Ο Άδωνης Γεωργιάδης πριν από τρεις ημέρες είχε ανακοινώσει πως συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τον Γενικό Διευθυντή Επιχειρήσεων του DFC κ. David Marchick, προκειμένου να διαβεβαιώσει ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα αποσυρθεί από τη ΝΑ Ευρώπη.
Σε ανάρτησή του είχε γράψει συγκεκριμένα ότι «…συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τον Γενικό Διευθυντή Επιχειρήσεων του DFC κ. David Marchick. Στο επίκεντρο της συζήτησης η πορεία των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα και η περαιτέρω σύσφιξη των ελληνοαμερικάνικων σχέσεων».
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων @AdonisGeorgiadi συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τον Γενικό Διευθυντή Επιχειρήσεων του @DFCgov, κ. David Marchick. Στο επίκεντρο της συζήτησης η πορεία των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα και η περαιτέρω σύσφιξη των ελληνοαμερικάνικων σχέσεων pic.twitter.com/yTDTVJBeFw
— Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων (@MinDevGR) February 24, 2021
Πριν από λίγες ημέρες μερίδα των ελληνικών ΜΜΕ εγραψε ότι μπήκε τέλος στα σενάρια που ήθελαν τη νέα ηγεσία της Αναπτυξιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Development Finance Corporation – DFC) να ετοιμάζεται να αποσυρθεί από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης βάζει η αμερικανική DFC με δηλώσεις αξιωματούχων της.
Mάλιστα η ΕΡΤ έκανε σχετική ερώτηση στον εκπρόσωπο του οργανισμού ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η Τράπεζα παραμένει σταθερά αφοσιωμένη στην Ελλάδα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση στρατηγικών επενδύσεων. «Ανυπομονούμε να αξιοποιήσουμε περαιτέρω ευκαιρίες στην περιοχή, υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν», σημείωσε ο εκπρόσωπος του DFC.
Διαμάχη στην Ουάσιγκτον
Ωστόσο το neweurope.eu χθες εκτίμησε ότι «το πρώτο εξωτερικό γραφείο της Development Finance Corporation πυροδοτεί διαμάχη» στην Ουάσιγκτον.
Ειδικότερα, γίνεται λόγος για «διαμάχη που έχει ξεσπάσει στην Ουάσιγκτον σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για την ίδρυση του πρώτου εξωτερικού γραφείου της Διεθνούς Εταιρείας Οικονομικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ (DFC), που θα καλύπτει όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στο Βελιγράδι της Σερβίας».
Τονίζεται επίσης πως υπάρχουν ενδείξεις ότι «η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέτασε με μια δεύτερη ματιά αυτήν την πρωτοβουλία – επικεντρώθηκε κυρίως στην προώθηση του οικονομικού διαλόγου Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας στην εποχή του Τραμπ», τονίζει ότι η εν λόγω πρωτοβουλία «εγκρίθηκε τις τελευταίες ώρες της κυβέρνησης Τραμπ» και εκτιμά πως αυτή η εξέλιξη «έχει προκαλέσει συναγερμό σε μερικούς από τους πολιτικά συνδεδεμένους υποστηρικτές της πρωτοβουλίας – σε μεγάλο βαθμό αλλά όχι αποκλειστικά στην ισχυρή ελληνοαμερικανική κοινότητα».