Ντιμίτρι Ντασκαλάκις: «Πρέπει να είναι σκόπιμος ο ακτιβισμός»

Η Στέγη δίνει βήμα στην πρόληψη και τη μάχη για το AIDS μέσω της δράσης «I am positive».

Με αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα AIDS η Στέγη διοργανώνει τη δράση «I am positive» στις 13 και 14 Νοεµβρίου 2019. Στην κεντρική σκηνή θα υπάρχει ανοιχτή οµιλία και ανάµεσα στους οµιλητές θα βρίσκεται και ο ελληνικής καταγωγής γιατρός Ντιµίτρι Ντασκαλάκις µε τον σύζυγό του Μάικλ ΜακNίλ (στη φωτογραφία δεξιά ο συνεντευξιαζόµενος). Ο Ντιµίτρι Ντασκαλάκις που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη και είναι εξειδικευµένος στις µολυσµατικές ασθένειες µας µίλησε για την ιατρική, τον ακτιβισµό και τη σχέση του µε τις ρίζες του και την Ελλάδα.

ιάφορα δίκτυα στις ΗΠΑ σας έχουν αποδώσει τον χαρακτηρισµό ριζοσπαστικός και ακτιβιστής γιατρός. Πόσο ριζοσπαστικό θεωρείτε εσείς τον εαυτό σας;

Πιστεύω πως η επιστήµη καθαυτή είναι ριζοσπαστική. Το ίδιο συµβαίνει και µε την εφαρµογή της προς όφελος του κοινωνικού σώµατος όταν γίνεται άµεσα και αποτελεσµατικά. Εάν λοιπόν αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους µου έχουν αποδώσει τον χαρακτηρισµό ριζοσπαστικός, θα τον δεχτώ µε µεγάλη περηφάνια. Σχετικά µε τον ακτιβισµό, ως Ελληνοαµερικανός και κάτοικος της Νέας Υόρκης είναι κάτι που βρίσκεται στο αίµα µου. Ζω τελείως ανοιχτά και σύµφωνα µε τη δική µου αλήθεια – αυτό που πραγµατικά είµαι, αυτό δείχνω. Ισως αυτό θεωρούν ριζοσπαστικό σ’ εµένα, σε συνδυασµό και µε τον ακτιβισµό.

Ως παιδί είχατε όνειρο να γίνετε γιατρός. Τώρα που είστε γιατρός ποιο είναι το όνειρό σας;

Το όνειρο δεν έχει αλλάξει. Αγαπώ το γεγονός ότι είµαι γιατρός και µπορώ να φροντίζω τόσο τους ιδιώτες ασθενείς µου όσο και µεγαλύτερα κοµµάτια του πληθυσµού. Το όνειρό µου είναι να χρησιµοποιήσω την επιστήµη γενικότερα και την ιατρική ειδικότερα ώστε να θεραπεύσω τόσο την ασθένεια όσο και το στίγµα.

Η κοινωνία είναι ανοιχτή στην εικόνα ενός µη συντηρητικού επιστήµονα; Για παράδειγµα, δεν έχετε κανένα πρόβληµα να δείχνετε το διάστικτο σώµα σας;

Η ντροπή δεν είναι ένα από τα δυνατά χαρακτηριστικά µου. ∆εν ντρέποµαι ούτε για τη δουλειά µου ούτε για τη ζωή µου. ∆ουλεύω σκληρά για να παραµένω δυνατός και κατάλληλα προετοιµασµένος ώστε να προσφέρω στη δηµόσια υγεία· νιώθω υπερήφανος γι’ αυτό. Τα τατουάζ µού αρέσουν και τα θεωρώ πραγµατικά όµορφη µορφή τέχνης. Είµαι χαρούµενος µε τα τατουάζ µου και µου αρέσει να δείχνω τη δουλειά των φίλων καλλιτεχνών που δούλεψαν πάνω στο σώµα µου. Πάντως οι περισσότεροι φίλοι συνάδελφοι δεν είναι καθόλου συντηρητικοί και σίγουρα δεν τους περιγράφεις σαν τυπικούς επιστήµονες.

Πιστεύετε ότι υπάρχει καλός και κακός ακτιβισµός;

Ο ακτιβισµός έχει πολλές µορφές. Σίγουρα για κάθε κοινωνικό θέµα χρειάζεται και διαφορετική µορφή ακτιβιστικής δράσης. Νοµίζω ότι κάθε µη βίαιος ακτιβισµός έχει περιεχόµενο. Αυτό που πιστεύω ακράδαντα είναι πως ο ακτιβισµός πρέπει να συνδέεται µε την ανάγκη για εκπαίδευση, επικοινωνία και ωρίµανση. Πρέπει να εστιάζει την ενέργειά του στο να πετυχαίνει πραγµατικούς στόχους. Με απλά λόγια, ο ακτιβισµός πρέπει να είναι σκόπιµος.

Τι νιώθετε και τι σκέφτεστε όταν επισκέπτεστε την Ελλάδα;

Η Ελλάδα είναι η χώρα όπου γεννήθηκε η οικογένειά µου και κάθε φορά που την επισκέπτοµαι νιώθω σαν στο σπίτι µου. Είναι πολύ σηµαντικό για µένα που αυτήν τη φορά έρχοµαι για τη δράση «I am positive» και συγκινούµαι όταν σκέφτοµαι ότι οι γονείς µου –που πλέον δεν ζουν– θα ήταν πολύ υπερήφανοι για µένα. Προσωπικά νιώθω υπερήφανος και για το παρελθόν αλλά και για το µέλλον µου και η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κοµµάτι και των δύο.

Ενα διήμερο ενημέρωσης και αποδοχής ενάντια στην προκατάληψη για τον HIV. Συνδιοργάνωση: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση – Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή»

Who is who

• Είναι ιατρικός διευθυντής για το HIV/AIDS στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης και μέλος στο πάνελ του FDA (αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων) για τη χορήγηση προληπτικής αγωγής στις ευπαθείς ομάδες.

• Ξεκίνησε την καριέρα του στη Βοστώνη αλλά μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να δώσει τη μάχη του ενάντια στον HIV καθώς εκεί βρίσκεται ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών.

• Το 2012-13 υπήρξε επιδημία μηνιγγίτιδας μεταξύ ομοφυλοφίλων και κινητοποίησε τον ιατρικό μηχανισμό της πόλης, ώστε να μοιραστούν εμβόλια σε όλες τις ευπαθείς ομάδες, αποφεύγοντας μια φονική πανδημία.

• Πρωτοστατεί στις εκστρατείες πρόληψης των μολυσματικών ασθενειών και είναι από τους πρώτους που χορήγησαν το PrEP (το αντιρετροϊκό χάπι που προστατεύει από τον ιό).

• Πρωταρχικός στόχος του είναι μέχρι το 2020 να μην υπάρξουν νέες περιπτώσεις οροθετικών στη Νέα Υόρκη και ο αριθμός τους να μειώνεται όλο και περισσότερο κάθε έτος. 

Ετικέτες