Κάλεσαν τον Νίκο Μανιαδάκη με τον…γνωστὀ ρόλο να καταθέσει για τους δικονομικούς χειρισμούς της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς σχετικά με τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis.
Πρόκειται για τον περιβόητο πλέον καθηγητή που αν και προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία “Γιάννης Αναστασίου” αποδείχτηκε ότι μιλούσε με εμπλεκόμενα στην υπόθεση πρόσωπα κι όταν πλέον κατέστη κατηγορούμενος, αφού επιχείρησε να φύγει από την χώρα, κατήγγειλε ότι οι εισαγγελείς τον πίεζαν να δώσει συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Του ζητούσαν δηλαδή, κατά τα λεγόμενα του, να βάλει στο κάδρο της υπόθεσης τον Αντώνη Σαμαρά , τον Άδωνη Γεωργιάδη και τον Γιάννη Στουρνάρα .
Ας θυμηθούμε τι είχε καταθέσει ως προστατευόμενος μάρτυρας, προ …πιέσεων, ο άτυπος σύμβουλος υπουργών Υγείας, ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, ο άνθρωπος που καθόριζε τιμές φαρμάκων ο μεσολαβητής με την τρόικα σε θέματα φαρμάκου, Νίκος Μανιαδάκης.
Ως Γιάννης Αναστασίου είχε εξεταστεί τέσσερις φορές με πρώτη φορά στις 3 Ιανουαρίου του 2018.
Ερώτηση: Στην από 29-1-2018 κατάθεσή σας, μας αναφέρατε ότι η Βασιλική Κατραβά ήταν η εξ’ απορρήτων ιδιαιτέρα γραμματέας του υπουργού, Άδωνη Γεωργιάδη και από πολλά έτη συνεργάτης του. Τι εννοείτε ως “εξ’ απορρήτων γραμματέας” Θα μπορούσε να γνωρίζει ακόμη και τις παράνομες πράξεις του υπουργού;
Απάντηση: Είναι ευρύτερα γνωστό ότι η κα Κατραβά έχει μακρόχρονη φιλική και επαγγελματική σχέση με τον κ. Γεωργιάδη. Στα πλαίσια της επαγγελματικής αυτής σχέσης, έχει ακουστεί ότι δεν συνεργαζόταν μόνο στο υπουργείο Υγείας, αλλά και στο πολιτικό του γραφείο και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις του κ. Γεωργιάδη και επομένως δεδομένων των ανωτέρω, η απάντηση είναι καταφατική, δηλαδή πιστεύω ότι θα μπορούσε να γνωρίζει τυχόν παράνομες πράξεις του κ. Γεωργιάδη.
Επιπλέον μιλώντας και για την υπουργία Γεωργιάδη είχε πει:
“Επί υπουργίας Άδωνη Γεωργιάδη (Ιούνιο 2013 έως Ιούνιο 2014) σημαντικό ρόλο έχουν διαδραματίσει τα κάτωθι πρόσωπα: Σκουρουλιάκου Μαρία και Λιντζέρης Δημήτρης από πλευράς ΕΟΦ και Καραθάνος Χαράλαμπος, πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής και πολιτευτής του ΛΑΟΣ, Αυγερινός Αντώνης οι οποίοι ήταν μέλη της Επιτροπής Τίμων, ο δε Καραθάνος αναπληρωτής πρόεδρός της. Και σε αυτή την περίπτωση γνωρίζω ότι τα άτομα αυτά διαμόρφωναν τις τιμές, επ’ ωφελεία της Νοβάρτις και θεωρώ λογικά αδύνατο να γίνονταν αυτά εν αγνοία του υπουργού που είχε και την ευθύνη εγκρίσεως των τιμών σύμφωνα με τον νόμο».
Δεν ήταν όμως η μοναδική φορά που ο Νίκος Μανιαδάκης κατέθεσε –σε αντίθεση με ότι υποστήριξε αργότερα -για πολιτικά πρόσωπα καθώς είχε αναφερθεί σε «Αδιαφάνεια και γκρίζες ζώνες » και για την περίοδο υπουργίας του Ανδρέα Λοβέρδου:
(…) Ερώτηση: Παρακαλούμε να μας προσδιορίσετε συγκεκριμένες πράξεις διαφθοράς από συγκεκριμένα πρόσωπα όπως αυτές προκύπτουν από την εικόνα της διαμόρφωσης των τιμών των φαρμάκων;
Απάντηση: Θεωρώ ότι κατά περιόδους τα τελευταία χρόνια ανάλογα με την πολιτική ηγεσία υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι είχαν πιο ενεργή συμμετοχή στην προετοιμασία και στη διαμόρφωση των δελτίων τιμών και ως εκ τούτου είχαν τη δυνατότητα με τις ενέργειές τους να οδηγήσουν σε υπερτιμολογήσεις συγκεκριμένων φαρμάκων ευνοώντας τη Novartis. Συγκεκριμένα το 2011 και επί υπουργίας Λοβέρδου τα άτομα αυτά περιλαμβάνουν την πρόεδρο της Επιτροπής Τιμών Ζωή Δέδε, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Φαρμάκου του υπουργείου υγείας, Καραπάνο Νικόλαο και τον Νικόλαο Μανία, άτομα τα οποία από κοινού προετοίμαζαν και είχαν άμεση εμπλοκή στη διαμόρφωση του δελτίου τιμών.
… Την περίοδο εκείνη υπήρξε μεγάλη αδιαφάνεια και γκρίζες ζώνες σε σχέση με τις πηγές των στοιχείων και τη μεθοδολογία επεξεργασίας τους. Όπως προκύπτει εκείνη την περίοδο υπάρχουν στα δημοσιευμένα δελτία τιμών πολλές υπερτιμολογήσεις φαρμάκων όπως έχω ήδη καταθέσει. Καθόσον τα ως άνω πρόσωπα συγκαταλέγονται στους στενούς συνεργάτες του υπουργού θεωρώ ότι ήταν λογικά αδύνατον ο υπουργός να μην γνωρίζει τα παραπάνω, δεδομένου ότι αυτός είχε και την ευθύνη της εγκρίσεως των τιμών με την υπογραφή του
Τα ίδια και χειρότερα είχε υποστηρίξει ο Γιάννης Αναστασίου στην πρώτη του κιόλας κατάθεση κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά (σ.σ. αρχειοθετήθηκε), για τον οποίο μεταξύ άλλων είχε πει ότι «ήταν διάχυτη η φήμη στον χώρο των φαρμακευτικών εταιρειών ότι στον συγκεκριμένο χώρο και στα πλαίσια των ανωτέρω συναντήσεων (σ.σ. με εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών) ο Μάριος Σαλμάς λάμβανε παρανόμως χρήματα ως δώρα προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών», υποστηρίζει ο μάρτυρας. Κι ακόμη ότι: «Σε μία περίπτωση αμέσως μετά από συνάντηση με εκπροσώπους φαρμακευτικής επιχείρησης, την οποία δεν μπορώ να προσδιορίσω, είδα ότι στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του σακακιού του υπήρχε μεγάλη δεσμίδα χαρτονομισμάτων των 50 ευρώ».
Διαβάστε επίσης: Ο Μανιαδάκης με και χωρίς την κουκούλα
Τι είπε στην κατάθεσή του
H κατάθεση Μανιαδάκη διήρκεσε περίπου πέντε ώρες, κατά τη διάρκεια της οποίας μίλησε για χειραγώγηση της έρευνας από την ηγεσία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου αλλά δεν έκανε ονομαστική αναφορά σχετικά με τον τότε ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ή άλλα πολιτικά πρόσωπα από τα οποία να δέχθηκε πιέσεις ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.
Αντίθετα, επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι δέχτηκε πιέσεις για να ενοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση της Novartis από την πλευρά των εισαγγελικών λειτουργών.
Συγκεκριμένα είπε ότι του ασκήθηκαν πιέσεις προκειμένου να εμπλέξει στην υπόθεση τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Άδωνη Γεωργιάδη και τον Γιάννη Στουρνάρα, ενώ αναφερόμενος στη δίωξη του την χαρακτήρισε και πάλι ” καθαρά πολιτική”.
Ανέφερε δε ότι υπήρξε μια διαδικασία ασκήσεως έντονων, επανειλημμένων κι επίμονων πιέσεων προς εκείνον προκειμένου να μοιραστεί με τους εισαγγελείς πληροφορίες και μαρτυρίες αναφορικά με έκνομες πράξεις πολιτικών προσώπων.
Παράλληλα, έβαλε κατά των προστατευόμενων μαρτύρων οι οποίοι – κατά την άποψη του- δεν θα έπρεπε να είναι προστατευόμενοι, καθώς έχουν οικονομικά κίνητρα αφού θα λάβουν ποσοστό από τα οικονομικά πρόστιμα και οσα έχουν καταθέσει είναι “ανακριβή και αναξιόπιστα”.
Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν υπάρχει σκάνδαλο Novartis ο κ. Μανιαδάκης απάντησε ότι “υπάρχει σκάνδαλο στο φάρμακο, με παράτυπες πρακτικές” για τις οποίες υπήρξαν ενδείξεις που δεν διερευνήθηκαν από τη δικαιοσύνη.