Την εβδομάδα που πέρασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι τα αναπτυσσόμενα κράτη αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερο βάρος στον προϋπολογισμό τους από το εξωτερικό δημόσιο χρέος. Μάλιστα έκανε λόγο για ντόμινο χρεοκοπιών αν δεν ανατραπεί το περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και παγκόσμιας ύφεσης. Παρ’ όλα αυτά, το ΔΝΤ έδωσε γραμμή στις νομισματικές αρχές να μην υποχωρήσουν σε σχέση με τα επιτόκια, αφού η «μάχη με τον πληθωρισμό πρέπει να κερδηθεί».
Ετσι η πιο σφιχτή οικονομική πολιτική θα πυροδοτήσει έναν ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό στον εξωτερικό δανεισμό, αυξάνοντας το κόστος των δανείων. Τυνησία, Πακιστάν και Κένυα έχουν ήδη πάρει υπέρογκα δάνεια για να αντιμετωπίσουν διαφορετικές κρίσεις, από ελλείψεις σε τρόφιμα μέχρι τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης: ακραίες πλημμύρες και ξηρασίες. Μάλιστα η Τυνησία είναι ήδη στα πρόθυρα χρεοκοπίας, μια και τον Οκτώβριο ήρθε σε συμφωνία για bailout ύψους 1,9 δισ. δολαρίων με το ταμείο, όμως την προηγούμενη εβδομάδα την απέρριψε αφού το ΔΝΤ, κάνοντας αυτό που ξέρει καλύτερα –να διαδίδει τις ξερές επιταγές του νεοφιλελευθερισμού όποιο κι αν είναι το πρόβλημα–, ζήτησε να αποσύρει τις κρατικές επιδοτήσεις σε βασικά αγαθά και καύσιμα. Οι επιδοτήσεις αυτές βοηθούν να κρατούνται χαμηλά οι τιμές στα βασικά αγαθά, σε μια χώρα όπου το 2010 ξεκίνησε εξέγερση εξαιτίας των ακριβών προϊόντων, η οποία αργότερα απλώθηκε σε όλο τον αραβικό κόσμο.
Να σημειωθεί ότι Σρι Λάνκα, Ζάμπια και Γκάνα έχουν ήδη χρεοκοπήσει και διαπραγματεύονται με τους ξένους πιστωτές, με την πρόοδο συχνά να είναι αργή και επίπονη.