Μια ανάρτηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη, αποδεικνύει εμμέσως πως ήταν από τα κυβερνητικά στελέχη –τουλάχιστον αυτό είναι το λογικό συμπέρασμα- που πίεσαν ώστε να προστεθούν στην αρχική λίστα των 45 κρατικών αξιωματούχων που είχε ανακοινώσει στα τέλη Δεκεμβρίου η κυβέρνηση ότι θα εμβολιαστούν κατ’ εξαίρεση.
Κανονικά θα πίστευε κάποιος ότι σε μία ασθένεια ενός οποιουδήποτε ανθρώπου άπαντες θα έδειχναν συμπάθεια. Εγώ από χθες δέχθηκα άπειρες ευχές και σας ευχαριστώ αλλά και μεγάλη τοξικότητα. Δύο οι βασικές κατηγορίες Α) δεν έχω εμβολιαστεί κλπ Ιδού το Πιστοποιητικό μου λοιπόν pic.twitter.com/EGZcL0Q8A8
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) July 28, 2021
Αφού στην αρχική λίστα αυτή δεν ήταν το όνομά του, πώς στο πιστοποιητικό του Άδωνη Γεωργιάδη αναφέρεται ότι έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου Pfizer στις 28 Δεκεμβρίου;
Τα ονόματα της αρχικής λίστας
Η απάντηση μάλλον βρίσκεται σε μια «διεύρυνση της λίστας» που ατύπως έγινε από τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.
Στην πορεία δηλαδή ο κατάλογος των ονομάτων αυξήθηκε σημαντικά, με τον αριθμό να φθάνει τους 126.
Έτσι, τότε είχε γίνει γνωστό από ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ότι ο συνολικός αριθμός των αξιωματούχων που θα εμβολιαστούν εκτός προτεραιότητας έφθασε στους 126, καθώς τόσα κρίθηκε ότι είναι τα «πρόσωπα της πρώτης γραμμής», τα οποία θεωρήθηκαν «απολύτως κρίσιμα για τη λειτουργία της Κυβέρνησης και τη συνέχεια του Κράτους».
Θυμίζουμε πως είχε γίνει και καταγγελία στο νοσοκομείο Σωτηρία, ότι ακυρώθηκε ο εμβολιασμός υγειονομικών για να εμβολιαστούν επίσημοι που δήλωσαν «μέλη του υπουργικού συμβουλίου». Την καταγγελία είχε κάνει επώνυμα ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Πάνος Παπανικολάου.
Τότε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετατρέπει τη διαδικασία σε επικοινωνιακό σόου. Κάνοντας λόγο για «ουρές» υπουργών και γενικών γραμματέων για να εμβολιαστούν, χαρακτήρισε την κατάσταση «επιτελικό ρουσφέτι» και όχι συμβολική κίνηση, επισημαίνοντας πως τα εμβόλια δεν επαρκούν για το υγειονομικό προσωπικό της πρώτης γραμμής.
Οι αντιδράσεις αυτές και προφανώς οι πιέσεις κρατικών στελεχών που ήθελαν να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα προκάλεσαν αντιδράσεις και μέσα στην κυβέρνηση που δεν ήθελε να φανεί το αλαλούμ που γινόταν.
Έτσι στις 30 Δεκεμβρίου, η Αριστοτελία Πελώνη δηλώνει πως σταματά ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός κυβερνητικών στελεχών. Η κ. Πελώνη σημείωσε ότι το Μέγαρο Μαξίμου αποδοκιμάζει και τις πανηγυρικές αναρτήσεις υπουργών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή των εμβολιασμό τους, προφανώς πιεσμένη από τις κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις που είχαν προκληθεί από τους διαγκωνισμούς υπουργών και κυβερνητικών στελεχών.
Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Αριστοτελία Πελώνη στον ραδιοφωνικό σταθμό των «Παραπολιτικών» «ο συμβολισμός του θέματος εξαντλήθηκε στον εμβολιασμό του πρωθυπουργού και της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας και ολοκληρώνεται σήμερα με τον εμβολιασμό του κ. Κουτσούμπα».
«Από εκεί και πέρα υπήρξε μια λίστα που αφορούσε κρίσιμες λειτουργίες του κράτους και της κυβέρνησης. Μέχρι χθες εμβολιάστηκαν 66 κυβερνητικά στελέχη και κρατικοί λειτουργοί από τους 128 που επρόκειτο να εμβολιαστούν και εδώ κλείνει η λίστα», συμπλήρωσε η ίδια.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι:
Αν ο Άδωνης Γεωργιάδης δεν ήταν στην αρχική λίστα των 45 αλλά εμβολιάστηκε στις 28 Δεκεμβρίου, μήπως ήταν ένας από τους υπουργούς που ζητούσαν τον άμεσο εμβολιασμό τους κατά προτεραιότητα;