουργικό συμβούλιο. Η κυβέρνηση θα κινηθεί με πάρα πολύ μεγάλες ταχύτητες το επόμενο διάστημα. Ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας. Το τέλος της ελληνικής κρίσης θα είναι το τέλος και της Ευρωπαϊκής κρίσης.

Για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είπε: «Είναι μεγάλο σκάνδαλο τα χρέη των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Υπάρχουν δύο ερωτήματα που έχω εγώ. Θα επιστρέψουν ποτέ αυτά τα χρήματα; Και πού πήγαν αυτά τα χρήματα; Ο Ελληνικός λαός πάντως έχει βγάλει τα συμπεράσματά του για το ποιοι χρεοκόπησαν τη χώρα».

Για τις επενδύσεις ότι «Εμφανίζονται ως φίλοι των επενδύσεων αυτοί που την τελευταία πενταετία έχουν συνδέσει το όνομά τους με τη μεγαλύτερη αποεπένδυση που έχει συμβεί στη χώρα. Η κυβέρνηση αυτή είναι φιλική προς την υγιή επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπίζουμε παθογένειες οι οποίες προφανώς δεν οφείλονται στα 22,5 χρόνια πιο κυβερνάμε εμείς».

Για την οικονομία ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «Ένα από τα σοβαρά προβλήματα που έχουμε στην Ελλάδα είναι ότι από τραπέζι των συζητήσεων λείπουν οι άνθρωποι πραγματικά έχουν σχέση με την παραγωγή. Εμείς ήμαστε αποφασισμένοι το προηγούμενο διάστημα να σταθούμε στο πλάι των ανθρώπων της παραγωγής ειδικά στον κλάδο της μεταποίησης» παραδέχθηκε όμως ότι «Η κυβέρνηση αυτή δεν λειτουργεί υπό κανονικές συνθήκες και όχι μόνο αυτή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι προφανές ότι πολλές φορές είχαμε την εντύπωση ότι θα ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις ότι φτάναμε στα γκολ ποστ αλλά τα γκολ ποστ μετακινούνται και δεν μπορούσαμε να σκοράρουμε. Έχουνε γίνει λάθη έχουνε γίνει αστοχίες αλλά έχουν γίνει πολλά πράγματα».

«Πρέπει να αλλάξουμε σιγά σιγά την ατζέντα της συζήτησης πρέπει να συζητήσουμε για την επόμενη ημέρα και η επόμενη ημέρα θα στηριχθεί στη νέα γενιά» κατέληξε.

Για την πρόσφατη επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα είπε ότι «Η διαφορά μας τον κ. Μακρόν είναι ότι εμείς βάλαμε και το αίτημα για τη δημιουργία ενός υπουργείου Κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη. Αλλά η θαρραλέα όμως πρωτοβουλία του κ. Μακρόν για περαιτέρω εμβάθυνση της Ευρώπης με βρίσκει σύμφωνα και θα τη στηρίξω».

Για τις εκλογές ότι «Εμείς δεν ήρθαμε εδώ για να αποδράσουμε. Και αν πιστεύαμε ότι για τον Ελληνικό λαό τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν ήταν κάποιοι άλλοι δεν θα είχαμε μπει σε αυτήν τη διαδικασία να πιούμε το πικρό ποτήρι. Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Εκλογές λοιπόν θα γίνουν στο τέλος της θητείας το Φθινόπωρο του 2019».

Για τις διεργασίες στην κεντροαριστερά είπε ότι «σήμερα έχουμε δύο πόλους που είναι η Δεξιά και η Αριστερά όχι η κεντροαριστερά. Το ποιος λοιπόν θα είναι ο ρόλος της κενντροδεξιάς σε αυτό το σχήμα είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στην προσπάθειά τους να ξαναφτιάξουν το χώρο τους αλλά αν δεν απαντήσει κανείς στο κρίσιμο ερώτημα ή με τη Δεξιά ή με την Αριστερά δεν μπορεί να πάει μπροστά. Στην Ευρώπη γίνεται αυτή η συζήτηση στην Ελλάδα θα γίνει; Εμείς θα επιδιώξουμε να γίνει. Με προβληματίζει όμως ότι σε αυτήν τη χώρα τόσο πολλοί άνθρωποι θέλουν να γίνουν αρχηγοί».

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας είπε ότι πιστεύει στη γνώμη του λαού και είναι υπέρ των δημοσκοπήσεων καλώντας κάποιους να μην αντιμετωπίζουν με μεγάλη φοβία το ενδεχόμενο ο λαός να τοποθετείται για μεγάλα ζητήματα που τον απασχολούν.

Για τον Π. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ είπε ότι «δεν βρίσκεται στο χώρο της Αριστεράς αλλά δεν βρίσκεται στο χώρο της ακροδεξιάς. Ο κ. Καμμένος ήταν στέλεχος της ΝΔ και δεν κυκλοφορούσε με βαριοπούλες. Σήμερα είναι ένας εταίρος κυβερνητικός σε μία κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο και δεν δημιουργεί προβλήματα και κρατάει και μια στάση που αναφέρεται και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει η δικής του στάση και το δικό του κόμμα. Ο κ.Καμμένος εκφφράζει το χώρο της πατριωτικής κεντροδεξιάς». 

Για τη ΝΔ είναι ότι πολύ σύντομα θα αρχίσουν τα προβλήματα στο εσωτερικό της λόγο του αντιπολιτευτικού της λόγου. Για τους φόρους είπε ότι υπάρχουν παρά πολύ φόροι και πιο άδικοι από τον ΕΝΦΙΑ ο οποίος για τη μεγάλη ιδιοκτησία δεν είναι και τόσο άδικος.

Για τις επενδύσεις ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι όπως στη φύση έτσι και στην οικονομία τα κενά καλύπτονται και το Ευρωπαϊκό κενό επενδύσεων στην Ελλάδα ήρθε να καλύψει η Κίνα. Σε αυτό το σημείο αναρωτήθηκε «τι έπρεπε να κάνουμε εμείς» δηλώνοντας ότι η Κίνα όπως είπε «μια ήρεμη δύναμη» «ξέρει τι θέλει και έχει σχέδιο στον τομέα των επενδύσεων».

Documento Newsletter