Novartisgate: Αγγελική… παρέμβαση μόλις η έρευνα ακούμπησε Αβραμόπουλο

Novartisgate:  Αγγελική… παρέμβαση μόλις η έρευνα ακούμπησε Αβραμόπουλο

Βαρύτατες ευθύνες για καθοριστικές παρεμβάσεις του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή στη συνάντηση με το FBI στη Βιέννη καταλογίζει
το πόρισμα του ΣτΕ

Σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη αναφορικά με το σκάνδαλο Novartis, η οποία όχι μόνο καταρρίπτει το «γαλάζιο» αφήγημα περί «σκευωρίας» αλλά εγείρει και ερωτήματα για τη στάση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση της υπόθεσης προχωρά σήμερα το Documento.
Οπως προκύπτει από το πόρισμα καταπέλτη του ΣτΕ αλλά και από τα επίσημα πρακτικά της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, οι Αμερικανοί είχαν εντοπίσει τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία και ροή χρήματος προς τις ΗΠΑ που δεν ερευνήθηκε ποτέ από τις ελληνικές αρχές. Πρόκειται για τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία που σύμφωνα με το FBI σχετίζονταν με συγγενικό πρόσωπο του πρώην υπουργού της ΝΔ Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ο λογαριασμός αυτός δεν είναι ο ίδιος με αυτόν του υιού Αβραμόπουλου που είδε το φως της δημοσιότητας, καθώς αυτός ήταν σε αμερικανική τράπεζα και όχι στην Ελβετία.

Επρόκειτο σύμφωνα με πληροφορίες για άλλο λογαριασμό που δεν διερευνήθηκε εάν και με ποιον τρόπο συνδεόταν με το σκάνδαλο Novartis. Ο λόγος; Η άρνηση του τότε επόπτη της έρευνας να παραλάβουν επιτόπου στη Βιέννη οι εισαγγελείς τα στοιχεία του FBI (αριθμό λογαριασμού κ.τλ.) μπλόκαρε την εξέλιξη της υπόθεσης. Κι αυτό γιατί το οποιοδήποτε αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις ελβετικές αρχές δεν θα μπορούσε να έχει την παραμικρή τύχη χωρίς να συνοδεύεται από συγκεκριμένα στοιχεία, όπως το νούμερο του λογαριασμού και τυχόν άλλα ευρήματα των αμερικανών που θα παρείχαν τις ανάλογες ενδείξεις για τη νομική υποστήριξη του αιτήματος.

Το φιάσκο της Βιέννης

Οι Αμερικανοί θέλησαν να παραδώσουν αυτά τα στοιχεία στους Ελληνες εισαγγελείς που χειρίζονταν την υπόθεση Novartis στη συνάντηση της Βιέννης τον Δεκέμβριο του 2018, παρουσία του Ι. Αγγελή. Οι ελληνικές αρχές με βάση και μόνο τα στοιχεία των Αμερικανών θα έκαναν αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία προκειμένου να τους παράσχουν τα στοιχεία της κίνησης του συγκεκριμένου τραπεζικού λογαριασμού ώστε να ερευνήσουν την προέλευση των χρημάτων και την κίνησή του, για να καταλήξουν εάν ήταν νόμιμος ή εάν κατά κάποιον τρόπο συνδεόταν με το σκάνδαλο Novartis. Ωστόσο ο Ι. Αγγελής αρνήθηκε να τα παραλάβει, ζητώντας να υποβληθεί επίσημο αίτημα μέσω της Eurojust. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τιναχθεί στον αέρα η δυνατότητα διερεύνησης του τραπεζικού λογαριασμού συγγενικού προσώπου του πρώην υπουργού της ΝΔ καθώς οι ελβετικές αρχές θα μπορούσαν να παράσχουν στοιχεία για τον επίμαχο τραπεζικό λογαριασμό (ροή χρήματος, κινήσεις, καταθέσεις κ.λπ.) μόνο εάν στο αίτημα αναγραφόταν ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού. Αυτό όμως δεν κατέστη δυνατό επειδή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και βασικό πρόσωπο πάνω στο οποίο η ΝΔ στήριξε στη συνέχεια το αφήγημα της «σκευωρίας» αρνήθηκε να παραλάβει τα στοιχεία από τους Αμερικανούς.

Ας ξετυλίξουμε όμως το κουβάρι αυτής της υπόθεσης με βάση τα επίσημα έγγραφα και τις καταθέσεις των εμπλεκόμενων προσώπων.

Τα στοιχεία για Αβραμόπουλο

Στις 4 Δεκεμβρίου 2018 σε ξενοδοχείο της Βιέννης λαμβάνει χώρα μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση. Οι Ελληνες εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση Novartis συναντιούνται με κλιμάκιο του FBI. Πρόκειται για την πρώην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, τους τότε επίκουρους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς Χρήστο Ντζούρα και Στυλιανό Μανώλη αλλά και τον εποπτεύοντα και μόνο την έρευνα και αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελή. Αντικείμενο της συνάντησης είναι η υπόθεση Novartis. Η υποτιθέμενη κατά τη ΝΔ «σκευωρία» που τελικά οδήγησε τη Novartis να καταβάλει 340 εκατ. ευρώ στο αμερικανικό δημόσιο για πρακτικές διαφθοράς στην Ελλάδα.

Το κλίμα στη συνάντηση είναι καλό. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές συναντώνται την περίοδο εκείνη. Οι Αμερικανοί θέλουν να παραδώσουν στους Ελληνες εισαγγελείς ορισμένα κρίσιμα στοιχεία που έχουν εντοπίσει. Ειδικότερα έναν τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία που συνδέεται με τον πρώην υπουργό της ΝΔ και επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Δ. Αβραμόπουλο μέσω συγγενικού του προσώπου. Την περίοδο εκείνη ο επίτροπος ήταν μεταξύ των δέκα πολιτικών προσώπων που ερευνούσαν οι εισαγγελικές αρχές σχετικά με την εμπλοκή τους στην υπόθεση Novartis – σήμερα η δικογραφία ως προς το σκέλος που τον αφορά έχει μπει στο αρχείο.

Το FBI είχε φτάσει στον τραπεζικό λογαριασμό ακολουθώντας τη ροή χρήματος από μια αμερικανική εταιρεία. Για τον λόγο αυτό έκριναν ότι θα είχε ενδιαφέρον να ερευνηθεί από τις ελληνικές αρχές η νομιμότητα ή μη της ροής χρήματος από τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Η «ναρκοθέτηση» της έρευνας

Ο Ι. Αγγελής όμως αρνείται να παραλάβει τα στοιχεία. Οπως αναφέρει στους εμβρόντητους Αμερικανούς, η συνάντηση αυτή όπως και ο τρόπος ανταλλαγής των στοιχείων «είναι παράτυποι ή παράνομοι» και η παραλαβή των στοιχείων θα έπρεπε να γίνει μόνο μέσω της Eurojust. Οι Αμερικανοί αιφνιδιάζονται. Ποιος άνθρωπος του FBI θα περίμενε άλλωστε τέτοια αντίδραση; Οι Αμερικανοί επιμένουν. Ο Ι. Αγγελής όμως είναι απόλυτος: «Η συνάντηση έληξε» τους γνέφει.
Οσα αναφέρονται στο πόρισμα του ΣτΕ, το οποίο υπογράφει ο αντιπρόεδρος Μιχ. Πικραμένος, με βάση το οποίο ασκήθηκε η ποινική δίωξη στον Αγγελή για παράβαση καθήκοντος και ζητείται η πειθαρχική του δίωξη, είναι αποκαλυπτικά:

«Κατά τη συνάντηση με τους Αμερικανούς ο Ι. Αγγελής έλαβε αμέσως τον λόγο και είπε ότι θεωρεί τη συνάντηση αυτή και τον τρόπο ανταλλαγής στοιχείων παράνομο ή παράτυπο και ότι οι μόνοι νόμιμοι τρόποι είναι είτε η εκτέλεση των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής ή η οργάνωση συντονιστικών συναντήσεων μέσω της Eurojust. Οι Αμερικανοί αιφνιδιάστηκαν, ένας δε εξ αυτών είπε ότι θα μπορούσαν στο πλαίσιο της συνάντησης να δώσουν τον λογαριασμό (συγγενούς) πολιτικού προσώπου και τη διαδρομή του χρήματος προς αυτόν, όμως ο Ι. Αγγελής αρνήθηκε επαναλαμβάνοντας ότι μόνο μέσω της Eurojust θα μπορούσαν να δοθούν στοιχεία και ένευσε ότι η συνάντηση έληξε…».

Οι εισαγγελείς διαφθοράς προσπαθούν να συνεχίσουν τη συζήτηση με τους ανθρώπους του FBI. Στόχος τους είναι να πάρουν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού και με βάση αυτά να κάνουν αίτημα δικαστικής συνδρομής προς την Ελβετία. Σε διαφορετική περίπτωση οποιοδήποτε αίτημα δικαστικής συνδρομής θα πέσει στο κενό. Ο Ι. Αγγελής όμως διακόπτει τη συζήτηση.

«Οταν δε από την Εισαγγελέα Διαφθοράς και τους επίκουρους ζητήθηκε η συνέχιση της συζήτησης για την παροχή ορισμένων πληροφοριών ως προς τον τραπεζικό λογαριασμό του ως άνω πολιτικού προσώπου ο Ι. Αγγελής παρενέβη και επανέλαβε ότι τα στοιχεία θα έπρεπε να δοθούν με ένα από τους τρόπους που είχε αναφέρει» επισημαίνεται.

Η παραδοχή στην προανακριτική

Το περιστατικό στη Βιέννη και την ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού που συνδεόταν με συγγενή του Αβραμόπουλου έχει παραδεχτεί ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής και ο ίδιος ο Ι. Αγγελής. Συγκεκριμένα, στη συμπληρωματική αναφορά του προς την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, με ημερομηνία 7 Ιανουαρίου 2019, επισημαίνει χαρακτηριστικά:

«Ειδικότερα οι εκπρόσωποι της αμερικανικής πλευράς μας ανέφεραν ότι συγγενικό πρόσωπο αυτού του πολιτικού χρησιμοποιεί λογαριασμό στις ΗΠΑ, ο οποίος λογαριασμός δέχεται χρήματα από άλλο λογαριασμό τράπεζας, που βρίσκεται στη συγκεκριμένη ευρωπαϊκή χώρα. Τους ζήτησα να μας δώσουν έστω και άτυπα τους αριθμούς των λογαριασμών, τους οποίους αυτοί γνώριζαν, για να ελέγξουμε αν έχουν δηλωθεί στο πόθεν έσχες και για να ζητήσουμε στη συνέχεια νόμιμη δικαστική συνδρομή σχετικά με την κίνηση του εν λόγω λογαριασμού. Μας ξεκαθάρισαν ότι αυτοί μας δίνουν πληροφορίες και ότι είναι δικό μας θέμα πώς θα μετατρέψουμε τις πληροφορίες αυτές σε αποδεικτικά στοιχεία που θα μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε» είχε επισημάνει ο Αγγελής. Στο απόσπασμα αυτό της αναφοράς Αγγελή είχε αναφερθεί και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη στις 12 Δεκεμβρίου 2019 κατά τη διάρκεια της κατάθεσης Αγγελή στην προανακριτική.

Το «απονενοημένο διάβημα» για να πάρουν τα στοιχεία

Η συνάντηση έλαβε τέλος. Οι Ελληνες εισαγγελείς δεν παρέλαβαν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να στείλουν επίσημο αίτημα στις ελβετικές αρχές, καθώς χωρίς τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού οποιοδήποτε αίτημα θα απέβαινε άκαρπο. Στα τέλη Ιανουαρίου του 2019 οι εισαγγελείς διαφθοράς προχώρησαν σε μια απέλπιδα κίνηση προς τις ΗΠΑ• μια προσπάθεια να τους παράσχουν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού που ήθελαν να τους δώσουν στη Βιέννη και αρνήθηκε να παραλάβει ο Αγγελής. Πρόκειται στην ουσία για «απονενοημένο διάβημα» των τότε εισαγγελέων διαφθοράς στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν από τους Αμερικανούς τον επίμαχο τραπεζικό λογαριασμό.

Το αίτημα με ημερομηνία 28 Ιανουαρίου 2019 απευθύνεται στις αρμόδιες δικαστικές αρχές των ΗΠΑ και αφορά παροχή «αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής σε ποινική υπόθεση». Στο αίτημα γίνεται αναφορά σε τραπεζικό λογαριασμό του υιού του πρώην υπουργού στην Bank οf America. Ο υιός Αβραμόπουλου την περίοδο για την οποία ζητούνταν στοιχεία είχε ήδη ερευνηθεί από τις ελληνικές αρχές δίχως να έχει προκύψει κάτι μεμπτό. Οι Ελληνες εισαγγελείς ζητούν από τους Αμερικανούς να τους αποστείλουν εκτός από τα «αρχικώς αιτηθέντα στοιχεία» και κάποια άλλα. Ειδικότερα, «όσα άλλα ενδεχομένως έχουν εμπλουτιστεί λόγω της προόδου της έρευνας». Είναι η φράση-κλειδί με την οποία οι Ελληνες εισαγγελείς διαφθοράς ελπίζουν ότι ίσως και να τους σταλεί ο τραπεζικός λογαριασμός που τους είχε επισημανθεί από το FBI στη Βιέννη.

«Σε συνέχεια του από 19/12/2016 αιτήματος Δικαστικής Συνδρομής που σας έχουμε απευθύνει σχετικά με την υπόθεση Novartis, αιτούμαστε εκ νέου να μας αποστείλετε τα αρχικώς αιτηθέντα στοιχεία, τα οποία ενδεχομένως να έχουν εμπλουτιστεί με άλλα λόγω της προόδου της έρευνάς σας» επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Ο λογαριασμός ωστόσο δεν απεστάλη. Η ευκαιρία της Βιέννης για την όποια περαιτέρω έρευνα είχε χαθεί.

Για το θέμα είχε απαντήσει παλιότερα με ανακοίνωσή του ο Δ. Αβραμόπουλος: «Δεν διαθέτω προσωπικό λογαριασμό στην Ελβετία παρά μόνον τον λογαριασμό μου στο Βέλγιο, όπου τα τελευταία πέντε χρόνια μου κατέβαλλαν τους μισθούς μου και κάλυπτα έξοδα διαβίωσης και υποστήριξης της οικογένειάς μου». Ωστόσο ο λογαριασμός στην Ελβετία φέρεται να ανήκε σε συγγενικό του πρόσωπο.

Στο πόρισμα του ΣτΕ επισημαίνεται η άρνηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή να παραλάβει κατά τη συνάντηση της Βιέννης, τον Δεκέμβριο του 2018, τα στοιχεία των Αμερικανών σχετικά με τραπεζικό λογαριασμό συγγενή του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Ελβετία. Ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ Μιχάλης Πικραμένος εντοπίζει στην έκθεσή του σωρεία πειθαρχικών ευθυνών του Αγγελή, ενώ με βάση την ίδια έκθεση του ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος επειδή αρνήθηκε να παραλάβει τα στοιχεία του FBI και στην ουσία «ναρκοθετήθηκε» η περαιτέρω έρευνα από τους εισαγγελείς διαφθοράς στον επίμαχο λογαριασμό

 

Οι παλινωδίες για τη δικαστική συνδρομή

Σε ό,τι αφορά την επίμαχη δικαστική συνδρομή όσο και το αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου φαίνεται ότι έχει υποπέσει σε διάφορες… αντιφάσεις. Ή τουλάχιστον φαίνεται να τα έχει λίγο μπερδέψει σε ό,τι αφορά την επίμαχη συνάντηση.
Αναλυτικά, στις εξηγήσεις που προσκόμισε στον εισαγγελέα Σπύρο Παππά κατά την εις βάρος του έρευνα για παράβαση καθήκοντος, ο Ι. Αγγελής αναφέρθηκε στο αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις ΗΠΑ, δίνοντας όμως τη δική του… ερμηνεία. Οπως ανέφερε, οι εισαγγελείς διαφθοράς γνώριζαν τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού του υιού Αβραμόπουλου (αφού τον αναφέρουν στο αίτημα της δικαστικής συνδρομής). Ο Ι. Αγγελής επισημαίνει ότι οι Αμερικανοί στη Βιέννη σε αυτό τον λογαριασμό αναφέρονταν και όχι σε άλλον. Αυτόν που αρνήθηκε να παραλάβει.

«Αξιον προσοχής (και προβληματισμού ταυτόχρονα) είναι το γεγονός ότι στο με αριθμό 344/28-1-2019 αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις ΗΠΑ αναφέρεται ο αριθμός του λογαριασμού που ανήκει στον υιό του φερόμενου ως υπόπτου πολιτικού, καθώς και η τράπεζα που τηρείται αυτός ο λογαριασμός. Αρα οι εισαγγελείς διαφθοράς γνώριζαν (την 28-1-2019) τον αριθμό του λογαριασμού του “υιού του πολιτικού προσώπου”, που δήθεν εγώ αρνήθηκα να παραλάβω» ανέφερε στις εξηγήσεις του.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr οι Αμερικανοί δεν αναφέρονταν σε αυτό τον τραπεζικό λογαριασμό, αλλά σε άλλον που συνδέεται με συγγενικό πρόσωπο του Αβραμόπουλου και φέρονται να είχαν εντοπίσει στην Ελβετία. Και όχι στον λογαριασμό του υιού Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ.

Επίσης ερωτηθείς σχετικά στην προανακριτική επιτροπή τι έκανε όταν έμαθε για τον τραπεζικό λογαριασμό, ο Ι. Αγγελής ανέφερε ότι έδωσε εντολή στην Ελ. Τουλουπάκη «να στείλει αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία».

Ανέφερε συγκεκριμένα ο Ι. Αγγελής: «Η απάντηση είναι η εξής: Τι έκανα όταν έμαθα για τον λογαριασμό. Ζήτησα ή, αν θέλετε, έδωσα εντολή στην κ. Τουλουπάκη να στείλει αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία. Δεν ξέρω αν το έκανε. Το πιο πιθανόν είναι να μην το έκανε. Για το αν έκανα έρευνα κατά του πολιτικού, όχι δεν έκανα γιατί μας είπαν ότι έχει τριάντα χιλιάδες και είναι δικαιολογημένα».

Με τη μόνη διαφορά ότι ο Ι. Αγγελής παρέλειψε να πει ότι δίχως τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού οποιοδήποτε αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία ήταν καταδικασμένο να αποτύχει.

«Καίει» τον Αγγελή το πόρισμα του ΣτΕ

Οι χειρισμοί Αγγελή τέθηκαν στο επίκεντρο έρευνας τόσο από το ΣτΕ για την αναζήτηση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών όσο και από τον εισαγγελέα Σπ. Παππά για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών. Η πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση από το ΣτΕ ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2021. Οσα αναφέρονται σε αυτή «καίνε» τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς του, ενώ οδήγησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του επειδή αρνήθηκε να παραλάβει τα στοιχεία στη Βιέννη.

Ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ Μιχ. Πικραμένος που διενήργησε την έρευνα αναλύει βήμα βήμα τους χειρισμούς Αγγελή στη Βιέννη. Οπως αναφέρεται στο πόρισμα Πικραμένου, ο Αγγελής «υπερέβη την εποπτική του αρμοδιότητα και προέβη σε ενέργειες που συνιστούν άσκηση αποφασιστικής αρμοδιότητας και απευθείας χειρισμούς της υπόθεσης Novartis από τον ίδιο».

Κατά τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ, ο Ι. Αγγελής «μπορούσε να διατυπώσει τη νομική του άποψη και να επισημάνει τα προβλήματα νομιμότητας που θα ανέκυπταν». Ωστόσο, «σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε κατά νόμο να ασκήσει αποφασιστική αρμοδιότητα επί του επίμαχου ζητήματος αντικαθιστώντας την εισαγγελέα διαφθοράς και να αναλάβει τον ρόλο του επικεφαλής στη συνάντηση με τους Αμερικανούς τερματίζοντας με δική του πρωτοβουλία τη συζήτηση» όπως επισημαίνεται στο πόρισμα Πικραμένου.

Ο Ι. Αγγελής πάντως σε επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα υποστήριξε ότι η δίωξή του είναι «πολιτική και κομματική», ενώ ζήτησε ακρόαση προτού ληφθεί απόφαση για την άσκηση ή όχι πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του.

Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε ότι το Documento επικοινώνησε με την πλευρά του πρώην υπουργού της ΝΔ Δ. Αβραμόπουλου, αλλά και με το συγγενικό του πρόσωπο, όμως δεν θέλησαν να κάνουν καμία δήλωση.

Τον Ιανουάριο του 2019 οι εισαγγελείς διαφθοράς σε μια απέλπιδα προσπάθεια να παραλάβουν τα στοιχεία των Αμερικανών για τον λογαριασμό που σχετίζεται με τον Αβραμόπουλο στην Ελβετία απέστειλαν αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ΗΠΑ σχετικά με λογαριασμό που διατηρούσε σε αμερικανική τράπεζα ο υιός Αβραμόπουλου. Με τον τρόπο αυτό ήλπιζαν ότι οι Αμερικανοί θα τους έδιναν και τα στοιχεία του λογαριασμού στην Ελβετία που είχε αρνηθεί να παραλάβει ο Αγγελής

 

Οι πειθαρχικές ευθύνες Αγγελή

Ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ διαπιστώνει στο πόρισμά του ενδεχόμενη ποινική ευθύνη για παράβαση καθήκοντος Αγγελή όσο και πειθαρχικές ευθύνες. Ηδη για το ποινικό σκέλος τού ασκήθηκε ποινική δίωξη.

Σε ό,τι αφορά τις πειθαρχικές ευθύνες του, ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ διακρίνει δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά την «άσκηση της εποπτείας στην Υπηρεσία του Εισαγγελέως Διαφθοράς» κατά το μέρος που αφορά:

• Την ακύρωση της παραγγελίας της εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς σχετικά με το πόρισμα του ΣΟΕΕ.

• Τις επεμβάσεις του κατά τη συνάντηση της Βιέννης με τους Αμερικανούς κατά την οποία υπερέβη την εποπτική του αρμοδιότητα.

• Τη διατήρηση στην κατοχή του εγγράφων που είχε λάβει από τη δικογραφία της Novartis υπό την ιδιότητα του εποπτεύοντος την Εισαγγελία Διαφθοράς και μετά την παραίτησή του από την εν λόγω θέση και την περαιτέρω χρήση τους κατά τη συνάντησή του με εκπρόσωπο του FBI.

• Την κατοχή εγγράφων που χρεώθηκε ως εποπτεύων αλλά δεν επέστρεψε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μετά την παραίτησή του, παρότι ζητήθηκε η επιστροφή τους.

• Τη λήψη αρχείων από τη γραμματεία της Εισαγγελίας Διαφθοράς.
Το δεύτερο σκέλος για το οποίο ζητείται η ποινική του δίωξη αφορά τις «σχέσεις του με τα ΜΜΕ» και ειδικότερα:

• Την ανακοίνωση στην οποία προέβη στα ΜΜΕ στις 12 Ιουνίου 2019, καθότι δεν περιορίστηκε σε λιτή τοποθέτηση προς υπεράσπιση των θέσεών του αλλά υπερέβη τα επιτρεπόμενα για δικαστικό λειτουργό όρια με δημοσιοποίηση λεπτομερειών επί εκκρεμούς υπόθεσης που καλύπτεται από μυστικότητα, νομικές κρίσεις επ’ αυτής και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά συναδέλφων.

• Τη διαρροή σε εφημερίδα στις 20 Ιουνίου 2019 της αίτησης εξαίρεσης που είχε υποβάλει κατά της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα.

 

 

 

Documento Newsletter