NovartisGate: Η σύγκρουση στην κορυφή της Δικαιοσύνης και η εμβρόντητη κοινωνία

NovartisGate: Η σύγκρουση στην κορυφή της Δικαιοσύνης και η εμβρόντητη κοινωνία

Eν αρχή ην οι διαρροές. Πληροφορίες-καρφιά που αν και στόχευαν συγκεκριμένα πρόσωπα επέφεραν βαθιά πλήγματα στην καρδιά του ίδιου του θεσμού της Δικαιοσύνης. Πολύ σύντομα, στις αρχές του τρέχοντος έτους, οι διαρροές του παρασκηνίου έγιναν επώνυμες καταγγελίες, επίσημες αναφορές, αντικείμενα εισαγγελικών ερευνών.

Και για πρώτη φορά στα ποινικά χρονικά της χώρας, επ’ αφορμή της διερεύνησης ενός σκανδάλου που επέφερε πολιτικούς κλυδωνισμούς, του σκανδάλου της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, μαζί με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα κρεμάστηκαν στα μανταλάκια και αυτοί που διεξήγαγαν τις έρευνες, αφήνοντας ενεή την κοινωνία.

Τα κεντρικά πρόσωπα είναι δύο. Η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, που για περίπου τρεις μήνες επόπτευε τις ενέργειές της σχετικά με τη διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεσης.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε με αφορμή τις αναφορές Αγγελή περί «Ρασπούτιν» που «χειραγωγούσε την κ. Τουλουπάκη ώστε κινούμενη παράτυπα και αντιδικονομικά να ασκήσει διώξεις σε συγκεκριμένους εμπλεκόμενους από τη ΝΔ» στο σκέλος που αφορά πολιτικά πρόσωπα οδηγήθηκε στη Βουλή. Η σχετική έρευνα συνεχίζεται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σε σχέση με τυχόν ευθύνες της ίδιας της εισαγγελέα κατά της διαφθοράς αλλά και τους δύο εισαγγελείς (Ντζούρα και Μανώλη) που την επικουρούν στο έργο της.

Σε εκκρεμότητα είναι και η έρευνα που διενεργεί εισαγγελέας πρωτοδικών για το περιεχόμενο της αναφοράς της κ. Τουλουπάκη με την οποία έχει απαντήσει στις βαριές καταγγελίες του πρώην επόπτη της.

Το Documento παραθέτει βασικά σημεία των καταγγελιών του κ. Αγγελή και τις απαντήσεις της κ. Τουλουπάκη ώστε να βγάλουν οι αναγνώστες τα συμπεράσματά τους.

Οι καταγγελίες του αντεισαγγελέα ΑΠ…

Στις σχετικές αναφορές του (που είχαν διαρρεύσει όλες), σε μια μακροσκελή ανακοίνωσή του προς τα ΜΜΕ και κυρίως στην ένορκη κατάθεσή του πλέον στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, της οποίας το περιεχόμενο επίσης έγινε γνωστό, ο κ. Αγγελής επαναλαμβάνει τις ίδιες βαριές καταγγελίες σε βάρος της κ. Τουλουπάκη αλλά και του «Ρασπούτιν» στον χώρο της Δικαιοσύνης. Αν και όλοι περίμεναν ότι ο ανώτατος εισαγγελέας στην ένορκη κατάθεσή του θα κατονομάσει τον «Ρασπούτιν», αρνήθηκε να το κάνει. Αντιθέτως, τον κατονόμασαν στις καταθέσεις τους οι Αντώνης Σαμαράς και Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ και ο ίδιος πλέον ο αποκαλούμενος «Ρασπούτιν», πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, έχει απαντήσει σε όσα του καταλογίζονται χαρακτηρίζοντάς τα «αθλιότητες».

Από την πλευρά του ο κ. Αγγελής επικαλέστηκε τον «φόβο» όσων τον γνωρίζουν να τον κατονομάσουν, αν και ο περιβόητος «Ρασπούτιν» δεν είναι πλέον ο πολιτικός προϊστάμενος της Δικαιοσύνης ώστε να ελέγχει –όπως του αποδίδει– τις καταστάσεις.

Λέει στην κατάθεσή του ο κ. Αγγελής: «Το πραγματικό όνομα του Ρασπούτιν το γνωρίζουν όλοι οι ασχολούμενοι με την υπόθεση Novartis (σ.σ.: την οποία έχει χαρακτηρίσει υπαρκτό και μεγάλο σκάνδαλο). Φοβούνται όμως να τον κατονομάσουν… Για παράδειγμα η κ. Ράικου η οποία υπό την ιδιότητά της ως Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς δέχτηκε τις πιέσεις του, σύμφωνα με δημόσιες καταγγελίες της, αρνήθηκε να τον κατονομάσει. Εμένα τ’ όνομά του μου το είπε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου». Μάλιστα, όπως αναφέρει στη συνέχεια ο κος Αγγελής, «…πλην όμως ενόψει της όλης συμπεριφοράς της απέναντί μου (σ.σ.: της κ. Δημητρίου) δεν επιθυμώ να τον κατονομάσω διότι φοβάμαι μήπως δεν μου είπε το αληθές όνομα. Με διαβεβαίωσε όμως ότι είναι μέλος της Κυβέρνησης και ότι το ένα του πόδι πατάει στον ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο στη Νέα Δημοκρατία. Ετσι τα έχει καλά με όλους και μπορεί να κινείται με όλες τις καταστάσεις».

Στο κρίσιμο ζήτημα που αφορά το πώς τεκμηριώνεται η παρέμβαση «Ρασπούτιν» στην πορεία της έρευνας για τη Novartis, o κ. Αγγελής αναφέρει ως «γνώση» συμπεράσματα δικά του αλλά και τρίτων που απέρρεαν από τις κινήσεις της κ. Τουλουπάκη, η οποία δεν συμμορφωνόταν με τις δικές του παραινέσεις αν και ήταν ο επόπτης της.

Λέει ενδεικτικά:

– «ήμουν απολύτως βέβαιος ότι οι εισαγγελείς διαφθοράς δεν λειτουργούσαν με δική τους πρωτοβουλία. Πίσω από αυτούς υπήρχε μια αόρατη δύναμη, ένα τρίτο πρόσωπο που κινούσε τα νήματα του χειρισμού της υπόθεσης με εμφανέστατες συνέπειες. Οταν ρωτούσα την κ. Τουλουπάκη ποιος είναι ο στόχος της μου έλεγε “θα ασκήσουμε δίωξη, θα στείλουμε την υπόθεση στον ανακριτή και αυτός θα βρει την άκρη”. Στη Βιέννη κατάλαβα ότι η δίωξη ήταν προαποφασισμένη στο πρόσωπο των Λοβέρδου, Γεωργιάδη, Σαλμά.

Η τακτική αυτή της ανάκρισης συνειρμικά με οδήγησε στις καταγγελίες της κ. Ράικου για τις παρεμβάσεις προσώπου με το όνομα Ρασπούτιν στην εισαγγελία διαφθοράς».

– «Πολλές φορές στα πλαίσια της εποπτείας μου έδινα οδηγίες και συστάσεις στην κ. Τουλουπάκη περί του χειρισμού συγκεκριμένων δικογραφιών, πλην όμως δεν τις ακολουθούσε και έπραττε τα ακριβώς αντίθετα, γεγονός που σημαίνει την παρουσία προστάτη και καθοδηγητή υπέρτερο εμού».

– «Στο ερώτημα πώς η κ. Τουλουπάκη επικοινωνούσε με τον Ρασπούτιν, η ίδια η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μου είπε ότι επικοινωνούσε μέσω Εισαγγελέα Πρωτοδικών, διευκρινίζοντάς μου ότι στην Εισαγγελία Πρωτοδικών είχε τη “δική του ομάδα”».

O κ. Αγγελής χαρακτηρίζει την κ. Τουλουπάκη και την ομάδα της «ανεπαρκείς», μιλά για σωρεία εκκρεμών υποθέσεων από το 2013 (από εποχής Ράικου ακόμη) και επειδή, όπως λέει, η εισαγγελέας διαφθοράς αρνούνταν να τον ενημερώσει για την κίνηση των υποθέσεων της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς αλλά και ειδικά για τη Novartis, «προς απόδειξη του αλαλούμ σχετικά με τη συγκέντρωση των αποδεικτικών στοιχείων αλλά και την κίνηση της δικογραφίας Novartis αντέγραψα τα σχετικά αρχεία προκειμένου να τα γνωστοποιήσω στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πράγμα το οποίο και έκανα».

Αναφερόμενος και στο περιβόητο ταξίδι στη Βιέννη όπου καταγγέλθηκε ότι αρνήθηκε να παραλάβει στικάκι με κρίσιμα στοιχεία για την υπόθεση (σ.σ.: για λογαριασμό εμπλεκόμενου πολιτικού προσώπου), επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό του ότι «ούτε στικάκι υπήρχε ούτε δικαστική συνδρομή, παρά μόνο συνάντηση για να πιούμε καφέ με τους Αμερικανούς ερευνητές της υπόθεσης στον διάδρομο ενός ξενοδοχείου».

…και οι θέσεις της εισαγγελέα κατά της διαφθοράς

Σταθερή και κατηγορηματική στις θέσεις της είναι όμως από την πλευρά της και η Ελένη Τουλουπάκη. Αν και το πλήρες περιεχόμενο της δικής της πρόσφατης κατάθεσης στον εισαγγελέα πρωτοδικών Σπύρο Παππά αλλά και των έγγραφων εξηγήσεων που είχε δώσει παλαιότερα μετά την πρώτη αναφορά Αγγελή σε βάρος της (είχε αρχειοθετηθεί) δεν έχουν διαρρεύσει, εντούτοις υπάρχουν πληροφορίες για το τι απαντά στις καταγγελίες Αγγελή.

Μάλιστα άνθρωποι από το περιβάλλον της έχουν πει χαρακτηριστικά ότι η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς δεν έχει ανοίξει ακόμη όλα τα χαρτιά της και περιμένει την κλήτευσή της από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να παρουσιάσει στοιχεία προς επίρρωση των δικών της καταγγελιών. Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά κύκλοι της Εισαγγελίας Διαφθοράς: «Ο κ. Αγγελής πατάει σε πραγματικά περιστατικά, όπως ήταν το ταξίδι στη Βιέννη, παραλλάσσοντας στη συνέχεια τα γεγονότα με δικά του μυθεύματα».

Τι έχει επισήμως πει στην κατάθεσή της, σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Τουλουπάκη:

– ότι ο κ. Αγγελής υπεξήγαγε στοιχεία από τους υπολογιστές της στην εισαγγελία τα οποία δεν έχει ακόμη επιστρέψει. Συγκεκριμένα έχει υποστηρίξει ότι ο Γ. Αγγελής προχώρησε δύο φορές –σε διαφορετική χρονική στιγμή– σε υπεξαγωγή εγγράφων από την Εισαγγελία Διαφθοράς σε ώρες που η ίδια έλειπε από το γραφείο της. Την πρώτη φορά μάλιστα απουσίαζε εκτός Ελλάδας σε επαγγελματικό ταξίδι. Ο κ. Αγγελής μπήκε, όπως είπε στην κατάθεσή της η κ. Τουλουπάκη, συνοδεία αστυνομικού στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και πήρε σε στικάκι τα δεδομένα για τη Novartis αλλά και για άλλες εκκρεμείς υποθέσεις.

Επικαλέστηκε επ’ αυτού έγγραφες αναφορές γραμματέων της εισαγγελίας που περιγράφουν τι είχε συμβεί και οι οποίες είχαν δοθεί σε ανύποπτο χρόνο, δηλαδή προγενέστερο των καταγγελιών του κ. Αγγελή.

– Τον κατήγγειλε ακόμη και για υπεξαγωγή πρωτότυπων απόρρητων εγγράφων του FBI για τη Novartis, τα οποία ναι μεν επέστρεψε, πλην όμως δεν είναι γνωστό εάν κράτησε αντίγραφα. Τα έγγραφα, αυτά που επιμόνως ζητούσε ο κ. Αγγελής, σύμφωνα με την εισαγγελέα διαφθοράς δεν νομιμοποιούνταν να τα πάρει καθώς ο ρόλος του ως επόπτη αφορούσε δικονομικές διαδικασίες κι άλλα διαδικαστικά ζητήματα σε σχέση με τη λειτουργία της Εισαγγελίας Διαφθοράς και σε καμία περίπτωση την ενημέρωσή του επί της ουσίας της έρευνας.

– Αναφερόμενη στην περιβόητη συνάντηση με το FBI τον Δεκέμβριο του 2017 στη Βιέννη, η κ. Τουλουπάκη επέμενε στην καταγγελία της ότι αν και οι Αμερικανοί είχαν τη διάθεση να δώσουν στους Ελληνες εισαγγελείς συγκεκριμένα στοιχεία σε βάρος πολιτικού προσώπου από τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο, τον οποίο μάλιστα και κατονόμασαν, ο τότε επόπτης τους Γ. Αγγελής που συμμετείχε στη συνάντηση αρνήθηκε την παραλαβή των στοιχείων, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να έρθουν στην κατοχή των ελληνικών δικαστών αρχών μόνο μέσω Eurojust.

– Κατά την κ. Τουλουπάκη ο κ. Αγγελής ήταν αυτός που έκανε παρεμβάσεις στο έργο της, αναφέροντας χαρακτηριστικά «ότι άλλαζε τις εντολές της προς τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης που έκαναν παράλληλη έρευνα» και απασχολούσε ακόμη και τους ειδικούς πραγματογνώμονες με άλλα ζητήματα, με αποτέλεσμα να προκαλεί μεγάλη καθυστέρηση στην εξέλιξη των ερευνών για τη Novartis.

– Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις καταγγελίες Αγγελή περί ανεπάρκειας της ίδιας και των επίκουρών της αλλά και για τις λιμνάζουσες δικογραφίες από το 2013, αναφέρει ότι από τη χρονική στιγμή που διαδέχτηκε την κ. Ράικου στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, δηλαδή από τον Απρίλιο του 2017 μέχρι και σήμερα, έχει περαιώσει περισσότερες από τις μισές πολύ σοβαρές δικογραφίες που βρήκε σε εκκρεμότητα.

Documento Newsletter