NYT για δολοφονία Χανίγια: Τον σκότωσαν με κρυμμένη βόμβα που έβαλαν 2 μήνες πριν

NYT για δολοφονία Χανίγια: Τον σκότωσαν με κρυμμένη βόμβα που έβαλαν 2 μήνες πριν

Σύμφωνα με έρευνα των New York Times, ο Ισμαήλ Χανίγια, δολοφονήθηκε την Τετάρτη με μια «έξυπνη» βόμβα που εισήχθη κρυφά στον ξενώνα της Τεχεράνης όπου διέμενε, και όχι από πύραυλο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται επτά αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένων δύο Ιρανών, και έναν Αμερικανό αξιωματούχο, η βόμβα ήταν εξελιγμένη τεχνολογικά και τηλεχειριζόμενη, ενώ την είχαν «φυτέψει» στον ξενώνα που διέμενε ο πρώην ηγέτης της Χαμάς πριν από δύο περίπου μήνες.

Ο ξενώνας διοικείται και προστατεύεται από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και αποτελεί μέρος ενός μεγάλου συγκροτήματος, γνωστού ως Νεσχάτ, σε μια αριστοκρατική γειτονιά της βόρειας Τεχεράνης. Ο Χανίγια βρισκόταν στην πρωτεύουσα του Ιράν για την ορκωμοσία του προέδρου. Η βόμβα πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως, είπαν οι πέντε αξιωματούχοι, μόλις επιβεβαιώθηκε ότι βρισκόταν μέσα στο δωμάτιό του στον ξενώνα. Από την έκρηξη σκοτώθηκε επίσης ένας σωματοφύλακας.

Η έκρηξη ταρακούνησε το κτίριο, έσπασε ορισμένα παράθυρα και προκάλεσε τη μερική κατάρρευση ενός εξωτερικού τοίχου, σύμφωνα με τους δύο Ιρανούς αξιωματούχους, μέλη των Φρουρών της Επανάστασης που ενημερώθηκαν για το περιστατικό. Οι ζημιές αυτές ήταν επίσης εμφανείς σε μια φωτογραφία του κτιρίου που μοιράστηκαν με τους New York Times.

Ο Χανίγια, ο οποίος ήταν επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στο Κατάρ, είχε μείνει στον ξενώνα αρκετές φορές όταν επισκεπτόταν την Τεχεράνη, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής. Όλοι οι αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να μοιραστούν ευαίσθητες λεπτομέρειες σχετικά με τη δολοφονία.

 

Δεν έχει υπάρξει επίσημο σχόλιο από το Ισραήλ για τη δολοφονία, αλλά αξιωματούχοι των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών ενημέρωσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές κυβερνήσεις για τις λεπτομέρειες της επιχείρησης αμέσως μετά, σύμφωνα με τους πέντε αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Τζ. Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δενγνώριζαν για το σχέδιο δολοφονίας.

Στο μεταξύ, εν μέσω απειλών για εκδίκηση και με κατάρες κατά των σιωνιστών από τον αραβικο κόσμο κηδεύτηκε στην Τεχεράνη ο Ισμαήλ Χανίγια, η σορός του οποίου θα μεταφερθεί τη Ντόχα για να ταφεί.

Ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ έδωσε ήδη εντολή για επίθεση κατά του Ισραήλ με drones και πυραύλους, με τον Νετανιάχου να παραδέχεται πως οι επόμενες μέρες είναι δύσκολες.

Αν κι με αυτά τα δεδομένα, θεωρείται εξαιρετικά αβέβαιο το μέλλον των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές ζητά η Ουάσιγκτον.

Το χρονικό της δολοφονίας

Ο τρόπος με τον οποίο κατάφεραν να φυτέψουν τη βόμβα παραμένει μυστήριο. Οι αξιωματούχοι της Μέσης Ανατολής δήλωσαν ότι ο σχεδιασμός της δολοφονίας διήρκεσε μήνες και απαιτούσε εκτεταμένη παρακολούθηση του συγκροτήματος. Οι δύο Ιρανοί αξιωματούχοι που περιέγραψαν τη φύση της δολοφονίας δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν πώς και πότε τοποθετήθηκαν τα εκρηκτικά στο δωμάτιο.

Η φονική έκρηξη νωρίς το πρωί της Τετάρτης έσπασε παράθυρα και κατέρρευσε τμήμα του τοίχου του συγκροτήματος, όπως έδειξαν φωτογραφίες και δήλωσαν οι Ιρανοί αξιωματούχοι. Φάνηκε ότι προκάλεσε ελάχιστες ζημιές πέραν του ίδιου του κτιρίου, όπως πιθανότατα θα έκανε ένας πύραυλος.
Περίπου στις 2 π.μ. τοπική ώρα, ο μηχανισμός εξερράγη, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένων των Ιρανών. Τα ξαφνιασμένα μέλη του προσωπικού του κτιρίου, είπαν οι αξιωματούχοι, έτρεξαν να βρουν την πηγή του τεράστιου θορύβου, οδηγώντας τους στο δωμάτιο όπου διέμενε ο κ. Χανίγια με έναν σωματοφύλακα.

Το συγκρότημα είναι επανδρωμένο με ιατρική ομάδα η οποία έσπευσε στο δωμάτιο αμέσως μετά την έκρηξη. Η ομάδα διαπίστωσε ότι ο Χανίγια πέθανε αμέσως.

Η ομάδα προσπάθησε να επαναφέρει τον σωματοφύλακα, αλλά και αυτός ήταν νεκρός.

Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, Ζιγιάντ αλ-Νακάλα, έμενε δίπλα, είπαν δύο από τους Ιρανούς αξιωματούχους. Το δωμάτιό του δεν υπέστη σοβαρές ζημιές, γεγονός που υποδηλώνει ακριβή σχεδιασμό στη στόχευση του κ. Χανίγια.

Ο Χάγια, ο αναπληρωτής διοικητής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας που βρισκόταν επίσης στην Τεχεράνη, έφτασε στον τόπο του εγκλήματος και είδε το πτώμα του συναδέλφου του, σύμφωνα με τους πέντε αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής.

Μεταξύ των ανθρώπων που ειδοποιήθηκαν αμέσως, είπαν οι τρεις Ιρανοί αξιωματούχοι, ήταν ο στρατηγός Ismail Ghaani, ο επικεφαλής διοικητής της Δύναμης Quds, του υπερπόντιου βραχίονα των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος συνεργάζεται στενά με τους Ιρανούς συμμάχους στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Ειδοποίησε τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, στη μέση της νύχτας, ξυπνώντας τον, είπαν οι αξιωματούχοι.

Τέσσερις ώρες μετά την έκρηξη, οι Φρουροί της Επανάστασης εξέδωσαν ανακοίνωση ότι Χανίγια είχε σκοτωθεί. Μέχρι τις 7 το πρωί, ο κ. Χαμενεΐ είχε καλέσει τα μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν στο συγκρότημά του για έκτακτη συνεδρίαση, κατά την οποία έδωσε εντολή να χτυπηθεί το Ισραήλ σε αντίποινα, σύμφωνα με τους τρεις Ιρανούς αξιωματούχους.

Διαβάστε επίσης:

Νιγηρία: Χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την ακρίβεια (Videos)

Ρωσία: Τα δυτικά F-16 που θα παραδοθούν στην Ουκρανία «θα καταρριφθούν» λέει το Κρεμλίνο

ΗΠΑ: Ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου αποδέχεται να δηλώσει ένοχος

Ισραήλ και στοχευμένες δολοφονίες: Μια ιστορία δεκάδων χρόνων

Ιράν: Πλήθος κόσμου και οργή στην κηδεία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter