Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε 47ος Πρόεδρος των ΗΠΑ και λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της τελετής ξεκίνησε την υπογραφή των διαταγμάτων, σαρωτικών και εμπνεόμενων εν πολλοίς από ακροδεξιά ατζέντα.
Διαβάστε σχετικά: ΗΠΑ: Η δεύτερη εποχή Τραμπ ξεκινάει με σαρωτική ακροδεξιά ατζέντα εντός και εκτός
Αρχικά, υπέγραψε διάταγμα με το οποίο απένειμε προεδρική χάρη στους εκατοντάδες καταδικασθέντες για τη συμμετοχή στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021 με την εισβολή στο Καπιτώλιο.
Η προεδρική χάρη στους καταδικασθέντες για τη συνέργειά τους στην επίθεση αντιμετωπίστηκε με αγανάκτηση από τη Δημοκρατική πρώην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, που χαρακτήρισε μέσω X την απόφαση αυτή «προσβολή στο σύστημα δικαιοσύνης» των ΗΠΑ.
«Αυτό είναι για την 6η Ιανουαρίου, για τους ομήρους, περίπου 1.500 άνθρωποι θα λάβουν πλήρη χάρη», τόνισε υπογράφοντας το εκτελεστικό διάταγμα στον Λευκό Οίκο, προσθέτοντας πως προβλέπει μετατροπή των ποινών.
Συνολικά 1.600 άνθρωποι συνελήφθησαν και τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, με πάνω από 1.270 να καταδικάζονται.
Διατάγματα κατά των μεταναστών
Η ευρείας κλίμακας αντιμεταναστευτική επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ παίρνει πλέον μορφή.
Ο νέος αμερικανός πρόεδρος κήρυξε χθες Δευτέρα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στα σύνορα με το Μεξικό, διέταξε τον αμερικανικό στρατό να εγγυηθεί την ασφάλειά τους, κι επιτέθηκε στο δικαίωμα του ασύλου και στο δικαίωμα του εδάφους (την αυτόματη απόκτηση της υπηκοότητας οποιουδήποτε παιδιού γεννιέται στη χώρα).
Με βομβαρδισμό προεδρικών εκτελεστικών διαταγμάτων τα οποία υπέγραψε τις πρώτες ώρες της δεύτερης θητείας του και ορισμένα από τα οποία μοιάζουν να αντίκεινται προς το Σύνταγμα των ΗΠΑ, κι είναι βέβαιο πως θα αμφισβητηθούν στις δικαστικές αίθουσες.
Με την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, «όλες οι παράνομες είσοδοι θα σταματήσουν αμέσως και θα αρχίσουμε να απελαύνουμε εκατομμύρια ξένους εγκληματίες εκεί από όπου ήρθαν», πέταξε ο νέος πρόεδρος στην ομιλία του αμέσως μετά την ορκωμοσία του.
«Θα στείλω τον στρατό στα νότια σύνορα για να απωθήσει την καταστροφική εισβολή στη χώρα μας», πρόσθεσε ο 78χρονος, που έβαλε το ζήτημα της μετανάστευσης στην καρδιά της προεκλογικής εκστρατείας του.
ΠΟΥ και Συμφωνία Παρισιού
Σε άλλο ένα από τα εκατοντάδες διατάγματα που υπέγραψε ο Τραμπ περιλαμβάνεται η απόσυρση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Ο Ρεπουμπλικάνος κατηγόρησε τον ΠΟΥ ότι «μας εξαπάτησε», τονίζοντας πως η αμερικανική συμβολή στον διεθνή οργανισμό ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή της Κίνας και προσάπτοντάς του κακοδιαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού και άλλων διεθνών κρίσεων δημόσιας υγείας.
Παράλληλα, ξεκίνησε για δεύτερη φορά διαδικασία αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, κίνηση η οποία θέτει σε κίνδυνο τις διεθνείς προσπάθειες να ανακοπεί η κλιματική αλλαγή.
Ο διαβόητος αρνητής της κλιματικής αλλαγής, τήρησε τον λόγο του, υπογράφοντας ήδη τις πρώτες ώρες μετά την επιστροφή του στην εξουσία προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα κι επιστολή στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών προς τον σκοπό αυτό. Η απόφαση, με βαρύ συμβολισμό, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σ’ έναν χρόνο.
Τηλεργασία τέλος στο Δημόσιο
Ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε ακόμη ένα διάταγμα βάσει του οποίου τερματίζεται η τηλεργασία των υπαλλήλων του ομοσπονδιακού κράτους.
Το διάταγμα αυτό «επιβάλλει στους ομοσπονδιακούς δημόσιους λειτουργούς να επιστρέψουν στη δουλειά για πλήρη απασχόληση με άμεση ισχύ», ανέφερε αξιωματούχος στο μικρόφωνο καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επέσειε το έγγραφο που υπέγραψε σε μεγάλη αίθουσα στην πρωτεύουσα μπροστά σε χιλιάδες οπαδούς του που γιόρταζαν την επάνοδό του στην εξουσία.
«Οι επικεφαλής όλων των υπουργείων και υπηρεσιών (…) θα λάβουν, το συντομότερο δυνατόν, όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τερματιστούν οι διατάξεις που διέπουν την τηλεργασία και θα απαιτήσουν από τους υπαλλήλους να επιστρέψουν στις θέσεις που τους έχουν ανατεθεί για εργασία πλήρους απασχόλησης», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε λακωνική ανακοίνωσή του.
Μπορούν να κάνουν «εξαιρέσεις» αν θεωρούν πως είναι «αναγκαίες», πάντως το εκτελεστικό διάταγμα τίθεται σε εφαρμογή άμεσα «σύμφωνα με το εφαρμοστέο δίκαιο», κατά το κείμενο.
Ο Ίλον Μασκ, στον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εμπιστευτεί ρόλο συμβούλου της υπό σχηματισμό κυβέρνησής του, κρίνει πως η κατάργηση της τηλεργασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ευπρόσδεκτο κύμα εθελουσίας εξόδου» στις τάξεις της ομοσπονδιακής δημόσιας διοίκησης που θεωρεί υπερβολικά αργοκίνητη και δαπανηρή.
Διαβάστε επίσης
Το δικαίωμα στην κριτική και για δίκες χωρίς σκιές μεροληψίας