Για την Συμφωνία των Πρεσπών και τα οφέλη που προσφέρει και στις δύο χώρες μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ μιλώντας στο Ατλαντικό Συμβούλιο της Ουάσινγκτον.
Όπως υποστήριξε ο κ. Ντιμιτρόφ η Συμφωνία δεν ήταν εύκολη υπόθεση ούτε για τη χώρα του, ούτε για την Ελλάδα αλλά αποτελεί «μια δεύτερη ευκαιρία για τη γενιά μου» είπε.
«Δεν ήταν εύκολο για την Ελλάδα, δεν ήταν εύκολο για εμάς, αλλά είναι το σωστό», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ και πρόσθεσε πως ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες παραμένουν επιφυλακτικά για τη συμφωνία και έχουν την πεποίθηση ότι «θα μπορούσε να γίνει μια καλύτερη συμφωνία», δεν υπάρχει πραγματική εναλλακτική λύση για την επίλυση των διαφορών και την εγγύηση πως η πΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, εξήγησε ο Ντιμιτρόφ.
«Οι παραχωρήσεις και οι συμβιβασμοί έπρεπε να γίνουν για να επιτευχθεί μόνιμη ειρήνη και σταθερότητα. Δεν μπορείτε να κερδίσετε μια διαφωνία εάν υπάρχει διαμάχη με τη γείτονος χώρα. Δεν μπορείτε να κερδίσετε, εάν νικήσετε τον γείτονα σας» πρόσθεσε.
Όπως είπε ο Νικολά Ντιμιτρόφ πιστεύει ότι η συμφωνία θα είναι ανθεκτική, εν μέρει επειδή η πΓΔΜ θα εδραιωθεί στο ΝΑΤΟ αλλά και εξαιτίας του σημαντικού διεθνούς επαίνου που έχει αποκτήσει.
«Ένιωσα ότι η συμφωνία έδειξε ότι οι δύο διαφορετικές μακεδονικές ταυτότητες της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας «δεν είναι κατ ‘ανάγκη αντιφατικές, αλλά μπορούν να συνυπάρξουν» συμπλήρωσε ο κ. Ντιμιτρόφ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε «τρία, πέντε, ή δέκα χρόνια από τώρα, οι άνθρωποι δεν θα καταλάβουν γιατί υπήρχε διαμάχη».
Σύμφωνα με τον κ. Ντιμιτρόφ η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μπορεί να συμβάλει στην αναζωογόνηση της Συμμαχίας.
«Το ΝΑΤΟ είναι μια οικογένεια που προσφέρει ασφάλεια, σταθερότητα, προβλεψιμότητα και έναν καλύτερο και πιο ειρηνικό κόσμο» ο Ντιμιτρόφ.
Αν και η ένταξη στο ΝΑΤΟ φαίνεται να είναι επικείμενη, η ένταξη στην ΕΕ είναι βέβαιο ότι πρέπει να επιτευχθεί, δήλωσε ο Ντιμιτρόφ.
Τέλος, επισήμανε πως η η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να προσθέσει νέα δυναμική στον μετασχηματισμό ολόκληρης της περιοχή και οι πρώην αντιπάλους να γίνουν σύμμαχοι.
«Περισσότερο από το ήμισυ της συμφωνίας Πρεσπών μιλά για στενή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, της οικονομίας, της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της υγείας», καταλήγει.