Μεγαλύτερη θα είναι η τελευταία δόση (10 -12 δις. ευρώ) από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς προς την Ελλάδα προκειμένου να διευκολυνθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές έχοντας δημιουργήσει πρώτα ένα ισχυρό μαξιλάρι ρευστότητας.
Αυτό είπε ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Βλάντις Ντομπρόβσκις μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ξεκαθαρίζοντας πως ούτε νέες δεσμεύσεις, ούτε νέοι όροι θα υπάρχουν από τον Αύγουστο και μετά. Το μόνο που θα υπάρχει, όπως είπε, είναι έλεγχος του αν τηρούνται οι μεταρρυθμίσεις και τα συμφωνημένα με τους θεσμούς. Πηγαίνοντας ένα ακόμα βήμα παραπέρα ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα συζητηθεί «ποια από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα συνδέονται με την τήρηση των δεσμεύσεων της κυβέρνηση». Όπως τόνισε «δεν είναι νέοι όροι, αλλά υλοποίηση των δεσμεύσεων».
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, «η τήρηση των συμφωνηθέντων στα πλεονάσματα μέχρι το 2022 είναι πολύ σημαντικό για το χρέος. Μιλάμε για μια πενταετία. Για μετά το 2022, θα δούμε ποια θα είναι η πορεία τους, στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα γίνει».
Ως προς το ενδεχόμενο αναστολής των προγραμματισμένων μέτρων (περικοπές στις συντάξεις κλπ) ο κύριος Ντομπρόβσκις απάντησε ότι «επ’ αυτού δεν υπάρχει κάτι νέο, πέραν των αλλαγών που έχουν ήδη γίνει», αλλά άφησε παράθυρο για διευκολύνσεις λέγοντας πως, «εάν με βάση και την Ανάπτυξη, προκύψει δημοσιονομικός χώρος «τότε μπορεί να υπάρξει μια συζήτηση πώς θα διανεμηθεί».
Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος συμφώνησε ότι εναπόκειται «κυρίως στην διακριτική ευχέρεια της χώρας να αποφασίσει πώς θα κατανεμηθούν» ο δημοσιονομικός χώρος και οι ελαφρύνσεις. Επανέλαβε ότι δέσμευση στόχου παραμένουν τα πλεονάσματα 3,5% αλλά θα υπάρξει υπέρβαση που η κυβέρνηση θα πει «πώς θα ξοδευτεί». Ζήτησε ως τον Οκτώβριο που θα κατατεθεί το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού να ανοίξει η συζήτηση και στο εσωτερικό (κόμματα, φορείς κλπ) για το ποιο θα πρέπει να είναι το μίγμα των μέτρων. Ο κύριος Τσακαλώτος έδειξε πως τον Οκτώβριο η κυβέρνηση θα μιλά για φοροελαφρύνσεις ή παροχές σε συντάξεις. Τέλος, ως προς το ενδεχόμενο χορήγησης στην Ελλάδα των αδιάθετων ποσών του 3ου Μνημονίου, ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι θα απαιτείται «η υλοποίηση των ήδη προαπαιτουμένων που θα εξεταστούν στο Eurogroup της Πέμπτης, όχι νέοι όροι».