Ο αγχωμένος Μπόρις Τζόνσον ανοίγει «μέτωπο» με τα ΜΜΕ

Ο αγχωμένος Μπόρις Τζόνσον ανοίγει «μέτωπο» με τα ΜΜΕ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει προκαλέσει οργή σε ορισμένους δημοσιογράφους αλλά και φωτογράφους της Βρετανίας, οι οποίοι τον κατηγορούν για την επιβολή «εμπάργκο» από την κάλυψη των δημόσιων εμφανίσεών του.

Τέσσερις φωτογραφοί κατηγορούν τη Ντάουνινγκ Στριτ για επιτηδευμένοι απομόνωσή τους από την κάλυψη της παρουσίας του Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα του «Observer», τονίζοντας μάλιστα ότι την ημέρα της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (31/1) δεν είχε επιτραπεί σε ανεξάρτητους φωτογράφουν να δουν τον πρωθυπουργό να υπογράφει τη συμφωνία εξόδου.

Συνήθως, γεγονότα όπως το συγκεκριμένο καλύπτονταν από φωτογράφους οι οποίοι εργάζονται σε εθνικά και τοπικά δίκτυα και εφημερίδες, ωστόσο ό,τι συνέβη την 31η Ιανουαρίου και αφορούσε τον Μπόρις Τζόνσον, αποτυπώθηκε εξ ολοκλήρου από τους προσωπικούς του φωτογράφους.

Η Ένωση Συντακτών της Βρετανίας αλλά και η αντίστοιχη των φωτορεπόρτερ εξέφρασαν τα παράπονά τους στον Μπόρις Τζόνσον δίχως να λάβουν απάντηση, όπως σημειώνει ο «Observer».

«Εάν ο πρωθυπουργός έπρεπε να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, ή τα Φόκλαντ, ή το Γιόρκσαϊρ μετά τις πλημμύρες, εμείς θα έπρεπε να περιμέναμε να μας στείλουν τις φωτογραφίες;», αναρωτήθηκε ο Άλαν Σπάροου, επικεφαλής της Ένωσης Συντακτών.

Πέρα από τους φωτογράφους, η Ντάουνινγκ Στριτ φαίνεται ότι έχει θέσει σιωπηρό εμπάργκο και σε ορισμένους δημοσιογράφους. Έπειτα από την προεκλογική περίοδο, οι υπουργοί έλαβαν εντολή να μποϊκοτάρουν εκπομπές όπως το «Good Morning Britain» του ITV, τα νέα του Channel 4 και τη ραδιοφωνική εκπομπή Today του BBC 4.

Η Ένωση Συντακτών εξέφρασε τη «βαθύτατη ανησυχία της από τις πρόσφατες κινήσεις του πρωθυπουργού, όσον αφορά το εμπάργκο κάλυψης σημαντικών γεγονότων αλλά και συσκέψεων στη Ντάουνινγκ Στριτ. Ο κ. Τζόνσον θα πρέπει να μιλήσει ανοιχτά με τα ΜΜΕ ώστε να λυθούν τυχόν θέματα».

«Ουδείς έχει πρόβλημα με τους προσωπικούς φωτογράφους του Τζόνσον, αλλά το εμπάργκο σε ορισμένα ΜΜΕ και συναδέλφους που εργάζονται σε αυτά δεν αποτελεί θετικό δείκτη», σημειώνει ο Λίντσεϊ Πάρναμπϊ, πρόεδρος της Ένωσης Φωτογράφων της Βρετανίας.

Documento Newsletter