Η Κυβέρνηση, όχι πάντα μόνο με επιλογή της, «έχει απλώσει όλο τον τραχανά στο τραπέζι» την ώρα που το επόμενο δεκαήμερο κρίνεται από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού ως ιδιαιτέρως κρίσιμο για μια σειρά από θέματα.
Αύριο Τετάρτη η ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει αν θα παραπέμψει και ποιους από τους δέκα πολιτικούς στην Προκαταρκτική επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis. Το μήνυμα του Μαξίμου εδώ είναι σαφές: «Ό,τι προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, τον οποίο δεν φτιάξαμε εμείς. Από εκεί και μετά η Δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί απερρίσπαστη να κάνει το έργο της».
Την ίδια ώρα η όξυνση στα Ελληνοτουρκικά προβληματίζει με συνεργάτη του πρωθυπουργού να θεωρεί ότι η απόφαση της Κυβέρνησης να ανοίξει το ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο (βλέπε τριμερείς συμφωνίες) και να κλίσει τα λεγόμενα εθνικά θέματα στα βόρεια σύνορά μας οδηγώνοντας πΓΔΜ και Αλβανία στον Ευρωπαϊκό «μονόδρομο» κατά πολλούς «τρομάζει την Τουρκία που χάνει θέσεις στην περιοχή. Κι αυτό την κάνει να αντιδρά σπασμοδικά».
Χωρίς ουδείς να προεξοφλεί μια νέα προκλητική ενέργεια από πλευράς της γείτονος «αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς στο πλαίσιο ενός ιδιότυπου moratorium με την Τουρκία θα κρατάμε κάτω από το χάλι μεγάλα εθνικά μας θέματα που άπτονται της οικονομίας και της αναπτυξιακής πορείας της χώρας στον δύσκολο δρόμο προς την κανονικότητα».
Σε κάθε περίπτωση καθοριστικής σημασίας είναι η μεθαυριανή ημέρα όπου λήγει η Τουρκική Navtex ώστε το γεοτρύπανο της Ιταλικής ΕΝΙ να συνεχίσει απρόσκοπτα τις εργασίες του στο οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ. Από την αντίδραση της γείτονος και κυρίως από το αν θα εκδώσει και νέα Navtex θα φανεί σε μεγάλο βαθμό αν απέδωσαν οι όποιες διπλωματικές ενέργειες. Αν όχι θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.
Την ίδια ώρα που θα λαμβάνουν χώρα όλα τα παραπάνω ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ θα συναντά μεθαύριο Τετάρτη στο Βερολίνο την Άγκελα Μέρκελ. Και εδώ λένε στο Μαξίμου η Κυβέρνηση «είναι αποφασισμένη να σπάσει αυγά». Ο στόχος είναι να λυθεί το ονοματολογικό στην ουσία του και όχι για τις εντυπώσεις και αυτό σημαίνει ότι η λύση θα είναι για όλες τις χρήσεις και θα απαλείφει κάθε αλλυτρωτισμό από τη γείτονα.
Στο μέτωπο της οικονομίας τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και ο χθεσινός εκνευρισμός του Έλληνα ΥΠΟΙΚ στη συνεδρίαση του Eurogroup με τον Μάριο Ντράγκι οφείλεται στο γεγονός ότι γενικόλογες τοποθετήσεις του τύπου «ο τρόπος λειτουργίας των πλειστηριασμών πρέπει να είναι εύρυθμος και αποτελεσματικός» δεν βοηθούν.
Σε κάθε περίπτωση η εκταμίευση της δόσης αναμένεται έως τα μέσα Μαρτίου ενώ στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον στις 20-22 Απριλίου, φαίνεται τελικά ότι όλοι οι παίκτες θα ανοίξουν τα χαρτιά τους με την Αθήνα να παρουσιάζει το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο και τους Ευρωπαίους τις προτάσεις τους για το χρέος.