Επιστολή με την οποία περίπου 250 δισεκατομμυριούχοι και εκατομμυριούχοι από 17 χώρες, μεταξύ των οποίων γνωστά ονόματα όπως αυτό της Άμπιγκείλ Ντίσνεϊ, του Βάλερι Ροκφέλερ και άλλων, ζητούν από τις κυβερνήσεις να τους φορολογήσουν έφτασε στο Νταβός και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF). Η επιστολή αυτή έχει γίνει κάτι σαν εθιμοτυπία για το WEF καθώς κάθε χρόνο οι υπερπλούσιοι ζητούν αύξηση της φορολογίας του μεγάλου πλούτου σε παγκόσμιο επίπεδο, χωρίς αυτή όμως ποτέ τελικά να εφαρμόζεται.
Στην φετινή επιστολή που κατά τα φαινόμενα την έστειλαν απλά για να την στείλουν οι υπογράφοντες αναφέρουν πως: «Το αίτημα μας είναι απλό: σας ζητούμε να μας φορολογήσετε, εμάς τους πιο πλούσιους της κοινωνίας. Κάτι τέτοιο δεν θα αλλάξει ριζικά το επίπεδο διαβίωσης μας, δεν θα ωθήσει τα παιδιά μας σε στερήσεις, δεν θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη των πατρίδων μας. Αντίθετα θα μετατρέψει τον υπερβολικό, μη παραγωγικό πλούτο των ιδιωτών σε μια επένδυση για το κοινό δημοκρατικό μέλλον μας». Στην επιστολή που φέρει τον τίτλο «Περήφανοι να πληρώσουμε», οι υπερπλούσιοι τονίζουν ότι «είμαστε μεταξύ άλλων αυτοί που κερδίζουμε περισσότερο από το υπάρχον status quo. Όμως η ανισότητα έχει φτάσει σε ένα σημείο καμπής και ο αντίκτυπος αυτού στην οικονομική, κοινωνική και οικολογική σταθερότητα είναι σημαντικός και μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Κοντολογίς, πρέπει να αναληφθεί δράση τώρα».
Όπως τονίζει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Guardian, μια νέα δημοσκόπηση μεταξύ των υπερπλούσιων καταγράφει πως το 74% της κάστας τους υποστηρίζει πως πρέπει να πληρώνει παραπάνω φόρους για να αντιμετωπιστεί η κρίση του κόστους διαβίωσης και για να βελτιωθούν οι δημόσιες υπηρεσίες. Στην δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Survation για λογαριασμό της ομάδας πίεσης Πατριώτες Εκατομμυριούχοι (Patriotic Millionaires [sic]) συμμετείχαν 2.300 άτομα από χώρες των G20 οι οποίοι κατέχουν περισσότερο από ένα εκατομμύριο δολάρια σε κεφάλαια που μπορούν να επενδυθούν (πέραν των οικιών τους), περιορισμοί που τους κατατάσσουν στο 5% των υπερπλούσιων του κόσμου. Από την έρευνα προέκυψε ότι το 58% υποστηρίζει την επιβολή ενός φόρου στον πλούτο της τάξης του 2% για όσους έχουν περιουσία που ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ένα 54% θεωρεί τον υπερβολικό πλούτο απειλή για την δημοκρατία.
Διαβάστε επίσης:
«Καμπανάκι» προς το Φόρουμ του Νταβός για τα περιθώρια κερδών των μεγαλύτερων πολυεθνικών του κόσμου
Νταβός: Αυτοί είναι οι 12 που θα τραβήξουν τα βλέμματα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (Photos)