Η σκανδαλώδης προσπάθεια μέσω της (ν)τροπολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης, ενταγμένης σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να παραμείνει στη θέση του ο υπόδικος «γαλάζιος» πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας φαίνεται ότι έχει πολύ σοβαρές προεκτάσεις, καθώς αποκαλύπτεται ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι πρόεδρος(!): 01 του Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας (ΕΦΕΠΑΕ), που εποπτεύεται, συνεργάζεται και στηρίζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, 02 της Διαχειριστικής Αρχής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ηπείρου και Ιονίων Νήσων.
«Αυτήν τη στιγμή ένα πρόσωπο που είναι υπόδικο λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας κατέχει τρεις θέσεις-κλειδιά διαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων. Είναι σαν να λέμε ότι βάζουν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Προφανώς θα υπάρξει θέμα νομιμότητας σε πολλά προγράμματα. Θα πρέπει να παρέμβουν άμεσα η Δικαιοσύνη και το γραφείο του πρωθυπουργού» τονίζουν μιλώντας στο Documento νεοδημοκράτες μεριδιούχοι της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας που έχασαν τα χρήματά τους από την απάτη, αλλά και παράγοντες του Επιμελητηρίου Αχαΐας και του επιχειρηματικού κόσμου που πρόσκεινται κομματικά σε όλες τις παρατάξεις – και στη ΝΔ.
Οι ίδιοι κάνουν λόγο για «πρωτοφανές πολιτικό σκάνδαλο» υπέρ του εκλεκτού του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι την έντονη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν ακόμη και άτομα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Καταγγέλλουν επίσης ότι οι επιχειρήσεις του Πλ. Μαρλαφέκα είχαν καταθέσεις περίπου 10 εκατ. ευρώ στην Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα με επιτόκιο 9,7% (!), όταν το επιτόκιο των συστημικών τραπεζών δεν ξεπερνούσε το 3,5-3,8%.
Η επίσκεψη Αδωνη στον υπόδικο
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός της επίσκεψης του Αδ. Γεωργιάδη στα γραφεία του ΕΦΕΠΑΕ, καθώς και η συνάντησή του και οι φιλοφρονήσεις που αντάλλαξε με τον υπόδικο πρόεδρο του φορέα στις 31.01.2022, δηλαδή δέκα ημέρες αφότου κατέστη αμετάκλητο το βούλευμα παραπομπής του σε δίκη.
Οπως αναφέρεται μάλιστα μεταξύ άλλων στο σχετικό δελτίο Τύπου: «Ο κ. Μαρλαφέκας ευχαρίστησε τον κ. Γεωργιάδη για την επίσκεψη στα νέα γραφεία του φορέα, τονίζοντας την εμπιστοσύνη και υποστήριξη του Υπουργείου στη διαχείριση των δράσεων που έχει αναθέσει στον ΕΦΕΠΑΕ, ώστε ο φορέας να λειτουργεί εύρυθμα και αποτελεσματικά, συμβάλλοντας στην ταχεία και υψηλή απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Παράλληλα, ενημέρωσε τον Υπουργό Ανάπτυξης για τη δομή του ΕΦΕΠΑΕ και την πρόοδο των προγραμμάτων που υλοποιεί…».
Η φωτογραφική (ν)τροπολογία
Η φωτογραφική (ν)τροπολογία για να παραμείνει στη θέση του ο «γαλάζιος» κατηγορούμενος με αμετάκλητο βούλευμα για απιστία σε βαθμό κακουργήματος Πλ. Μαρλαφέκας κατατέθηκε σκανδαλωδώς από το υπουργείο Ανάπτυξης σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στις 21.03.2022.
Με την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Αδ. Γεωργιάδης άλλαξε φωτογραφικά ο νόμος και πλέον προβλέπει ότι για να τεθεί σε αργία ο πρόεδρος του επιμελητηρίου δεν αρκεί πια το αμετάκλητο βούλευμα, όπως ίσχυε μέχρι την παρέμβαση Αδωνη, αλλά πρέπει να του έχει επιβληθεί και προσωρινή κράτηση!
Περιοριστικός όρος που, ω του θαύματος, δεν είχε επιβληθεί στον Πλ. Μαρλαφέκα μετά την απολογία του κατά το στάδιο της ανάκρισης. Τη φωτογραφική (ν)τροπολογία επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Επιμελητηρίου Αχαΐας Παναγιώτης Κρίκης.
Το επιμελητήριο και η πεθερά Μαρλαφέκα
Ο νυν πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας βρίσκεται μεταξύ των συνολικά 87 προσώπων που παραπέμπονται με το 442/220, αμετάκλητο από τις 21.01.2022, βούλευμα σε δίκη για τη μεγάλη κομπίνα στην Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, με την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος. Ολα τα πρόσωπα που παραπέμπονται – μέλη των εκάστοτε διοικήσεων της τράπεζας, υπάλληλοι, δανειολήπτες που ήταν διαχειριστές ή διευθύνοντες σύμβουλοι εταιρειών και φυσικά πρόσωπα– εμπλέκονται, σύμφωνα με το βούλευμα, διαχρονικά στη δυσώδη υπόθεση της «αρπαχτής» των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ με όχημα την «αμαρτωλή» Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα.
Μεταξύ των προσώπων που παραπέμπονται σε δίκη είναι και η πεθερά του Πλ. Μαρλαφέκα, στην οποία, σύμφωνα με το βούλευμα, «έχουν εγγραφεί προσημειώσεις συνολικού ποσού 1.400.000 ευρώ, σε ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας 384.615,56 ευρώ, δηλαδή εμπράγματα βάρη που δεν εξασφαλίζουν πλήρως τα συμφέροντα της Τράπεζας καθόσον δεν καλύπτουν στο σύνολό τους τις ασφαλιστικές απαιτήσεις…». Σημειολογικά πάντως η εμπλοκή του Επιμελητηρίου Αχαΐας στο πρωτοφανές σκάνδαλο της Αχαϊκής Τράπεζας αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς μεταξύ των προσώπων που παραπέμπονται σε δίκη είναι δημόσια πρόσωπα, πρωτοκλασάτα στελέχη του Επιμελητηρίου και μερικά από αυτά έχουν στενές σχέσεις με τη ΝΔ, όπως:
• ο νυν πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πλ. Μαρλαφέκας,
• ο τέως δήμαρχος Πατρέων και πρώην πρόεδρος του επιμελητηρίου Ευάγγελος Φλωράτος,
• ο πρώην αντιπρόεδρος του επιμελητηρίου Νικόλαος Δούρος,
• ο πρώην πρόεδρος του επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Αντζουλάτος.