Nτάγκμαρ Ένκελμαν: Πρέπει επιτέλους να γίνει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Nτάγκμαρ Ένκελμαν: Πρέπει επιτέλους να γίνει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

 «Η Ελλάδα έχει αποδείξει επαρκώς ότι θέλει να κάνει πραγματικά μεταρρυθμίσεις. Γι΄ αυτό και πρέπει να βρεθεί, επιτέλους, μια λύση με τη μορφή της ελάφρυνσης του χρέους και το εύχομαι πάρα πολύ να γίνει», δηλώνει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η Nτάγκμαρ Ένκελμαν, πρόεδρος του ΔΣ του ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, το οποίο πρόσκειται στο γερμανικό κόμμα “Η Αριστερά” (Die Linke). 

«Ελπίζω, πάρα πολύ, να υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών», προσθέτει η Ντ. Ένκελμαν.

Αναφερόμενη στις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, εκτιμά ότι είναι υπαρκτή η πιθανότητα να κερδίσει ο Μάρτιν Σούλτς, ωστόσο επισημαίνει ότι η αλλαγή μπορεί να επιτευχθεί, «μόνον υπό την προϋπόθεση ότι δεν θέλει απλώς μια άλλη κυβέρνηση, αλλά και μιαν άλλη πολιτική». Όσον αφορά το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μετεκλογικά συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς και Πρασίνων, απαντά ότι αν και καθαρά αριθμητικά είναι πιθανό, «αυτό δεν αρκεί». «Πρέπει να βρεθούν κοινές θέσεις. Το θέμα κοινωνική δικαιοσύνη, το οποίο αναφέρει ο Μάρτιν Σουλτς, θα μπορούσε να είναι ένα κοινό συνδετικό στοιχείο», προσθέτει και υπογραμμίζει ότι «το ενδιαφέρον στην περίπτωση του κ. Σουλτς είναι ότι κινητοποιεί προς αυτήν την κατεύθυνση, ότι δηλαδή δημιουργεί ξανά την ελπίδα ότι θα μπορούσε να υπάρξει και πάλι μια άλλη σοσιαλδημοκρατία, η οποία να επιστρέφει στις ρίζες της παλιάς».

Κατά την κ. Ένκελμαν, η αλλαγή πολιτικής στην Γερμανία θα σήμαινε για την Ευρώπη «την επιστροφή στις ρίζες της ιδέας της Ευρώπης, της ειρηνικής και αλληλέγγυας Ευρώπης, η οποία να ενισχύει το κοινωνικό της πρόσωπο». Νοιώθει επίσης, ότι στην Ελλάδα «υπάρχει η προσδοκία και η μεγάλη ελπίδα της αλλαγής πολιτικής στην Γερμανία, ώστε να πάψει επιτέλους αυτή η αφόρητη πίεση από την Γερμανία» και τέλος εκτιμά, ότι η χώρα μας θα γίνει στην Γερμανία, εκ των πραγμάτων, μέρος της γενικής προεκλογικής συζήτησης για ευρωπαϊκά θέματα, διότι «είναι ένα παράδειγμα για το πώς δεν επιτρέπεται να λειτουργεί η Ευρώπη».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Documento Newsletter