Ντρίμπλα Airbnb στην εφορία

Ντρίμπλα Airbnb στην εφορία

Η πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων ισχυρίζεται ότι παραχωρεί στοιχεία μόνο στις φορολογικές αρχές των ΗΠΑ

Μπορεί ο Γιώργος Πιτσιλής να απέσπασε τα εύσημα του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα κατά τη συνάντησή τους στις αρχές της περασμένης εβδομάδας για τα λαβράκια που εντόπισε η φορολογική αρχή στα αδήλωτα ακίνητα που κάνουν χρήση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά μέχρι να μπει το πεντοχίλιαρο ως πρόστιμο υπάρχει απόσταση ακόμη. Και ο λόγος δεν είναι άλλος, σύμφωνα με πηγές στην αγορά των ακινήτων, από το ότι οι σχετικές πλατφόρμες και ειδικά η αμερικανική Airbnb δεν έχουν ως πολιτική την παραχώρηση προσωπικών δεδομένων ιδιοκτητών ακινήτων που συνεργάζονται μαζί τους – δεν ισχύει όμως το ίδιο για την ευρωπαϊκή Βooking.com, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, με έδρα το Αμστερνταμ, που υπόκειται στους ευρωπαϊκούς νόμους περί ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών.

Η Airbnb σε επιστολή της πέρσι προς Ελληνες ιδιοκτήτες που έχουν αναρτήσει ακίνητά τους στην πλατφόρμα της ναι μεν τους προέτρεπε να τα δηλώσουν στο Taxis, αλλά δεν ανέφερε ότι είναι και υποχρεωτικό. Αντίθετα, στην αντίστοιχη ενημέρωση η Βοοking.com όχι μόνο προέτρεπε τους ιδιοκτήτες της να δηλώσουν στην εφορία τα ακίνητά τους, αλλά εξηγούσε και ότι είναι υποχρεωμένη να δηλώσει τους αριθμούς αδειών χρήσης βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Για να διασφαλίσουμε ότι δεν προωθούμε την παράνομη διαμονή στον ιστότοπό μας, είμαστε νομικά υποχρεωμένοι να προβάλλουμε αριθμούς αδειών χρήσης βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων».

Μόνο στις ΗΠΑ;

Από την πλευρά της η Airbnb αναφέρεται σε οτιδήποτε σχετικό έχει να κάνει με τη φορολογία στις… ΗΠΑ: «Ως εταιρεία που εδρεύει στις ΗΠΑ, είμαστε υποχρεωμένοι να συλλέγουμε ορισμένα φορολογικά στοιχεία των οικοδεσποτών που φαίνεται να έχουν εισόδημα που πηγάζει από τις ΗΠΑ. Ακόμη και αν δεν κατοικείτε στις ΗΠΑ και δεν έχετε καμία καταχώρηση, ταξίδι ή εμπειρία στις ΗΠΑ, ενδέχεται να χρειαστεί να συλλέξουμε ορισμένα δικαιολογητικά από εσάς προκειμένου να διαπιστώσουμε αν τα εισοδήματά σας μέσω της Airbnb υπόκεινται σε φορολογία στις ΗΠΑ». Καμία αναφορά στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα…

Σύμφωνα με τον Εμ. Σπανέα, εξειδικευμένο δικηγόρο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, «όποιος ιδιοκτήτης δεν έχει σκοπό να δηλώσει το ακίνητό του στην εφαρμογή της εφορίας προκειμένου τα εισοδήματά του από τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις να υπάγονται σε φορολογία καλό θα είναι να αποχωρήσει. Διότι σε κάθε περίπτωση υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη χώρα μας. Και αν η Airbnb φαίνεται να μη συναινεί τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στην παραχώρηση φορολογικών στοιχείων πελατών τους, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι τα πράγματα αλλάζουν από μέρα σε μέρα». Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι η ΑΑΔΕ εντόπισε περίπου 20.000 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb τα οποία δεν δηλώθηκαν στο ηλεκτρονικό μητρώο. Μέσω ειδικού προγράμματος αυτοματοποιημένου εντοπισμού (web scraping) οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ σάρωσαν την ηλεκτρονική πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων και διαπίστωσαν ότι ελληνικά Airbnb ακίνητα δεν είχαν αποκτήσει αριθμό μητρώου ακινήτου (ΑΜΑ).

Ήδη ο διοικητής Γ. Πιτσιλής έδωσε εντολή να σταλεί το συντομότερο αίτημα προς την Airbnb και στις υπόλοιπες δημοφιλείς πλατφόρμες (Βooking.com, HomeAway κ.ά.). Εν αναμονή λοιπόν…

Επενδυτικό προϊόν το Airbnb

Παρά το γεγονός ότι τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων υποχωρούν σε σχέση με πέρυσι, ο αριθμός των σπιτιών που ανεβαίνουν στις ψηφιακές πλατφόρμες αυξάνεται αλματωδώς, με την Airbnb να εξακολουθεί να έχει

«Και αν η Airbnb φαίνεται να μη συναινεί τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στην παραχώρηση φορολογικών στοιχείων πελατών τους, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι τα πράγματα αλλάζουν από μέρα σε μέρα» Εμ. Σπανέας Εξειδικευμένος δικηγόρος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

τη μερίδα του λέοντος. Στις αρχές του 2019 τα καταχωρημένα προς βραχυχρόνια μίσθωση ακίνητα μόνο στην εν λόγω πλατφόρμα ανέρχονταν σε 91.200, εκ των οποίων το 86% είναι ολόκληρες κατοικίες και το 15% ιδιωτικά δωμάτια εντός κατοικιών. Ο αριθμός των ακινήτων εμφανίζεται αυξημένος κατά 25% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Από τις 91.200 ακίνητα οι 10.400 βρίσκονταν στην Αθήνα (το 88% είναι ολόκληρες κατοικίες και τα υπόλοιπα μεμονωμένα δωμάτια).

Ένα υπολογίσιμο μέρος των ακινήτων που έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία, ειδικά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, έχουν αποκτηθεί από ξένους. Οι επενδυτές αυτοί αναζητούν ακίνητα κυρίως στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας ή σε άλλες γειτονιές του κέντρου, όπως η Πλάκα, το Θησείο, το Κουκάκι, αλλά και το Μετς, ο Νέος Κόσμος, οι Αμπελόκηποι και το Παγκράτι, όπου προσφέρονται πιο προσιτά ακίνητα. Στόχος τους είναι να αποκτήσουν ακίνητα που μπορούν να μετατραπούν σε επιπλωμένα διαμερίσματα, κατάλληλα για βραχυχρόνια εκμίσθωση, ώστε να τους προσφέρουν κάποιο εισόδημα. Εναλλακτικά, άλλοι επενδυτές κινούνται στα νότια προάστια και συγκεκριμένα σε περιοχές όπως η Γλυφάδα, η Βούλα και η Βουλιαγμένη, όπου όμως τα ακίνητα που αποκτώνται αφορούν κυρίως ιδιόχρηση και όχι επένδυση με στόχο την εκμετάλλευση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Τράπεζα της Ελλάδος από τα πιστωτικά ιδρύματα, κατά τη διάρκεια του 2018 η καθαρή εισροή κεφαλαίων για αγορές ακινήτων από ξένους επενδυτές αυξήθηκε κατά 172,1% σε σχέση με το 2017 (2017: 86,5%, 2016: 45,3%). Επίσης, κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2019 καταγράφηκε σημαντική αύξηση κατά 130% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Documento Newsletter