Οι αυξανόμενες ανισότητες στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά αποσταθεροποιητικές και πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω της παιδείας, της καινοτομίας και των επενδύσεων στο ανθρώπινο κεφάλαιο, και ειδικά με τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους, υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Οι εισοδηματικές ανισότητες μεγεθύνονται στις χώρες της ευρωζώνης αφότου εκδηλώθηκε η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και ορισμένοι δείκτες καταγράφουν επίσης αποκλίσεις μεταξύ των φτωχότερων και των πλουσιότερων χωρών της νομισματικής ένωσης, γεγονός που προκαλεί εντάσεις ανάμεσά τους.
«Είναι αυτός ένας πολύ αποσταθεροποιητικός παράγοντας που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε;» διερωτήθηκε ρητορικά ο Ντράγκι μιλώντας σε φοιτητές στη Λισαβόνα και πρόσθεσε «ναι, είναι». «Πρέπει να δώσουμε μάχη εναντίον της ανισότητας», συμπλήρωσε απαντώντας σε μια ερώτηση που του τέθηκε από το ακροατήριο.
Ο Ντράγκι επί χρόνια καλεί τις κυβερνήσεις να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις, επιχειρηματολογώντας ότι η ΕΚΤ, ο θεσμός του οποίου ηγείται, μπορεί να τονώσει την ανάπτυξη αλλά μόνο προσωρινά, προσφέροντας στις κυβερνήσεις μια ευκαιρία.
Στοιχεία της Eurostat υποδεικνύουν ότι μόνο μια φούχτα κυβερνήσεις κατάφερε να μειώσει τις εισοδηματικές ανισότητες αφότου ξέσπασε η κρίση, ενώ αυτές μεγεθύνθηκαν απότομα σε χώρες όπως είναι η Γαλλία και η Ισπανία. Τα στοιχεία δείχνουν ακόμη ότι οι μεγαλύτερες εισοδηματικές ανισότητες καταγράφονται στις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι οποίες επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.
Χαρακτηρίζοντας τη σύγκλιση των χωρών της ευρωζώνης «θεμελιώδη», ο Ντράγκι ανέφερε ότι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, κάτι που προκύπτει από την αύξηση των επενδύσεων στην παιδεία, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την καινοτομία. Κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις να καταρτίσουν καλύτερες πολιτικές για τα εισοδήματα και την αναδιανομή του πλούτου.
Υπεραμυνόμενος της — υπερβολικά για τα κράτη του ευρωπαϊκού βορρά — χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, ο Ντράγκι ανέφερε ότι τα ιστορικά χαμηλά επιτόκιά της δημιουργούν θέσεις εργασίας, ευνοούν την ανάπτυξη και ευνοούν τους δανειολήπτες, εντέλει αμβλύνοντας τις ανισότητες.
Ο ίδιος απέρριψε τις εκκλήσεις να τερματιστεί η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης το ταχύτερο, δηλώνοντας ότι μια απότομη αλλαγή της πολιτικής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης θα οδηγούσε σε νέα ύφεση και περαιτέρω διεύρυνση των ανισοτήτων.