Ο κ. Ντομπρόβσκις χαρακτήρισε καλά νέα την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος σημειώνοντας ότι «εργαζόμαστε για μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους» ενώ έθεσε ως χρονικό ορίζοντα για τις αποφάσεις του Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο να υπογραμμίζει τα θετικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία.
Ο κ. Ντομπρόβσκις χαρακτήρισε καλά νέα την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και δήλωσε ότι «εργαζόμαστε για μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους» ενώ έθεσε ως χρονικό ορίζοντα για τις αποφάσεις του Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαιρέτισε τη συμφωνία Ελλάδας – πΓΔΜ για το ονοματολογικό και υπογράμμισε την αλλαγή σελίδας.
«Επισκέφτεστε τη χώρα σε μια στιγμή που γυρίζουμε σελίδα», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα αφήνει πίσω το παρελθόν και ανοίγει την πόρτα στο μέλλον.
Ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης σημείωσε ότι το τέλος του προγράμματος αποτελεί μια δίκαιη εξέλιξη για τον ελληνικό λαό και τις θυσίες του.
Εκφράζοντας την αισιοδοξία του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως αναμένουμε τα απαραίτητα μέτρα για το χρέος που θα σημάνουν την οριστική και διαρκή έξοδο της χώρας στις αγορές.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «έχουμε ιστορική συμφωνία με τους βόρειους γείτονες μας» προσθέτοντας ότι η Ελλάδα αφήνει οριστικά πίσω της το παρελθόν.
Τέλος ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι έχει γίνει πολύ δουλειά και τώρα έχει έρθει η ώρα να απολαύσουμε τους καρπούς.
Τι είπε στο συνέδριο του Economist
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική ευθεία για την επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, φτάνει στο τέλος ενός μεγάλου ταξιδιού, μιας “Οδύσσειας” θα έλεγα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα.
«Ουσιαστικά το μεγάλο μπράβο ανήκει στους πολίτες της χώρας», πρόσθεσε ο ίδιος και δήλωσε ότι «τα τελευταία χρόνια έγιναν πρωτοφανείς μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις, οι οποίες στηρίχθηκαν από την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων. Σταθήκαμε και θα στεκόμαστε πλάι στην Ελλάδα».
«Η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή πρώτη στην ΕΕ σε ότι αφορά το σύνολο των προσδοκόμενων επενδύσεων από το Ευρωπαικό πρόγραμμα στρατηγικών επενδύσεων σε σχέση με το ΑΕΠ της» ανέφερε και τόνισε ότι η χώρα μας είναι μια από τις οκτώ χώρες της ευρωζώνης που αναμένεται να έχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της και το 2018. «Βλέπουμε να δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος με τον καιρό», σημείωσε και πρόσθεσε ότι είναι μια θετική εξέλιξη και ότι «οι λεπτομέρειες για τη αξιοποίησή του θα πρέπει να συζητηθούν».
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν γίνεται απίστευτη δουλειά, πριν από το ερχόμενο Eurogroup προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Περιγράφοντας τα επόμενα βήματα μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος αναφέρθηκε στα τρία κρίσιμα στοιχεία: την πετυχημένη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, τη συμφωνία στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους τα οποία θα είναι «εμπροσθοβαρή μέτρα για να εξασφαλιστεί η σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές» και τη συμφωνία για το μεταμνημονιακό πλαίσιο, καθώς η χώρα «πρέπει να μείνει σε μεταρρυθμιστική τροχιά».
Επίσης, είπε ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022, ενώ μετά το ποσοστό θα μειωθεί σε τουλάχιστον 2%, καθώς «δεδομένου του χρέους το περιθώριο για κινήσεις είναι περιορισμένο». Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να εξασφαλιστεί ευμεγέθης ανάπτυξη η οποία επιτυγχάνεται με:
α) χρηματοοικονομική σταθερότητα, δημοσιονομική πειθαρχία και ισχυρούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς που θα χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία.
β) οικονομική ανθεκτικότητα και επενδύσεις (ισχυροί θεσμοί, όπως το δικαστικό σύστημα, ευνοϊκες συνθήκες για επενδύσεις, εκπαίδευση και καινοτομία).
γ) δικαιοσύνη ώστε τα οφέλη της ανάπτυξης να φτάνουν σε όλους τους πολίτες.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις θετικές οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη, σε ότι αφορά την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας και σημείωσε ότι είναι ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ στην προσεχή σύνοδο Κορυφής.