Κράτα με να σε κρατώ. Σφιχταγκαλιασμένοι θα πάνε μέχρι τέλους οι τέσσερις σωματοφύλακες συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Η προκαταρκτική, η Ελένη Τουλουπάκη και ο κίνδυνος να βρεθούν κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο της Novartis τούς ένωσαν. Σαμαράς, Βενιζέλος, Στουρνάρας και Αβραμόπουλος αποφάσισαν να μιλάνε, να μηνύουν, να απειλούν και να συμπεριφέρονται σαν ομάδα.
«Βάστα γερά, Αντώνη Σαμαρά» λένε με ένα στόμα, μια φωνή οι πρώην εχθροί και τωρινοί φίλοι του πρώην πρωθυπουργού Δημήτρης Αβραμόπουλος και Βαγγέλης Βενιζέλος. Ο τέως πρωθυπουργός έχει ανοίξει τις πολιτικές του αγκάλες για τα δύο πολιτικά στελέχη και, όπως όλα μαρτυρούν, θα πάνε μαζί μέχρι το τέλος. Εξάλλου ο Σαμαράς το δηλώνει με απειλητικό ύφος: Θα τους πάω μέχρι το τέλος…
Η αρχηγική εμφάνιση Σαμαρά στο συλλαλητήριο για το μακεδονικό και οι… ιαχές των οπαδών του «Να τος, να τος, ο πρωθυπουργός» και «Ελλάς, Ελλάς, Αντώνης Σαμαράς» φαίνεται ότι ήταν απλώς το πρώτο βήμα στον σχεδιασμό του Μεσσήνιου βουλευτή. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ ήθελε τόσο πολύ να πάει στο συλλαλητήριο ο Μίκης Θεοδωράκης, τον οποίο επικαλέστηκε και στη Βουλή, ώστε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, σήκωσε ο ίδιος το τηλέφωνο και τον παρακάλεσε να δώσει το παρών στο Σύνταγμα.
Το δεύτερο βήμα του Αντ. Σαμαρά ήταν, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για το σκάνδαλο Novartis, να εμφανιστεί ως ο μάγκας και πολλά βαρύς ηγέτης της Δεξιάς. Οι φωνές, οι απειλές και οι κουτσαβακισμοί του φαίνεται ότι συγκίνησαν το ακροατήριο των «γαλάζιων» βουλευτών και γι’ αυτό μόλις ολοκλήρωσε την εμπρηστική ομιλία του τον χειροκροτούσαν όρθιοι. Το επόμενο βήμα του είναι, όπως όλα μαρτυρούν, η συμπόρευση με τους Βενιζέλο, Αβραμόπουλο και Στουρνάρα, που φέρονται ως εμπλεκόμενοι στο τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο Novartis.
Οι φίλοι που φάγαν το σταφύλι
Οι πραγματικοί φίλοι μένουν μαζί στα δύσκολα. Ειδικά όταν ο κίνδυνος να μπλέξουν άσχημα στο ταξίδι τους στην ελληνική Δικαιοσύνη είναι ορατός. Και για πολλά μπορεί να κατηγορήσει κανείς τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο και τον Αβραμόπουλο, αλλά όχι για αφέλεια και βλακεία. Και καταλαβαίνουν τι έγινε και τι γίνεται με το σκάνδαλο της Novartis και… οσμίζονται τις αποκαλύψεις που έρχονται, τόσο από το εσωτερικό όσο και από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Οσο κι αν δημόσια προσπαθούν να εμφανιστούν ως «τιμωροί της διαφθοράς» και ως αυτοί που «μείωσαν τη φαρμακευτική δαπάνη», στο παρασκήνιο ανησυχούν, συναντιούνται, συσκέπτονται και καθορίζουν από κοινού την υπερασπιστική τους γραμμή.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη «γαλάζια» πηγή, προς τα τέλη της περασμένης εβδομάδας και εν αγνοία του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αντώνης Σαμαράς, Βαγγέλης Βενιζέλος και Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκαν στο σπίτι του πρώτου στην Κηφισιά. Κάποιες άλλες πληροφορίες τούς θέλουν να έχουν προχωρήσει και σε… διμερείς επαφές. Ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο, ο Σαμαράς με τον Αβραμόπουλο και ο Βενιζέλος με τον Αβραμόπουλο. Μέχρι πρότινος ο Ελληνας επίτροπος στις Βρυξέλλες ούτε καλημέρα δεν έλεγε με τους Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο. Με τον πρώην πρωθυπουργό διότι του «χρέωνε» φιλικές επαφές και συζητήσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τον Βενιζέλο επειδή η κόντρα τους πάει πίσω στο 2013, όταν ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαίτησε και του πήρε εντέλει το υπουργείο Εξωτερικών.
Παρακολουθούμε τη γέννηση μιας «νέας ενότητας» στο βάθρο της Novartis, η οποία αποσκοπεί αφενός στην από κοινού αντιμετώπιση του κινδύνου για την εικόνα του κάθε εμπλεκομένου στο σκάνδαλο και αφετέρου στην αποτροπή του μοιραίου ενδεχομένου να βρεθεί κάποιος, ή κάποιοι, στης φυλακής τα σίδερα, που είναι για τη Novartis.
Ολα στο σκοτάδι
Λίγες ώρες πριν από τη συζήτηση στη Βουλή για την παραπομπή των δέκα πολιτικών σε προανακριτική επιτροπή, Σαμαράς, Βενιζέλος και Αβραμόπουλος συναντήθηκαν, σύμφωνα με όσα προαναφέραμε, αφενός για να χαράξουν την υπερασπιστική τους γραμμή, αφετέρου για να κινητοποιήσουν όλες τις επαφές τους σε Δικαιοσύνη και μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μοίρασαν ρόλους και καθήκοντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος ανέλαβαν να κάνουν τις απαραίτητες επαφές με δικαστικούς λειτουργούς και με ιδιοκτήτες και διευθυντές μέσων ενημέρωσης. Ο Δ. Αβραμόπουλος, συνεπικουρούμενος από τον πρώην πρωθυπουργό, ανέλαβε να κάνει lobbying στις Βρυξέλλες με ξένους αξιωματούχους, ώστε να τους «ζυμώσει» για την αθωότητά τους και κυρίως να τους εξηγήσει ότι η ελληνική κυβέρνηση «έστησε μια σκευωρία για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους».
Παρακολουθώντας κανείς τις ομιλίες Σαμαρά και Βενιζέλου στην ολομέλεια της Βουλής που ασχολήθηκε με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis θα διαπίστωνε με ευκολία ότι ακολουθούσαν κοινή γραμμή. Ο ένας ήταν η ηχώ του άλλου, ενώ και οι δύο μαζί τα έβαλαν με την «κακή» και «μοχθηρή» κυβέρνηση που τους «καταδιώκει» για ένα σκάνδαλο, για το οποίο και οι δυο τους παραδέχτηκαν ότι είναι πραγματικό. Μετά τις διχαστικές και εμφυλιοπολεμικές ομιλίες Σαμαρά – Βενιζέλου έπιασαν δουλειά τα φιλικά τους κανάλια, ραδιόφωνα και εφημερίδες. «Ηττα Τσίπρα», «Βατερλό Τσίπρα», «Συντριβή Τσίπρα» ήταν μόνο μερικοί από τους… ευφάνταστους τίτλους που επέλεξαν τα δεξιά ΜΜΕ προκειμένου να στηρίξουν τους φίλους τους που δήθεν βάλλονται από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Σε ό,τι έχει να κάνει τώρα με τον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης και με δεδομένες τις καλές σχέσεις Σαμαρά και Βενιζέλου με δικαστές και εισαγγελείς, λέγονται και γράφονται διάφορα. Αυτό που πρέπει πάντως να σημειώσουμε, χωρίς να υπονοούμε το παραμικρό, είναι ότι την ώρα που υπάρχει έντονη κινητικότητα σε πολλούς τομείς και σε πολλά επίπεδα από τους φερόμενους ως εμπλεκομένους στο σκάνδαλο Novartis, αποκαλύπτεται πως κάποιοι μέσα στη Δικαιοσύνη κάνουν τα πάντα για να πάρουν την επίμαχη δικογραφία από τα χέρια των ανακριτών διαφθοράς και να την αναθέσουν σε ειδικό εφέτη ανακριτή. Συμπτωματικό, θα πει κάποιος καλόπιστος.
Αρχηγός χωρίς κόμμα
«Κανείς δεν θα ήθελε να είναι στη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν ήταν καθόλου ευχάριστη μέρα γι’ αυτόν να βλέπει τον Σαμαρά να κάνει αρχηγική εμφάνιση και να τον χειροκροτούν όρθιοι οι βουλευτές της ΝΔ» μας έλεγε «γαλάζιος» βουλευτής. Ο τέως πρωθυπουργός (σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές ήταν αυτός που επέβαλε την άποψή του για την ερμαφρόδιτη στάση που κράτησε η ΝΔ στην ψηφοφορία για την προανακριτική) επέλεξε από το βήμα της Βουλής να δείξει στο κόμμα του και στην ηγετική ομάδα της ΝΔ ποιος είναι ο πραγματικός αρχηγός. Αν κρίνουμε από τα ενθουσιώδη και παρατεταμένα χειροκροτήματα των «γαλάζιων» βουλευτών για τον Αντ. Σαμαρά και από το θλιμμένο βλέμμα του Κυρ. Μητσοτάκη, όπως το αποτύπωσαν οι κάμερες της Βουλής, τότε δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία σε κανέναν ότι ο πρώην πρωθυπουργός έκανε δυναμικό comeback στα εσωτερικά της ΝΔ. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα επόμενα βήματά του και κυρίως με ό,τι αυτό σημαίνει για την παραμονή ή όχι του Κυρ. Μητσοτάκη στην αρχηγία του κόμματος.
Υπό προθεσμία
Τα μηνύματα που φτάνουν στα αυτιά του Δ. Αβραμόπουλου από το κολέγιο των επιτρόπων στις Βρυξέλλες είναι ανησυχητικά για την καριέρα του στην Κομισιόν. Η διπλωματική ουδετερότητα που επέλεξε να κρατήσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναφορικά με την εμπλοκή Αβραμόπουλου στο σκάνδαλο Novartis, πρώτον, έχει ανησυχήσει σφόδρα τον Ελληνα κομισάριο και, δεύτερον, έχει κάνει πολλούς στην Ευρώπη να αναρωτιούνται αν μπορεί, έπειτα απ’ αυτές τις εξελίξεις, να παραμένει στη θέση του. Και μπορεί ο ίδιος να λέει πως έχει τη στήριξη (;) της Κομισιόν και ότι δεν σκέφτεται να παραιτηθεί, αλλά όταν ξένες εφημερίδες, όπως για παράδειγμα η αυστριακή «Kleine Zeitung», γράφουν για «Μέγα σκάνδαλο Novartis: Λαδώθηκαν Ελληνες πολιτικοί», τότε οι εξελίξεις μπορεί να είναι δυσάρεστες για τον Δ. Αβραμόπουλο σε ό,τι έχει να κάνει με τη θέση του ως επιτρόπου Μετανάστευσης.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι το σκάνδαλο Novartis προκαλεί παλιρροϊκά κύματα στο πολιτικό σκηνικό, στον χώρο τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Αυτήν τη στιγμή δημιουργείται ένα μέτωπο των κατηγορουμένων το οποίο ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι στο άμεσο μέλλον θα προσλάβει περισσότερο πολιτικά και λιγότερο δικαστικά χαρακτηριστικά. Η εκφρασμένη –και προφανώς αχαλίνωτη– επιθυμία του Σαμαρά να επανέλθει σε πρωταγωνιστικό ρόλο, η απειλούμενη επικοινωνιακή ρηχότητα του Αβραμόπουλου και το άσβεστο μίσος του Βενιζέλου για τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ περικλείουν την αναγκαία ενέργεια για τη δημιουργία αναταράξεων και ρηγμάτων στα σημερινά κόμματα. Το τι τελικώς θα προκύψει θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της διερεύνησης του σκανδάλου. Αυτό ακριβώς κάνει πολλούς, τόσο στη ΝΔ όσο και στην κεντροαριστερά, να εύχονται ενδομύχως να βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου εκείνοι που στις σημερινές συνθήκες αποτελούν πέτρα του σκανδάλου.