Ντόμινο αντιδράσεων μετά τη δήλωση συμβούλου του Μητσοτάκη «για τα λεφτά των νέων και των ηλικιωμένων»

Ντόμινο αντιδράσεων μετά τη δήλωση συμβούλου του Μητσοτάκη «για τα λεφτά των νέων και των ηλικιωμένων»

Σε μία άκρως κυνική ομολογία, ο οικονομικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξης Πατέλης, ανέφερε σε συνέντευξή του στο «Βήμα» της Κυριακής ότι η κυβέρνηση θα σταματήσει να… παίρνει τα λεφτά των νέων και να τα δίνει στους ηλικιωμένους.

Η δήλωση Πατέλη («Σταματάμε να παίρνουμε τα λεφτά των νέων και να τα δίνουμε στους ηλικιωμένους») αναδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο το πλάνο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και τον τρόπο με τον οποίον η ΝΔ «σπρώχνει» την ιδιωτικοποίηση του συστήματος, επιλέγοντας «κανιβαλικά» πρότυπα.

Όσα είπε στο «Βήμα» ο οικονομικός συμβούλου του πρωθυπουργού προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση. «Σοκάρει η αντίληψη της ΝΔ για το ασφαλιστικό», σημείωσε η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Έφη Αχτσιόγλου, σε δήλωσή της.

«Χυδαίος κοινωνικός αυτοματισμός», ήταν ο χαρακτηρισμός που χρησιμοποίησε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Πατέλη σε ανάρτησή του στο Facebook. «Τι άλλο περίμενε κανείς από τον κ. Μητσοτάκη, πέρα από αυτό που είπε ο σύμβουλός του;

Πέρα από το «παίρνουμε τα λεφτά από τους νέους και τα δίνουμε στους πλουσίους»; Αυτό, δηλαδή, που κρύβεται πίσω από τη δήλωσή του στο Βήμα. «Φταίνε», λέει, «που γερνάει ο πληθυσμός. Ιδιωτικοποιήστε το ασφαλιστικό».

Και με την ιδιωτικοποίηση, οι εισφορές του εργαζόμενου θα επενδύονται και εκείνος θα λαμβάνει σύνταξη, η οποία θα εξαρτάται από το συνολικό κεφάλαιο και τις αποδόσεις του.

Οι προπαγανδιστές του κοινωνικού κανιβαλισμού, όμως, σκοπίμως προσπερνούν ή συσκοτίζουν ένα κοινό χαρακτηριστικό των δύο συστημάτων. Του υπάρχοντος και του προτεινόμενου.

Και στα δύο, οι συνταξιούχοι στηρίζονται στις επόμενες γενιές, αφού το δικαίωμα στη σύνταξη αποτελεί απαίτηση μεριδίου από το μελλοντικό «προϊόν» (αγαθά και υπηρεσίες που θα παραχθούν στο μέλλον). Όχι από «προϊόν» που παράγεται κατά τη στιγμή που ο εργαζόμενος (και μελλοντικός συνταξιούχος) εργάζεται.

Πολύ απλά, δηλαδή, σε κανένα από τα δύο συστήματα δεν αποθηκεύεται «προϊόν».

Απλά το δημόσιο αναδιανεμητικό σύστημα εμπεριέχει την αλληλεγγύη εντός των γενεών και την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών.

Το σύστημα των ιδιωτικών λογαριασμών δεν είναι ούτε κοινωνική ούτε ασφάλιση. Δεν εμπεριέχει αλληλεγγύη, αλλά ρίσκο. Ρίσκο ως τρόπο ζωής.

Και η εφαρμογή του προϋποθέτει να έχει γίνει ο κανιβαλισμός, κανονική κατάσταση των πραγμάτων.

«Φταίνε οι ηλικιωμένοι», λένε οι κυβερνητικοί.

Όχι, όμως. Δεν φταίνε οι ηλικιωμένοι για το ασφαλιστικό, όπως δεν φταίνε οι νέοι για τον κορωνοϊό.

Φταίει που η ψευδοεπιστήμη έχει μπει στην υπηρεσία της κοινωνικής οπισθοδρόμησης.

Ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη οφείλει να ανακαλέσει τη χυδαία και ψευδή του δήλωση.

Και να προσέξουν κάποιοι. Γιατί πρέπει, όταν και αυτοί γεράσουν, να υπάρχουν νέοι για να παράγουν φάρμακα, τρόφιμα, υπηρεσίες βοήθειας στο σπίτι, κ.ά.

Όμως τί λέω; Πλούσιοι θα είναι. Θα μπορούν να αγοράσουν.

https://www.facebook.com/nikospappas66/posts/2730418333904270

Documento Newsletter