Ντόναλντ Γκραντ: O πρώτος κρατούμενος που εκτελέστηκε για το 2022 στις ΗΠΑ

Ντόναλντ Γκραντ: O πρώτος κρατούμενος που εκτελέστηκε για το 2022 στις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Γκραντ έγινε ο πρώτος κρατούμενος που εκτελέστηκε για το 2022 στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για έναν 40χρονο Αφροαμερικανό, που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για μια διπλή δολοφονία και την Πέμπτη κατέληξε ύστερα από θανατηφόρα ένεση στις φυλακές της Οκλαχόμα.

Ο γενικός εισαγγελέας Τζον Ο΄ Κόνορ, με ανάρτησή του στο Facebook σημειώνει ότι η πολιτεία των νότιων ΗΠΑ «προχώρησε στην εκτέλεση του Ντόναλντ Γκραντ χωρίς καμία επιπλοκή στις 10.16 σήμερα το πρωί».

Ο 40χρονος υπέκυψε μετά την χορήγηση τριών ουσιών στη φυλακή Μακάλεστερ.

Σύμφωνα με καταγγελίες, το εν λόγω… κοκτέιλ προκαλεί αφόρητους πόνους στους καταδικασθέντες, κάτι που το αμερικανικό Σύνταγμα απαγορεύει, ενώ μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, αναφέρθηκε περιστατικό, σύμφωνα με το οποίο, ένας καταδικασθείς είχε σπασμούς και έκανε πολλές φορές εμετό μετά την πρώτη ένεση.

Τέτοιου είδους επιπλοκές δεν καταγράφηκαν αυτή τη φορά, αναφέρουν μάρτυρες στην εκτέλεση, κατά τη διάρκεια μιας σύντομης συνέντευξης τύπου, όπως μεταδίσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το χρονικό της καταδίκης του

Το 2001, ο Ντόναλντ Γκραντ, ηλικίας τότε 25 ετών, είχε εισβάλει σε ένα ξενοδοχείο, προκειμένου να κλέψει χρήματα για να πληρώσει την εγγύηση της φυλακισμένης συντρόφου του. Κατά τη διάρκεια της διάρρηξης, άνοιξε πυρ εναντίον δύο εργαζομένων του ξενοδοχείου, σκοτώνοντας επί τόπου τον ένα και αποτελειώνοντας τον άλλο με ένα μαχαίρι, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Το 2005, ένας δικαστής επέβαλε σε βάρος του τη θανατική ποινή για τον διπλό φόνο.

Έκτοτε, είχε προσφύγει πολλές φορές στη δικαιοσύνη για να ακυρώσει την ποινή του, με το επιχείρημα νοητικής υστέρησης.

Σε μια διαδικτυακή συλλογή υπογραφών, οι υποστηρικτές του διαβεβαιώνουν πως υπέφερε από ένα σύνδρομο εμβρυικού αλκοολισμού και εγκεφαλικά τραύματα, τα οποία προκάλεσε η βία που υπέστη στην παιδική ηλικία του από έναν αλκοολικό πατέρα.

Η τελευταία προσφυγή του, που αφορούσε τη μέθοδο εκτέλεσης που χρησιμοποιείται στην Οκλαχόμα, απορρίφθηκε χθες από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Documento Newsletter