Νύχτα-κόλαση στην Αττική: Μάχη με τις φλόγες για να περιοριστεί η πυρκαγιά μέχρι να ξημερώσει

Νύχτα-κόλαση στην Αττική: Μάχη με τις φλόγες για να περιοριστεί η πυρκαγιά μέχρι να ξημερώσει

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στον Βαρνάβα Αττικής, ενώ, την ίδια ώρα σε ύφεση είναι το πύρινο μέτωπο στα Μέγαρα.

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν πέντε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα λόγω της εισπνοής καπνού. Ειδικότερα, ένα άτομο μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο, τρεις στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου, και ακόμη ένας μετέβη μόνος του στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης όπου τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και τον μετέφερε στο Σισμανόγλειο. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν εμπνέει ανησυχία η κατάσταση της υγείας τους.

Επίσης ένας ηλικιωμένος που προσπάθησε να σβήσει φλόγες στο Καλέτζι, έπεσε και έπαθε θλαστικό τραύμα. Του δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και είναι καλά στην υγεία του, δεν χρειάστηκε να μεταβεί στο νοσοκομείο.

Στον Βαρνάβα το πύρινο μέτωπο το οποίο έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια, κινείται με μεγάλη δυναμική μέσα στις χαράδρες. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και οι κύριες γραμμές άμυνας λίγο μετά τις 21.00 έχουν αναπτυχθεί, βόρεια, στο Μικροχώρι Ωρωπού, ανατολικά, στο Γραμματικό και νότια, στη Σταμάτα, με στόχο να μπορέσουν να ανακόψουν την πυρκαγιά.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής κ. Βασίλη Βαθρακογιάννη η φωτιά ξεκίνησε στις 15.02 και πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων στην περιοχή με ριπές 8 μποφόρ. Μάλιστα, οι φλόγες ξεπέρασαν τα 25 μέτρα ύψος! Παράλληλα, η Άμεση Δράση έχει κάνει περισσότερους από 40 απεγκλωβισμούς, ενώ  η ΟΠΚΕ απομάκρυνε περίπου 25 άτομα που είχαν εγκλωβιστεί σε κονβόι οχημάτων.

 

Πυρκαγιά στον Βαρνάβα Αττικής, Κυριακή 11 Αυγούστου 2024 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

 

Συνολικά για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 400 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος και 110 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Από αέρος μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν 29 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα, 16 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους.

Στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν συνδρομή μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και αυτή τη στιγμή οι κύριες γραμμές άμυνας έχουν αναπτυχθεί, βόρεια, στο Μικροχώρι Ωρωπού, ανατολικά, στο Γραμματικό και νότια, στη Σταμάτα, με στόχο να μπορέσουν να ανακόψουν την πυρκαγιά.

Παράλληλα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος έχουν πραγματοποιηθεί πολλές διασώσεις πολιτών, που εγκλωβίστηκαν επειδή αρνήθηκαν να απομακρυνθούν.

«Επειδή λοιπόν σε πολλές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, έχουν εγκλωβιστεί και πυροσβέστες και επειδή σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι άνεμοι θα παραμείνουν ενισχυμένοι και τις επόμενες ώρες, επαναλαμβάνουμε την έκκληση προς τους κατοίκους των περιοχών που εξελίσσεται η πυρκαγιά προκειμένου να ακολουθούν υποχρεωτικά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών» κατέληξε ο κ. Βαθρακογιάννης.

Μπαράζ εκκενώσεων

Μέχρι στιγμής, έχουν εκδοθεί 10 μηνύματα από το 112. Τα τελευταία 4 μηνύματα εκδόθηκαν για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Σταμάτα, Μικροχώρι Ωρωπού, Γραμματικό, Ροδόπολη και Αμυγδαλέζα Σταμάτας.

Νωρίτερα εκκενώθηκαν: Βόθωνας, Καλέντζι, Πουρίθι και Μοναστήρι Παναγιάς.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, τόνισε ότι κατά την έναρξή της φωτιάς οι ριπές των ανέμων έφταναν τα 8 μποφόρ με αποτέλεσμα σε ελάχιστα λεπτά να λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις.

«Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά εξελίσσεται προς τη λίμνη του Μαραθώνα με τις δυνάμεις που ενισχύονται συνεχώς, να επικεντρώνονται πλευρικά, αντιμετωπίζοντας φλόγες που ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και τα 25 μέτρα» σημείωσε.

Η φωτιά προκάλεσε εκρήξεις σε πυλώνες της ΔΕΗ και κατ’ επέκταση, διακοπές ρεύματος στον Δήμο Μαραθώνα.

Η Αστυνομία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Βαρνάβα λόγω της πυρκαγιάς που είναι εξέλιξη.

Ειδικότερα διενεργείται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων ως εξής:

-Επαρχιακή οδός Καπανδριτίου-Βαρνάβα

-Επαρχιακή οδός Γραμματικού-Βαρνάβα

-Επαρχιακή οδός παραλίας Βαρνάβα

Όπως επισημαίνεται από την ΕΛΑΣ στις παραπάνω εκτροπές κανένα όχημα δεν κινείται προς τον οικισμό του Βαρνάβα.

Βίντεο από τη μεγάλη φωτιά στο Βαρνάβα όπως φαίνεται από την Εύβοια.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, κλήθηκαν και εναέρια μέσα καθώς το σημείο είναι δύσβατο

H φωτιά καίει πεύκα και χαμηλή βλάστηση ενώ στο σημείο έχουμε ισχυρούς ανέμους.

 

Καλύτερη η εικόνα στα Μέγαρα

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στις Αιγειρούσες Μεγάρων όπως τόνισε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης, ενώ για τον Βαρνάβα Αττικής σημείωσε ότι παραμένει επικίνδυνη η κατάσταση αφού η πυρκαγιά εξελίσσεται ανάμεσα σε κατοικίες έχοντας προκαλέσει και ζημιές.

 

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Αστυνομία λόγω της πυρκαγιάς πραγματοποιούνται οι εξής εκτροπές κυκλοφορίας:

1. Παραλιακή Αλεποχωρίου-Σχίνου και δρόμος Μαζίου προς οικισμό Νέο Μάζι

2. Παραλιακή Αλεποχωρίου-Σχίνου και ανώνυμη οδός προς Ιερά Μονή Αγίου Μακρύνου

3. Περιφερειακή οδό Μεγάρων-Αιγειρούσες στο ρεύμα προς Αιγειρούσες από τη θέση Δίστρατα

4. Παραλιακή Αλεποχωρίου-Σχίνου στο ρεύμα προς Σχίνο στο ύψος του καταστήματος Αιγειρούσες στην περιοχή του Αλεποχωρίου

5. Επαρχιακή οδός Αλεποχωρίου-Σχίνου και επαρχίακη οδός Μεγάρων-Αλεποχωρίου

Φωτιά στην Ερέτρια – Μήνυμα 112 για εκκένωση

Φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 4.00 το μεσημέρι στην περιοχή της Αγίας Κυριακής στην Ερέτρια, σε δασώδη περιοχή. Η φωτιά ξέσπασε κοντά σε περιοχή με σπίτια, ενώ την ίδια ώρα πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις από την περιοχή αλλά και την Κεντρική Ελλάδα, μηχανήματα και υδροφόρες των Δήμων και της Περιφέρειας Στερεάς βρίσκονται ήδη στο πεδιό επιχειρώντας να περιορίσουν την πυρκαγιά, ενώ ζητήθηκε να συνδράμουν στην προσπάθεια κατάσβεσής της και εναέρια μέσα.

Στο σημείο επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρου, 11 οχήματα, 1 Ε/Π και εθελοντές. Συνδρομή από υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Για τη φωτιά εστάλη μήνυμα του 112 το οποίο ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Αγία Κυριακή, Καστρί, Εύβοια απομακρυνθείτε προς Ερέτρια».

Διαβάστε επίσης:

Αεροπορικό δυστύχημα στη Βραζιλία: Όλα τα πτώματα περισυνελέγησαν, τα μαύρα κουτιά εξετάζονται

Πλάτες Ανδρουλάκη στη μαφία της ΑΑΔΕ και στον Πιτσιλή – Στο Documento που κυκλοφορεί – μαζί το Docville

«Γαλέρα 2.0» για μισθωτούς: ΣΔΙΤ στον ΕΦΚΑ με απαράδεκτες συνθήκες εργασίας υπό το χαμόγελο της Κεραμέως

Ισραήλ: Επέκταση των εντολών εκκένωσης στην Χαν Γιουνίς έγινε στη διάρκεια της νύχτας

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter