Ντάισελμπλουμ: Απαραίτητες οι ελαφρύνσεις στο χρέος για να φτάσουμε σε λύση

«Ελπίζω πριν το τέλος του επόμενου μήνα να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία»: Τo σήμα – ευχή διατύπωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου είναι σε εξέλιξη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα. «Η Ελλάδα είναι σε θέση να αλλάξει σελίδα, αλλά πρέπει να στηριχτεί», τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Δήλωσε, μάλιστα, σήμερα πως εγγυάται «προσωπικά» ότι θα επιτευχθεί τον Μάιο μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, η οποία θα επιτρέψει να καταβληθεί στην Αθήνα μια νέα δανειακή δόση, ενώ υπογράμμισε πως για να υπάρξει μια λύση, «είναι απαραίτητο να έχουμε ελαφρύνσεις στο χρέος».

«Εγγυώμαι προσωπικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι θα φθάσουμε σε μια συμφωνία για την Ελλάδα τον Μάιο. Πρέπει αυτό να γίνει τον Μάιο», επέμεινε ο Ντάισελμπλουμ απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες.

Επιπλέον, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι το Eurogroup θα εξετάσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος και εξέφρασε την άποψη ότι η δεκαετής περίοδος επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να μειωθεί.

«Η (οικονομική) κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι επαρκώς καλή. Η ανάπτυξη αντιμετωπίζει και πάλι προσκόμματα», δήλωσε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας έτσι την ανάγκη να επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία.

«Για να φθάσουμε σε μια λύση, είναι απαραίτητο να έχουμε ελαφρύνσεις στο χρέος. Αυτή είναι η άποψή μου και πιστεύω ότι τη μοιραζόμαστε στους κόλπους του Eurogroup», εξήγησε ο Ντάισελμπλουμ.

«Χρειαζόμαστε εμπιστοσύνη για να συνεχίσουμε, για να συνεχιστεί η ανάπτυξη. Έχετε την προσωπική μου δέσμευση και θα επιστρέψω ενώπιον του κοινοβουλίου με μια δίκαιη συμφωνία σε ό,τι αφορά το χρέος», πρόσθεσε.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι με δική του πρωτοβουλία τον Φεβρουάριο, και στη συνέχεια τον Μάρτιο με τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, επετεύχθη μία συνολική συμφωνία στις αρχές Απριλίου. «Αποφασίσαμε για την αλληλουχία των μέτρων μεταρρύθμισης, για να υπάρξει εξισορρόπηση της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να νομοθετήσουν περαιτέρω μέτρα σε εισοδήματα και συντάξεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, όσον αφορά τα μέτρα για τις συντάξεις θα ισχύσουν το 2019, ενώ τα μέτρα στον φόρο εισοδήματος θα ισχύσουν το 2020, εκτός και αν χρειαστεί να ισχύσουν νωρίτερα. Παράλληλα, συμφωνήθηκε να λάβει η Ελλάδα «αναπτυξιακά» μέτρα από το 2019, εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, και να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για το ελληνικό έλλειμμα και το χρέος επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία αντιστάθηκε στις αναταράξεις του 2015. Επιβεβαιώθηκε πως με βάση τα προβλεπόμενα στο μνημόνιο το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε στο 4,2% του ΑΕΠ, δηλαδή πολύ καλύτερα από το 0,5% που είχε οριστεί και συγκεκριμένα εννέα φορές πιο πάνω.

Ωστόσο, ο Ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να επαναπαυθούμε όσον αφορά την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, καθώς οι θετικές τάσεις του 2016 φαίνεται πως τώρα συνεχίζονται, αλλά με μειωμένο ρυθμό, κυρίως λόγω της καθυστέρησης της αξιολόγησης. Ο Μοσκοβισί ανέφερε ότι η Ελλάδα και όλοι οι θεσμοί θα πρέπει να δουλέψουν εποικοδομητικά για να κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση, κι αυτό διότι πρέπει να περιοριστούν οι κίνδυνοι και η αβεβαιότητα που δημιουργούν οι καθυστερήσεις. Επίσης, σημείωσε ότι οι θεσμοί επέστρεψαν στην Αθήνα με κοινό στόχο μίας τεχνικής συμφωνίας σύντομα.

Στη συνέχεια, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι μόλις κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, η Ελλάδα θα πρέπει να νομοθετήσει τις προαπαιτούμενες δράσεις, προσθέτοντας ότι όταν περάσουν αυτά τα μέτρα θα υπάρξει και η επίσημη συμφωνία στο επόμενο Eurogroup, ώστε να ξεκινήσει η επόμενη εκταμίευση.

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι το ελληνικό χρέος θα πρέπει να γίνει βιώσιμο και ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί μία «πιο ρεαλιστική πορεία» για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το πέρας του προγράμματος.

(Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)