Στην ουσία του σκανδάλου της Ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Novartis αναμένεται να αναφερθεί στη σημερινή ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στη φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας.
Αναμένεται να αναφερθεί ακόμα στην ειδική μεταχείριση που φαίνεται να απολάμβανε η συγκεκριμένη εταιρία (και όχι μόνο) από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ενώ θα αναδείξει τις ειδικές σχέσεις της οικονομικής ελίτ του κλάδου με στελέχη του παλαιού πολιτικού συστήματος.
Στον πυρήνα της πρωθυπουργικής ομιλίας θα είναι η σαφής διάκριση του παλαιού πολιτικού συστήματος με τη σημερινή Κυβέρνηση η οποία θα σημειώσει ότι κάνει και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της και ό,τι προβλέπεται θεσμικά για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Επίσης ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία για τα περί σκευωρίας και κυρίως για τη διαρκή, όπως θα πει, επιχείρηση τρομοκράτησης των προστατευόμενων μαρτύρων και τις ευθείες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.
Από εκεί και μετά η κυβερνητική πλειοψηφία προσέρχεται στη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία με τη θέση ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα παραγραφής των αδικημάτων, ότι χρειάζεται περισσότερο από ποτέ σεβασμός στο νόμο, απαρέγκλιτη τήρηση των διαδικασιών και των κανόνων, και πάνω από όλα χρειάζεται νηφαλιότητα, ψυχραιμία και απόλυτη προσήλωση στην ανακάλυψη και αποκάλυψη της αλήθειας.
Εντύπωση προκαλεί η στάση της ΝΔ
Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικά στελέχη προκαλεί εντύπωση η στάση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος όπως λένε κάνει ό,τι μπορεί για να καταργήσει τη μυστική ψηφοφορία.
Γι αυτό και αφού πρώτα υπήρξαν διαρροές για αποχή από την ψηφοφορία αργά χθες το βράδυ στελέχη του κόμματος μιλούσαν για παρουσία στην ψηφοφορία και κάθε φορά που καλούνταν κάποιος βουλευτής του κόμματος να ψηφίσει αυτός θα έλεγε «ναι στην προανακριτική, όχι στη σκευωρία».
Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εκφράζουν την απορία τους για τη στάση της ΝΔ από τη στιγμή που το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης «είπε ‘‘ναι’’ στην προανακριτική». Με δεδομένο και το «ναι» των υπολοίπων κομμάτων, λένε οι πέντε κάλπες των εν ενεργεία βουλευτών θα έχουν 299 «ναι» και οι άλλες πέντε 300.
Το πιο πιθανό, καταλήγουν, είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης να φοβάται ένα «μαζικό ‘’οχι’’ ενδεχομένως κάποιων Καραμανλικών βουλευτών σε πρώην υπουργούς όπως για παράδειγμα ο κ. Λυκουρέντζος την ίδια ώρα που για παράδειγμα στον σημερινό αντιπρόεδρο του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη το ‘’ναι’’ θα είναι μαζικό.