Ο Άδωνης είχε εξωχώρια αλλά δεν είχε δόλο

Ο Άδωνης είχε εξωχώρια αλλά δεν είχε δόλο

Στο αρχείο τέθηκε η υπόθεση της αδήλωτης κυπριακής εταιρίας του αντιπροέδρου της ΝΔ από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες και μάλιστα με ομόφωνη απόφαση. 

Παρά τις ομολογημένες από τον Άδωνη Γεωργιάδη παραβάσεις του νομοθετικού πλαισίου για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης αλλά και της επιχειρηματικής δραστηριοποίησης στην αλλοδαπή, η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής προτιμά για άλλη μια φορά να κλείσει το μάτι σε παράνομες πρακτικές, προκαλώντας υποψίες για τον τρόπο λειτουργίας της και τις αποφάσεις που εκδίδει.

Τον Απρίλιο, το Documento είχε αποκαλύψει πως ο πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ ήταν διευθυντής και μέτοχος κυπριακής εταιρίας από το 2006 έως το 2016, χωρίς αυτή να συμπεριλαμβάνεται στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» του. Με την πρακτική αυτή, ο κ. Γεωργιάδης -που αποτελεί μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας από το 2007- όχι μόνο κατέθετε όλα αυτά τα χρόνια ανακριβή δήλωση περιουσιακής κατάστασης, αλλά διατηρούσε ενεργή -κατά τα κυπριακά μητρώα- εταιρία στην αλλοδαπή, κάτι που εξίσου απαγορεύεται ρητά από το νόμο.

Σύμφωνα με το νόμο, ορίζεται ότι «υπόχρεος που παραλείπει να υποβάλει δήλωση μετά την πάροδο τριάντα (30) ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας που προβλέπεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 του παρόντος νόμου, ή υποβάλλει ανακριβή ή ελλιπή δήλωση, τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ». Το παράδοξο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως ο κ. Γεωργιάδης έχει παραδεχτεί πως κατείχε την εταιρία και πως δεν την συμπεριελάμβανε στις δηλώσεις του, ισχυριζόμενος ότι είχε την εντύπωση πως η εταιρία έχει κλείσει. Απ’ ό,τι φαίνεται, για την Επιτροπή οι εντυπώσεις του κάθε υπόχρεου που δεν πράττει τα νόμιμα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από τις προβλέψεις του νόμου.

Ο κ. Γεωργιάδης μέχρι η εταιρία του να διαγραφεί από τα κυπριακά μητρώα το 2016, παραβίαζε και το νόμο που απαγορεύει τη διατήρηση εξωχώριων εταιριών (ν.3849/2010) από μέλη του Κοινοβουλίου. Επιπλέον, κατά το άρθρο 11, παρ. 2 του ν.3932/2011 ορίζεται:

«Στον Πρωθυπουργό, στους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, στους Υπουργούς, στους αναπληρωτές υπουργούς και τους Υφυπουργούς, στους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές και όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων ως ανωτέρω, στους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης, στους περιφερειάρχες και στους Δημάρχους απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως, είτε με παρένθετα πρόσωπα».

Ποιοι είναι λοιπόν οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν την Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής στην απόφαση να οδηγήσει την υπόθεση στο αρχείο, την στιγμή που εντοπίζονται τεκμηριωμένες και ομολογημένες παραβάσεις; Γιατί η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής δεν παρέπεμψε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, όπως ορίζει ο νόμος;

Σύμφωνα με μέλος της Επιτροπής που ανήκει στην πλειοψηφία, η απόφαση ελήφθη επειδή φαίνεται πως η εταιρία λειτούργησε μόλις 2 μήνες, προσθέτοντας πως δεν νοείται εξωχώρια μία εταιρία που έχει την έδρα της σε χώρα της ΕΕ. Εντύπωση προκαλεί πως ο συγκεκριμένος βουλευτής δεν έδωσε καμία εξήγηση για τους λόγους που παραβλέφθηκε από την Επιτροπή η παραβίαση της απαγόρευσης κατοχής από μέλος του Κοινοβουλίου οποιουδήποτε είδους εταιρίας που έχει έδρα στην αλλοδαπή, με την σχετική νομοθεσία να μην αφήνει κανένα περιθώριο για ερμηνείες κατά το δοκούν.

Τα μέλη της πλειοψηφίας και συγκεκριμένα η πρόεδρος της Επιτροπής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παπαφιλίππου, οφείλουν να γνωστοποιήσουν την αιτιολογία της απόφασής τους, αλλιώς δίνεται για πολλοστή φορά η εντύπωση πως ακολουθούνται σκιώδεις πρακτικές αυτοπροστασίας του πολιτικού συστήματος, σε διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα πίσω από κλειστές πόρτες και χωρίς τον απαιτούμενο δημόσιο έλεγχο.

Φυσικά ο Άδωνης “χαιρέτησε” την απόφαση με το γνωστό ύφος του μέσω Twitter:

Documento Newsletter