Ντουμπάι: Προκάλεσε ο βομβαρδισμός νεφών τη βιβλική καταστροφή;

Ντουμπάι: Προκάλεσε ο βομβαρδισμός νεφών τη βιβλική καταστροφή;

Καθώς το Ντουμπάι προσπαθεί ακόμα να συνέλθει από τις πλημμύρες και τις πρωτοφανείς καταιγίδες που έπληξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλα τμήματα της Αραβικής χερσονήσου κοστίζοντας την ζωή σε τουλάχιστον 20 άτομα, οι λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας έβγαλαν το πόρισμα που τους βολεύει: Φταίει η τεχνική της «νεφικής σποράς» (cloud seeding), της τεχνητής πρόκλησης βροχής δηλαδή που χρησιμοποιείται για την πρόκληση βροχοπτώσεων.

Δυστυχώς όμως για αυτούς, τα επίσημα στοιχεία, αλλά και τα επιστημονικά δεδομένα καταρρίπτουν τον ισχυρισμό αυτό. Η θεωρία συνωμοσίας άρχισε να διακινείται όταν μετεωρολόγος του Εθνικού Κέντρου Μετεωρολογίας (NCM) των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το αντίστοιχο της ΕΜΥ, δήλωσε στο Bloomberg ότι η σπορά νεφών μπορεί να έπαιξε ρόλο στην ενίσχυση των επιπτώσεων του καιρικού συστήματος που πέρασε από την περιοχή. Η τοποθέτηση αυτή, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, και μέσα ενημέρωσης, Αρχές και συνωμοσιολόγοι άρχισαν να κοιτούν τα δεδομένα. Στο πρόγραμμα της «νεφικής σποράς» των ΗΑΕ, συμμετέχουν έξι ή επτά αεροσκάφη, τα οποία με την πρώτη υποψία υγρασίας στην ατμόσφαιρα και τις ανάγκες βροχόπτωσης σπεύδουν να «βομβαρδίσουν» τα σύννεφα (που είναι ήδη σχηματισμένα) με υλικά που επιταχύνουν και «κατευθύνουν» σε συγκεκριμένες περιοχές τις βροχοπτώσεις. Υπήρξαν αναφορές ότι τα αεροσκάφη αυτά πέταγαν τις μέρες πριν από την έλευση του βαρομετρικού, όμως τελικά αυτές διαψεύστηκαν με βάση τα στοιχεία πτήσης των αεροσκαφών. Από αυτά μόνο ένα πέταξε τις μέρες πριν την καταιγίδα, αλλά όπως τονίζουν οι ειδικοί ακόμα και αν προσπάθησε να «σπείρει τα νέφη» αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν αρκετό για να υπάρξει αποτέλεσμα.

Για να μπει ένα τέλος στα διάφορα σενάρια συνωμοσίας, η NCM προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση με την οποία ξεκαθάριζε ότι δεν έχει καμία ευθύνη για το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέσα σε 24ώρες έπεσαν κατά τόπους τουλάχιστον 150 χιλιοστά βροχής, ρεκόρ 75ετίας.

Οι μετεωρολόγοι, αλλά και οι ειδικοί, υπογραμμίζουν πως αν κάτι έπαιξε ρόλο στο να σπάσει το ρεκόρ αυτό, δεν είναι το πρόγραμμα «νεφικής σποράς», αλλά η κλιματική αλλαγή. Η πρακτικής της «νεφικής σποράς» είναι γνωστή εδώ και πολλές δεκαετίες και έχει χιλιοαναλυθεί. Είναι μια πρακτική που είναι απλή στην λογική της: Αεροπλάνα ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη διασκορπίζουν στην ατμόσφαιρα τοπικά σωματίδια ιωδιούχου αργύρου (ή άλλων ενώσεων) ή ακόμα και απλό επιτραπέζιο αλάτι. Αυτά προσκολλώνται στις ήδη υπάρχουσες σταγόνες της υγρασίας που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα (όταν υπάρχουν) και έτσι δημιουργούν παγοκρυστάλλους (μια φυσική διαδικασία) και τους «εξαναγκάζουν» λόγω βάρους να πέσουν στην Γη. Η τεχνολογία αυτή δουλεύεται από τη δεκαετία του 1940, αλλά μόνο τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες ήταν σε θέση να πουν με βεβαιότητα ότι η σπορά σύννεφων οδήγησε άμεσα ένα σύννεφο να αποβάλει την αποθηκευμένη υγρασία του. Σύμφωνα με την NMC: «Η νεφική σπορά απαιτεί την ύπαρξη βροχερών σύννεφων και αυτό αποτελεί πρόβλημα, καθώς δεν συμβαίνει πάντα». Επιστήμονας της υπηρεσίας δήλωσε σε διεθνή μέσα ενημέρωσης πως: «Η σπορά των νεφών αυξάνει τα ποσοστά βροχόπτωσης κατά περίπου 10% έως 30% ετησίως. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, η σπορά των νεφών κοστίζει πολύ λιγότερο από τη διαδικασία αφαλάτωσης».

Σύμφωνα με τον Ομάρ Αλ Γιαζίντι, υποδιευθυντή της υπηρεσίας: «Μία από τις βασικές αρχές της σποράς των νεφών είναι ότι πρέπει να στοχεύεις τα σύννεφα στο αρχικό τους στάδιο πριν βρέξει, αν έχεις μια σοβαρή κατάσταση καταιγίδας τότε είναι πολύ αργά για να διεξάγεις οποιαδήποτε επιχείρηση σποράς». Οι ειδικοί τονίζουν ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν θα υπήρχε κανένα όφελος από τη σπορά αυτών των νεφών, καθώς προβλεπόταν ούτως ή άλλως ότι θα παρήγαγαν σημαντική βροχή.

Αυτό ακριβώς, οι προβλέψεις για σημαντική βροχόπτωση, αποτελεί το βασικό στοιχείο που αποκλείει το φαινόμενο να προκλήθηκε από την «σπορά των νεφών», αλλά καταδεικνύει ότι αυτό ήταν σύμφωνο με τα μοντέλα που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Πιο συγκεκριμένα μετεωρολόγοι και επιστήμονες του κλίματος δήλωσαν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι τέτοιες ακραίες βροχοπτώσεις είναι σύμφωνες με όσα αναμένουν ως συνέπειες της κλιματική αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο. Ο ερευνητής της επιστήμης της ατμόσφαιρας Tomer Burg επισήμανε μοντέλα υπολογιστών που έξι ημέρες νωρίτερα προέβλεπαν αρκετές χιλιοστά βροχής – που είναι η τυπική ποσότητα για ένα ολόκληρο έτος στα ΗΑΕ.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μάικλ Μαν, του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, τρία συστήματα χαμηλών πιέσεων σχημάτισαν μια αλυσίδα καταιγίδων που κινήθηκαν αργά κατά μήκος του jet stream – του «ποταμού» αέρα που κινεί τα καιρικά συστήματα – προς τον Περσικό Κόλπο. Σύμφωνα με τον Μαν, «η θεωρία της σποράς των νεφών δεν αγνοεί μόνο τις προβλέψεις, αλλά και την αιτία».

Διαβάστε επίσης: Ντουμπάι: H αεροπορική εταιρεία Emirates πρέπει να επιστρέψει 30.000 αποσκευές μετά το χάος της κακοκαιρίας

Πλημμύρες στο Ντουμπάι: «Μπορούσαν να προβλεφθούν ή να αποφευχθούν;» – Τι εκτιμά ο διευθυντής της ΕΜΥ

Ετικέτες

Documento Newsletter