Ντιμπέιτ – «βατερλώ» για τον Μπάιντεν: Τι θα συμβεί εάν αποσυρθεί – Οι πιθανοί διάδοχοι και τα σενάρια

Ντιμπέιτ – «βατερλώ» για τον Μπάιντεν: Τι θα συμβεί εάν αποσυρθεί – Οι πιθανοί διάδοχοι και τα σενάρια

Ως πανωλεθρία αντιμετωπίζουν οι Δημοκρατικοί την εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν στο πρώτο ντιμπέιτ ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Η προβληματική εμφάνισή απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, μαζί με τις στιγμές όπου έχασε τα λόγια του -και προφανώς έγιναν viral- οδήγησαν στο να «φουντώσουν» οι φωνές που εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την υποψηφιότητα του νυν προέδρου.

Ουσιαστικά, στο ντιμπέιτ έγιναν πιο εμφανή από ποτέ τα σημάδια σωματικής και ψυχικής κόπωσης τα οποία εμφανίζονταν κατά καιρούς στις δημόσιες εμφανίσεις του προέδρου. Πέραν του «στρατοπέδου» των Δημοκρατικών, ερωτήματα σχετικά με το εάν ο Μπάιντεν είναι όντως ικανός να διατηρήσει το τιμόνι των ΗΠΑ έχουν εκφραστεί από τα αμερικανικά ΜΜΕ αλλά και αναλυτές.

Διαβάστε σχετικά: 

Politico: Ψυχρολουσία στους Δημοκρατικούς με τον Μπάιντεν στο ντιμπέιτ – «Πρέπει να αποσυρθεί»

Μπάιντεν vs Τραμπ: Ντιμπέιτ σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα – «Φαρμακερές» ατάκες και αλληλοκατηγορίες άνευ… χειραψίας (Video)

ΗΠΑ: Η στιγμή που ο Τζο Μπάιντεν χάνει τα λόγια του στο debate… (Video)

Τι προβλέπεται σε περίπτωση απόσυρσης

Υπάρχει όμως περίπτωση αντικατάστασής του, στο «παρά ένα» του συνεδρίου των Δημοκρατικών;

  1. Εάν ο Τζο Μπάιντεν παραιτηθεί από τον Λευκό Οίκο πριν την επίσημη λήξη της θητείας του (20/1/2025), τότε καθήκοντα προέδρου θα αναλάβει η αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις.
  2. Σε περίπτωση που αποφασίσει να παραιτηθεί από την κούρσα για την προεδρία, τότε οι Δημοκρατικοί θα χρειαστεί να αναδείξουν το συντομότερο δυνατό νέο πρόσωπο στο συνέδριο του Αυγούστου που θα πραγματοποιηθεί στο Σικάγο.
  3. Εάν όμως παραιτηθεί μετά το συνέδριο (όπου θα έχει λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης των Δημοκρατικών), τότε θα επιλεγεί αυτόματα χωρίς συνέδριο ο νέος υποψήφιος.
  4. Σε περίπτωση που επανεκλεγεί, εάν ο Μπάιντεν παραιτηθεί τότε θα επιλεγεί ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ από το σώμα Εκλεκτόρων που συνεδριάζουν στις πρωτεύουσες των πολιτειών.
  5. Τέλος, σε περίπτωση που παραιτηθεί μετά τις 17 Δεκεμβρίου (εάν επανεκλεγεί), τότε τη θέση του θα πάρει η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Τι προβλέπει το αμερικανικό Σύνταγμα

Σύμφωνα με την 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, ο πρόεδρος μπορεί να αντικατασταθεί

  • Σε περίπτωση θανάτου ή παραίτησης από τον αντιπρόεδρο
  • Σε περίπτωση που κρίνει ότι αδυνατεί να ασκήσει τα καθήκοντά του, μεταβιβάζει τις υποχρεώσεις στον αντιπρόεδρο
  • Μπορεί να αντικατασταθεί εάν ο αντιπρόεδρος και η πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου επιβεβαιώσουν γραπτώς ότι ο πρόεδρος δεν είναι σε θέση να συνεχίσει.

Η Κάμαλα Χάρις και οι υπόλοιποι

Για τους Δημοκρατικούς, η επιλογή της Κάμαλα Χάρις αποτελεί μονόδρομο, σε περίπτωση που ο Μπάιντεν αποσυρθεί. «Κατά πάσα πιθανότητα θα την στήριζαν», δήλωσε ο Ντέρεκ Μιούλερ, καθηγητής Νομικής.

Ωστόσο, μία παράμετρος που φέρνει στο «παιχνίδι» της πιθανής διαδοχής και άλλα πρόσωπα είναι ο χαμηλός δείκτης εμπιστοσύνης των πολιτών στο πρόσωπο της νυν αντιπροέδρου. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, μόλις το 39,4% των Αμερικανών δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις της Χάρις, ποσοστό μικρότερο από αυτό που λαμβάνει ο ίδιος ο Μπάιντεν.

Politico

Τα αμερικανικά ΜΜΕ έχουν αναδείξει κατά τη διάρκεια της θητείας του Τζο Μπάιντεν ονόματα όπως του κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσαμ, με τον 56χρονο να διαψεύδει τα σενάρια περί «υπόγειας εκστρατείας για τον Λευκό Οίκο». Πάντως, υπάρχουν αρκετοί που θεωρούν πως εάν ο Μπάιντεν αποφασίσει το «step down», τότε θα εκφράσει τις φιλοδοξίες του.

Παράλληλα, «παίζουν» και ονόματα όπως των Τζ. Πρίσκερ (κυβερνήτης του Ιλινόι), Γκρέτσεν Γουίτμερ (κυβερνήτης του Μίσιγκαν), Τζάρεντ Πόλις (Κολοράντο και Τζος Σαπίρο (Πενσιλβάνια). Συνεχίζει επίσης να «αιωρείται» στη συζήτηση και το όνομα του Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος το 2022 δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να βάλει υποψηφιότητα εάν ο Μπάιντεν παραιτηθεί. Ωστόσο ουδείς μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα πώς θα κινηθεί ο ίδιος και το επιτελείο του από εδώ και στο εξής.

«Δεν είναι εύκολη διαδικασία»

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα σενάρια και ο Τζο Μπάιντεν επιλέξει όντως να αποσυρθεί, τότε αυτό που θα ακολουθήσει σχετικά με τη διαδικασία της αντικατάστασης δεν πρόκειται να κυλήσει… εντός σχεδίου και ομαλά.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πώς η διαδικασία αντικατάστασης θα φέρει στο φως δυσκολίες, διχαστικές συμπεριφορές ίσως και χάος στη συνεκτικότητα των Δημοκρατικών. «Δεν θα λείπουν τα παζάρια, το παρασκήνιο και τα ανταλλάγματα», δήλωσε η Ιλέιν Καμάρκ, μέλος Think Tank στο ινστιτούτο Brookings.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter