Ο Άδωνης Γεωργιάδης είναι το αφεντικό και το δείχνει

Ο Άδωνης Γεωργιάδης είναι το αφεντικό και το δείχνει

Ακόμη και ο Κόπολα, αν αποφάσιζε να σκηνοθετήσει μια σκηνή εκδήλωσης μαφιόζικης επιβολής της εξουσίας, σαν και αυτές που είχε στον Νονό, δεν θα τολμούσε να βάλει στο σενάριο κάποιον πολιτικό να φωνάζει προς ένα δικαστήριο τι πρέπει να κάνει. Να όμως που η πραγματικότητα, είναι πάνω και πέρα από τη φαντασία (ακόμη και του Κόπολα), οπότε το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Άδωνης Γεωργιάδης, σηκώθηκε από τη θέση του στο ακροατήριο ενός δικαστηρίου και υπέδειξε φωνάζοντας, τι πρέπει να κάνει η έδρα απέναντι σε ένα μάρτυρα.

Για να μην βιαστεί να πει κάποιος ότι απλώς έχουμε να κάνουμε με τον εκρηκτικό χαρακτήρα του Υπουργού, θα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, δικάζονται στελέχη του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2013-2014, γιατί σύμφωνα με τα πορίσματα των Επιθεωρητών, έκαναν 22 παράνομες προσλήψεις. Ανάμεσα στους υπόδικους είναι ο Σταμάτης Πουλής, διαχρονικός σύμβουλος του Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος απολύθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά τακτοποιήθηκε από τον υπουργό ο οποίος αισθάνεται τη σχέση με τον Πουλή κάτι σαν εργολαβία στήριξής του. Τον στηρίζει από τις αποτυχημένες προσπάθειες να εκλεγεί βουλευτής της ΝΔ έως και να βγάλει τα προς το ζειν. Η στήριξή του φυσικά επεκτείνεται και στις υποδικίες που έχει ο Πουλής.

Η συγκεκριμένη δίκη (μία από τις δύο που αφορούν παράνομες προσλήψεις από τα ίδια πρόσωπα) δεν έπρεπε κανονικά να ξεκινήσει λόγω της αποχής των δικηγόρων. Περιέργως όμως, ο δικηγορικός σύλλογος της Αθήνας, έδωσε στους δικηγόρους των κατηγορούμενων άδεια να παραστούν στη δίκη, αν και δεν υπήρχε κίνδυνος παραγραφής. Αυτό είναι το πρώτο περίεργο για το οποίο δεν έχει απαντήσει ο ΔΣΑ παρότι ρωτήσαμε επισήμως στα πλαίσια της έρευνας που κάνουμε.

Το δεύτερο περίεργο είναι ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ (ΕΟΔΥ πλέον) δεν έστειλε δικηγόρο στο δικαστήριο για να υποστηρίξει την κατηγορία. Το ΔΣ του ΕΟΔΥ, με απόφασή του, απεφάνθη ότι δεν ευσταθούν οι κατηγορίες και δεν πρέπει να παρασταθεί στη δίκη. Δηλαδή το ΔΣ του Οργανισμού, έπαιξε το ρόλο δικαστηρίου που έβγαλε απόφαση ενώ θα γινόταν η δίκη (φυσικά διέπραξαν ποινικό αδίκημα και το σχετικό δημοσίευμα του Documento διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία για να διερευνηθούν οι ποινικές τους ευθύνες)

Υπάρχει και τρίτο περίεργο. Στην άλλη δίκη που αναμένεται για 77 παράνομες προσλήψεις (ίδιοι πρωταγωνιστές, ίδια μέθοδος), οι δικηγόροι των κατηγορούμενων δεν ζήτησαν να πάρουν άδεια ώστε να γίνει η δίκη. Ο δε ΕΟΔΥ, σε αντίθεση με την υπόθεση των 22, δήλωσε ότι θα παρασταθεί ο δικηγόρος του.

Η δίκη λοιπόν για τις 22 προσλήψεις, ξεκίνησε, αλλά δεν κλήθηκε ως μάρτυρας ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος ήταν αυτός που είχε καταθέσει ως υπουργός μήνυση για τις παράνομες προσλήψεις.

Κλήθηκε όμως ως μάρτυρας ο Άδωνης Γεωργιάδης, ο οποίος κατέθεσε ότι καίτοι οι προσλήψεις χαρακτηρίζονται παράνομες, οι προσληφθέντες δούλεψαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ, άρα το Δημόσιο δεν έχει υποστεί ζημιά. Δηλαδή ο Γεωργιάδης διατύπωσε για τους κατηγορούμενους την υπερασπιστική γραμμή ότι δεν υπήρξε ζημιά. Φυσικά είναι ψέμα, όχι μόνο γιατί οι προσληφθέντες δεν δούλεψαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και γιατί υπάρχει ήδη δικαστική απόφαση για άλλες παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ, που αποφαίνεται ότι αυτό δεν ισχύει αν υπάρξουν παράνομες προσλήψεις, γιατί το Δημόσιο ζημιώνεται από την μη καταλληλότητα των προσληφθέντων.

Αφού ξεκίνησε λοιπόν η δίκη και ολοκληρώθηκε η κατάθεση Γεωργιάδη, ο Παύλος Πολάκης, με γραπτό αίτημά του, ζήτησε να καταθέσει ως ουσιώδης μάρτυρας στη δίκη. Το αίτημά του έγινε δεκτό από το δικαστήριο και έτσι ο πρώην Υπουργός Υγείας, άρχισε να καταθέτει το πρωί της Τετάρτης.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου όμως, βρέθηκε και ο Άδωνης Γεωργιάδης. Ο νυν υπουργός Υγείας, είχε υποχρεώσεις στη Βουλή και φυσικά στο Υπουργείο, αλλά τις παράτησε για να είναι στο ακροατήριο του δικαστηρίου. Κάλλιστα θα μπορούσε να αναρωτηθεί οποιοσδήποτε, τι δουλειά έχει ο Υπουργός σε μια δίκη που δεν είναι παράγοντας; Και ακόμη χειρότερα, να τον κατηγορήσει ότι με την παρουσία του στο δικαστήριο επιχειρεί να ασκήσει αθέμιτη επιρροή.

Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Ενώ καταθέτει ως μάρτυρας ο Πολάκης στο δικαστήριο, ο Άδωνης Γεωργιάδης σηκώθηκε όρθιος στο ακροατήριο και άρχισε φωνάζει στον Πρόεδρο της έδρας Ανδρέα Ντόκο «τι διαδικασία είναι αυτή»; Ο Πρόεδρος του δικαστηρίου δεν κάνει το αυτονόητο, δεν τον ανακαλεί στην τάξη, δεν τον αποβάλει από την αίθουσα και δεν ζητά να ασκηθεί δίωξη εναντίον του για διατάραξη δικαστηρίου ή προσπάθεια αθέμιτης επιρροής του δικαστηρίου. Δεν προσβάλλεται, δεν θυμάται το ρόλο και την εξουσία του, δεν αποφασίζει να διαφυλάξει την διάκριση των εξουσιών. Σωπαίνει και συνεχίζει τη διαδικασία ωσάν να ακούστηκε απλώς η φωνή του κυρίου (του) από το ακροατήριο και όχι μια φωνή που προσβάλει τη Δικαιοσύνη και τον ίδιο. 

Ο δικηγόρος του Παύλου Πολάκη, Γιάννης Απατσίδης, απευθύνθηκε στον Πρόεδρο του Δικαστηρίου και σημείωσε ότι η παρέμβαση του Υπουργού είναι απαράδεκτη. Ο Πρόεδρος ωστόσο συνέχισε τη διαδικασία, ενώ οι τρεις αστυνομικοί φρουροί του Άδωνη Γεωργιάδη, κινήθηκαν εναντίον του δικηγόρου και τον προπηλάκισαν.

Τι κάνει ο Πρόεδρος; Απαιτεί να επιβληθεί η τάξη στην αίθουσα που μόνος εκείνος έχει εξουσία; Ζητά να συλληφθούν αυτοί που διαπράττουν αδίκημα ενώπιον του δικαστηρίου; Ζητά να ασκηθούν διώξεις με διαβίβαση των πρακτικών στην Εισαγγελία; Τίποτα από αυτά. Διακόπτει τη δίκη και ορίζει δικάσιμο για άλλη μέρα.

Η στάση του Άδωνη Γεωργιάδη στο δικαστήριο, δεν ήταν μια παρεκτροπή που οφείλεται στο χαρακτήρα του. Άλλωστε δεν ήταν παράγοντας της δίκης για να δικαιολογηθεί με κάποιο τρόπο η παρουσία και πολύ περισσότερο η παρέμβασή του. Ο Άδωνης Γεωργιάδης ήταν ένας ακροατής στο δικαστήριο, που θέλησε να δείξει ποιος έχει την εξουσία. Και τι τραγικό, ο Πρόεδρος του δικαστηρίου συμφώνησε μαζί του. Όλα αυτά, μερικές μόνο μέρες μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καταδικάζει την Ελλάδα για παραβίαση του Κράτους Δικαίου. Η ηγεσία του Αρείου Πάγου, στην προσπάθειά της να ξεπλύνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μεθόδευσε μια απόφαση της Ολομέλειας, που αντιτίθεται σε όσα λέει το Ευρωκοινοβούλιο. Επιβεβαίωσε έτσι, πως όσα καταλογίστηκαν ως επίθεση στο κράτος Δικαίου είναι απολύτως σωστά. Το μακρύ χέρι της κυβέρνησης ψαχουλεύει τις ευαίσθητες περιοχές της Δικαιοσύνης. Να που τώρα τα επιβεβαιώνει και ένας πρόεδρος δικαστηρίου. 

ΥΓ: Στον επόμενο τόνο, αναμένεται απόφαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στην οποία θα λένε ότι ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου έκανε καλά τη δουλειά του και είναι ανεπίτρεπτες οι επιθέσεις εναντίον του. Πού είσαι Κόπολα να μας σκηνοθετήσεις;

Διαβάστε επίσης:

Σοβαρό επεισόδιο στη δίκη για το ΚΕΕΛΠΝΟ: Φρουρός του Άδωνη Γεωργιάδη επιτέθηκε σε δικηγόρο

Δίκη ΚΕΕΛΠΝΟ: Απαράδεκτη συμπεριφορά Γεωργιάδη – Έκανε υποδείξεις στην έδρα

Νέα επιχείρηση συγκάλυψης για την «παρέα του ΚΕΕΛΠΝΟ»

Πολάκης: Αίτημα να καταθέσει και στη δεύτερη δίκη της «παρέας του ΚΕΕΛΠΝΟ» και τις παράνομες προσλήψεις

Documento Newsletter