Στο κάδρο των μιζών που φαίνεται πως δίνονταν από τη φαρμακευτική πολυεθνική Novartis σε πολιτικά πρόσωπα και όχι μόνο προκειμένου να εξυπηρετούν τα συμφέροντά της βάζουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες την εφημερίδα «Το Βήμα».
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτονται, η εφημερίδα φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν ώστε, μέσα από μεθοδευμένες διαρροές, να δημιουργήσει κλίμα και να εξασφαλιστούν για τη Novartis υπερτιμολογημένες πληρωμές, δηλαδή μεγάλο κέρδος σε βάρος του ελληνικού δημοσίου.
Χαρακτηριστικά αναφέρονται στη δικογραφία δύο περιπτώσεις: η πρώτη είχε αποκαλυφθεί από το τηλεοπτικό «Κουτί της Πανδώρας» και το Documento και αφορούσε την προσπάθεια δημιουργίας κλίματος φόβου μέσα από δημοσιεύματα ώστε να προστατευθεί δήθεν ο ελληνικός πληθυσμός από το ιό HIV, την ηπατίτιδα Β και την ηπατίτιδα C, διενεργώντας μοριακό έλεγχο του αίματος σε τιμές πενταπλάσιες των φυσιολογικών.
Φαίνεται, σύμφωνα με τους μάρτυρες, ότι το «Βήμα» χρησιμοποιήθηκε σ’ αυτή την περίπτωση ώστε να εξυπηρετηθούν οι σκοποί του ελβετικού κολοσσού. Ετσι στις 28 Μαρτίου 2006 κυκλοφόρησε με τίτλο «Μετάγγιση θανάτου σε 16άχρονο κορίτσι». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η 16άχρονη είχε προσβληθεί από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS έπειτα από μετάγγιση μολυσμένου αίματος, το οποίο δεν είχε ελεγχθεί αποτελεσματικά επειδή η μέθοδος ελέγχου που χρησιμοποιούσαν τα νοσοκομεία της χώρας ήταν ελλιπής συγκριτικά με τη μέθοδο του μοριακού ελέγχου του αίματος.
Το ρεπορτάζ δεν ήταν ψευδές αλλά απέκρυπτε μια σημαντική λεπτομέρεια. Οτι δηλαδή η μετάγγιση του μολυσμένου αίματος στο παιδί είχε γίνει τον Αύγουστο του 2005, δηλαδή έξι μήνες πριν από το δημοσίευμα. Αυτό το ετεροχρονισμένο δημοσίευμα πρόσφερε κατά τους μάρτυρες άλλοθι στην τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δηλαδή στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ώστε να προχωρήσει με fast track διαδικασίες στην προμήθεια αντιδραστηρίων σε κόστος πενταπλάσιο αυτού που πλήρωναν άλλες χώρες όπως η Πολωνία ή η Ιταλία.
Το «Βήμα», ο Λοβέρδος και τα νέα φάρμακα
Η δεύτερη περίπτωση στην οποία φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε το «Βήμα» ήταν το 2011. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες αναφέρουν συγκεκριμένα ως χαρακτηριστική περίπτωση φιλικής μεταχείρισης της Novartis την έκδοση δελτίου τιμών τον Αύγουστο του 2011, οπότε τιμολογήθηκαν συγκεκριμένα φάρμακα παρά το γεγονός ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχε κυκλοφορήσει και δεν είχε τιμολογηθεί κανένα άλλο φάρμακο κατά σύσταση της τρόικας προκειμένου να μην αυξηθεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.
Οι προστατευόμενοι μάρτυρες εμφανίζουν τους δημοσιογράφους του «Βήματος» Νίκο Χασαπόπουλο και Ελενα Φυντανίδου ως εκείνους που συνέβαλαν ώστε να επιταχυνθεί η τιμολόγηση των φαρμάκων αυτών επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου. Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι η εταιρεία δημοσίων σχέσεων και διαφήμισης Prestige, διαχειριστής της οποίας είναι ο σύζυγος της Ελ. Φυντανίδου, και η οποία, όπως λένε, «ανήκε στην ουσία στους Χασαπόπουλο και Φυντανίδου» είχε λάβει 200.000 ευρώ σε μια διετία προκειμένου να προωθεί την κατ’ εξαίρεση τιμολόγηση των συγκεκριμένων προϊόντων της Novartis, να διαμορφώνει το προφίλ του Ανδ. Λοβέρδου και να καλλιεργεί θετική εικόνα για τον τότε αντιπροέδρο του ελληνικού τμήματος της φαρμακευτικής εταιρείας Κωνσταντίνο Φρουζή, ο οποίος διεκδικούσε την προεδρία του ΣΦΕΕ.
Τo Documento επικοινώνησε με τους δύο δημοσιογράφους τους οποίους οι μάρτυρες εμπλέκουν στο σκάνδαλο με τις μίζες. Η Ελ. Φυντανίδου προτίμησε να μην κάνει κάποιο σχόλιο, ενώ μας διευκρίνισε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τον δικηγόρο της. Ο Ν. Χασαπόπουλος από την πλευρά του αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την ιστορία, όπως επίσης και με την εταιρεία Prestige. «Δεν είχα καμία συμμετοχή στη συγκεκριμένη ούτε σε οποιαδήποτε άλλη εταιρεία» είπε, για να συμπληρώσει ότι ουδέποτε επίσης έχει ασχοληθεί με το θέμα του φαρμάκου ή των φαρμακοβιομηχανιών. Διέψευσε και οποιαδήποτε σχέση ή συνάντησή του με τον Φρουζή, ενώ δήλωσε ότι πιθανότατα τον εμπλέκουν στην υπόθεση επειδή είναι κουμπάρος του Ανδ. Λοβέρδου.
Ο ίδιος πάντως μας τόνισε ότι πάντρεψε πράγματι τον πρώην υπουργό προτού όμως εκείνος ασχοληθεί με την πολιτική, ενώ, όπως είπε, πολλές φορές του έχει ασκήσει κριτική για τις πολιτικές επιλογές του. Το Documento επικοινώνησε, τέλος, με τον διευθυντή του «Βήματος» Αντώνη Καρακούση, ο οποίος δεν θέλησε να σχολιάσει, μας παρέπεμψε όμως σε δημοσίευμα του διαδικτυακού «Βήματος» σύμφωνα με το οποίο η εφημερίδα από το 2009 είχε αποκαλύψει το πάρτι στον χώρο της υγείας.