NYT: Πόσο ελεύθερος είναι ο Τύπος στη γενέτειρα της Δημοκρατίας;

NYT: Πόσο ελεύθερος είναι ο Τύπος στη γενέτειρα της Δημοκρατίας;

Ένα ακόμη ρεπορτάζ – ράπισμα για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα έρχεται από τους New York Times με δημοσίευμα τους υπό τον τίτλο «Πόσο ελεύθερος είναι ο Τύπος στη γενέτειρα της Δημοκρατίας;»

Σημειώνεται ότι πριν εβδομάδες οι NYT είχαν αναφερθεί ξανά στο σκάνδαλο υποκλοπών της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για υπόθεση που θυμίζει στρατιωτική δικτακτορία.

Στο εν λόγω ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος Σταύρος Μαλιχούδης,περιγράφει πώς έμαθε μέσω της «Εφημερίδας των Συντακτών» ότι ήταν παρακολουθούμενος από την ΕΥΠ, για τις δραστηριότητές του για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Solomon που αφορούσαν το προσφυγικό και είχε υποκλέψει το τηλέφωνό του. Έχοντας εξασφαλίσει ένταλμα παρακολούθησης δύο μηνών από εισαγγελέα, οι αρχές ήταν ελεύθερες να ακούσουν οποιαδήποτε προσωπική ή επαγγελματική κλήση του.

Όπως αναφέρουν οι NYT, κυβερνητικοί αξιωματούχοι που ερωτήθηκαν σχετικά, δεν έδωσαν καμία απάντηση για τις υποκλοπές. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει παραδεχθεί ότι η κρατική υπηρεσία πληροφοριών παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη, και εξαιτίας αυτών των αποκαλύψεων παραιτήθηκαν ο Γρηγόρης Δημητριάδης και ο Παναγιώτης Κοντολέοντας. Αυτή «ήταν η αρχή του “ελληνικού Watergate”», προσθέτουν οι NYT.

Το ρεπορτάζ αανρωτιέται εάν μια χώρα, γνωστή για τις παραλίες και τα μνημεία της, αγωνίζεται τελικά για να διατηρήσει τις δημοκρατικές της αξίες. «Τι έγινε με τα ΜΜΕ στην Ελλάδα; Πώς ακόμη και η υποψία ότι η κυβέρνηση κατασκοπεύει δημοσιογράφους και ηγέτες της αντιπολίτευσης αντιμετωπίστηκε αρχικά “σηκώνοντας τους ώμους”;», αναρωτιούνται οι NYT.

Μάλιστα, αναφέρεται στη λίστα Πέτσα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση διέθεσε 20 εκατομμύρια ευρώ για μια διαφημιστική εκστρατεία για τη δημόσια υγεία και διένειμε τα κεφάλαια σε μεγάλο βαθμό σε ειδησεογραφικούς οργανισμούς που υπερασπίστηκαν τους σκοπούς της. «Πολλά μέσα που θεωρούνται αντιπολιτευόμενα, έλαβαν λιγότερα έσοδα από διαφημίσεις σε σύγκριση με πιο φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα, παρά το γεγονός ότι πολλά είχαν υψηλότερη κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα».

Δεν παραλείπεται η δολοφονία Καραϊβάζ, ενώ φιλοξενούνται δηλώσει του Στέφανου Λουκόπουλου από το Vouliwatch πως η κατάσταση των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα απειλεί επίσης την κατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα. «Αυτό που συνέβη με τα ελληνικά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης είναι η ‘αιχμαλωσία’ του Τύπου από τις εταιρείες και την κυβέρνηση» και πως ο πρωθυπουργός «έθεσε την ΕΡΤ υπό τον άμεσο έλεγχό του όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2019».

Ετικέτες

Documento Newsletter