NYT: Η Ρωσία έγινε η μεγαλύτερη προμηθεύτρια αργού πετρελαίου της Κίνας

NYT: Η Ρωσία έγινε η μεγαλύτερη προμηθεύτρια αργού πετρελαίου της Κίνας

Η Ρωσία ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία και έγινε η μεγαλύτερη προμηθεύτρια  πετρελαίου της Κίνας τον περασμένο μήνα, καθώς κινεζικές εταιρείες παρενέβησαν για να αγοράσουν το ρωσικό πετρέλαιο που έχει υποστεί κυρώσεις από τη Δύση, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι New York Times.

Πρώτη σε όγκο, δεύτερη σε έσοδα

Η Κίνα εισήγαγε 8,4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αργού πετρελαίου από τη Ρωσία τον Μάιο, σε σύγκριση με 7,8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους από τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα η Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Κίνας.

Ο όγκος των εξαγωγών αργού πετρελαίου της Ρωσίας προς την Κίνα αυξήθηκε κατά 28% από τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας σε επίπεδο ρεκόρ για το εμπόριο της με την Κίνα. Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία παρέμεινε ηγέτιδα χώρα ως προς τα έσοδα, λαμβάνοντας 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια για τις πωλήσεις αργού πετρελαίου της στην Κίνα τον περασμένο μήνα, έναντι 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Ρωσίας, καθώς οι κυρώσεις πίεσαν προς τα κάτω την τιμή των ρωσικών εξαγωγών.

Κυρώσεις από τη Δύση, φιλία από την Κίνα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου τον Μάρτιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε τον περασμένο μήνα να απαγορεύσει τη συντριπτική πλειοψηφία των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, η Κίνα και άλλες χώρες είναι ελεύθερες να συνεχίσουν να αγοράζουν από τη Ρωσία, γεγονός που αποτελεί βασική γραμμή υποστήριξης για τη Μόσχα καθώς αντιμετωπίζει την εντεινόμενη οικονομική απομόνωση.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν της Ρωσίας και ο Σι Τζινπίνγκ, ο πρόεδρος της Κίνας, δήλωσαν ότι «δεν υπάρχουν όρια» στη φιλία των εθνών τους λίγες εβδομάδες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Η Κίνα παρέμεινε βασικός υποστηρικτής τους τελευταίους μήνες, με τον Σι να προσφέρεται να εμβαθύνει τη συνεργασία σε τηλεφωνική επικοινωνία την περασμένη εβδομάδα με τον Πούτιν.

Λεπτές ισορροπίες

Η Κίνα ακολούθησε το παράδειγμα της Ρωσίας στο να μην αποκαλεί την εισβολή στην Ουκρανία «πόλεμο» και αντ’ αυτού την αναφέρει ως «θέμα» ή «σύγκρουση». Το Πεκίνο κατηγορεί επίσης συχνά τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που οδήγησε στον πόλεμο και για τη συνέχιση της παροχής όπλων στην Ουκρανία, ενώ υποβαθμίζει την ευθύνη της Ρωσίας.

Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχουν κάποια όρια στην υποστήριξη. Ο υπουργός Άμυνας της Κίνας δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα του δεν παρείχε ποτέ υλική υποστήριξη στη Ρωσία στην Ουκρανία. Και ενώ η Κίνα έχει καταγγείλει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, διόλου τυχαίο είναι πως έχει επίσης φροντίσει να αποφύγει τις παραβιάσεις τους.

Ετικέτες

Documento Newsletter