Από τη μία είχαμε το όνειρο ενός πάρκου με σχετικά μικρή δόμηση, ανοικτό σε όλους και πνεύμονα πρασίνου για όλη την περιοχή.
Από την άλλη είχαμε ένα φαραωνικό σχέδιο δόμησης με αποκλεισμένες περιοχές στους πολίτες, στα πρότυπα ταξικών περιοχών και διαφοροποίησης πλουσίων και ισχυρών και πληβείων.
Ανάμεσα βρίσκεται μια εταιρεία που βασίζεται κυρίως σε επενδυτές για να προχωρήσει…
Και μια ταξική κυβέρνηση Μητσοτάκη που προχωρά ένα σχέδιο αναβάθμισης στηριγμένο στις τάξεις.
Από εδώ «εμείς», οι πλούσιοι οι ισχυροί, από εκεί ο όχλος που γίνεται λαός όταν μας ψηφίζει.
Το Ελληνικό όπως διαβάζουμε θα έχει περιφράξεις, συνολικού μήκους 20 χιλιομέτρων. Δεν θα είναι και τόσο «ανοικτό» και σίγουρα λιγότερο προσιτό στο σύνολο των πολιτών.
Δεν ήταν και λίγες, όπως διαβάζουμε, οι αντιδράσεις ακόμα και της τοπικής αυτοδιοίκησης και των όμορων δήμων Ελληνικού –Αργυρούπολης και Αλίμου.
Επιφυλάξεις εξέφρασαν και στη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Και ο λόγος γιατί όπως φαίνεται θα δημιουργηθεί μια πόλη ιδιωτική, κλειστή, 25.000 κατοίκων!
Και δεν είναι δικές μας απόψεις. Ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας, είχε επισημάνει την αντίφαση που προκύπτει από την σχετική διατύπωση σε δυο σημεία του νομοσχεδίου.
Ο ίδιος ο χάρτης δείχνει τη διανομή στους ιδιώτες για 99 χρόνια και βλέπουμε! Σύμφωνα με τον επίσημο χάρτη που παρατίθεται ο ίδιος διευκρινίζει:
«Ό,τι φαίνεται στον επίσημο χάρτη του σχεδίου νόμου και είναι ροζ περνάει στους ιδιώτες περιφραγμένο για 99 χρόνια, ό,τι είναι μπλε περνάει στους ιδιώτες για πάντα και ό,τι είναι πορτοκαλί μένει ως κοινόχρηστο δημόσιου χαρακτήρα».
Μετά από όλα αυτά δεν είναι τυχαίο που ο Άδωνης Γεωργιάδης πανηγυρίζει και δηλώνει πως η «αποστολή εξετελέχθη».
Βέβαια τίποτα ή σχεδόν τίποτα δεν έχει γίνει ακόμα, αν εξαιρέσουμε χαρτιά και μερικές μπουλντόζες.
Το ερώτημα δεν είναι αν θα γίνει. Το πιθανότερο είναι να γίνει. Τώρα αν είναι βιώσιμο ή όχι, είναι άλλο θέμα.
Άλλο θέμα είναι επίσης αν προσφέρει και κάτι στο σύνολο.
Και αισθητικά μπορεί να εντυπωσιάζει δεδομένου πως πρόκειται ή θέλει να προσελκύσει πλούσιους που θα θέλουν να αγοράσουν.
Είναι αυτό το σχέδιο που ήθελε τους ουρανοξύστες πιο ψηλά και από την Ακρόπολη.
Ο ίδιος όμως ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δηλώνει πως «είναι ένα έργο που ενώνει και δεν διχάζει τους Έλληνες».
Για τον Άδωνη ίσως ο ταξικός διχασμός είναι και λογικός και αποδεκτός και μη αναστρέψιμος. Εξάλλου αυτές είναι και οι απόψεις του πολιτικού προϊσταμένου, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Δεν είναι τυχαίου που στην ανάρτησή του στο facebook αναφέρει το όραμα του τότε Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά (και ομοϊδεάτη του), τον Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία του οποίου συνεχίστηκε το έργο με δισταγμούς(ναι δεν ήταν αυτό που ήθελαν ακριβώς) για να καταλήξει στην ολοκλήρωση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Ένα έργο που ανήκει σ’ όλους τους Έλληνες και την επιτυχία του θα απολαύσουν όλοι οι Έλληνες» καταλήγει ο ίδιος, αλλά δεν πείθει!
Δεν είναι τυχαίο που η ανάρτηση του υπουργού προωθείται έναντι χρημάτων στο κοινωνικό δίκτυο…
Εκλογές έρχονται, ανασχηματισμοί έρχονται και η εικονική πραγματικότητα πρέπει να αντικαταστήσει την αλήθεια…
Εξάλλου λεφτά υπάρχουν για τη διαφήμιση της κυβέρνησης και των υπουργών της…