#Novartis_Gate: Ο Στουρνάρας διαψεύδει τον εαυτό του!

#Novartis_Gate: Ο Στουρνάρας διαψεύδει τον εαυτό του!

Διαστρέβλωσε και πάλι την πραγματικότητα ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την προανακριτική για το σκάνδαλο Novartis.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρθηκε στη φαρμακευτική δαπάνη, λέγοντας ότι επί υπουργίας τού ιδίου, του Άδωνh Γεωργιάδη ως υπουργού Υγείας και του Αντώνη Σαμαρά ως πρωθυπουργού μειώθηκε κατά πολύ η φαρμακευτική δαπάνη, ενώ εφαρμόστηκε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και άλλα που συνέβαλαν κατά πολύ στη μείωση, σε σημείο που, όπως είπε, «η Ελλάδα ήταν από τις χώρες της ΕΕ με μικρή φαρμακευτική δαπάνη».

Ακόμα όμως και ένας πρωτοετής οικονομικών ή νομικών σπουδών θα μπορούσε να επεξηγήσει πως τo επιχείρημα «αθωότητας» της μειωμένης φαρμακευτικής δαπάνης των εμπλεκόμενων υπουργών δεν έχει καμία σχέση με το σκάνδαλο. Το πρόβλημα στο #Novartis_Gate, ποτέ δεν ήταν αυτή καθαυτή η μείωση της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία ήταν άλλωστε 100% επιλογή της Τρόικας. Το επίδικο είναι το αν μέσα στους καταλόγους τη συγκεκριμένη περίοδο υπήρχαν υπερτιμολογήσεις και σε ποια φάρμακα.

Ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας σε πρόσφατη ομιλία του στο Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), όπου πρόεδρος ήταν ο Κωνσταντίνος Φρουζής (αντιπρόεδρος της Novartis και πρωταγωνιστής του σκανδάλου) δήλωνε πως η απόφαση της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης ήταν της Τρόικας.

Αν και επιχειρεί (πάλι) να παρουσιάσει τον εαυτό του ως υπεύθυνο για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 30,5%, επί των ημερών του, στο διάστημα 2012-14, «ξεχνάει» ότι αυτή η μείωση ήταν απαίτηση της τρόικας και φυσικά όχι προσωπικό του επίτευγμα. Εξάλλου το παραδέχτηκε ο ίδιος σε ομιλία του σε συνέδριο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, όπου ανέφερε επί λέξει: «Η συνολική μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης ήταν αποτέλεσμα κυρίως θεσμικών παρεμβάσεων (σ.σ. της τρόικας) , όπως αλλαγές στην τιμολόγηση, αύξηση των επιστροφών –rebates- στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, μείωση των ρυθμιζόμενων περιθωρίων κέρδους στη χονδρική και λιανική διάθεση των φαρμάκων, μείωση συντελεστών ΦΠΑ στα φάρμακα κ.λπ.» .

Aν και τώρα ο διοικητής της ΤτΕ εμφανίζεται να ήθελε μείωση των δαπανών για τα φάρμακα, όταν ο ίδιος μιλούσε στο συγκεκριμένο  συνέδριο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, είχε ταχθεί σαφώς υπέρ της μη μείωσης των φαρμακευτικών δαπανών, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι η συνολική δαπάνη υγείας στην Ελλάδα παραμένει κάτω από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Ο υπέρμαχος της λιτότητας και των περικοπών, δηλαδή, εξέφρασε την ανησυχία του για την πτώση της φαρμακευτικής δαπάνης και των δαπανών υγείας…

Παραμένει ωστόσο πως το επίμαχο δεν είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά αν υπηρξαν τη συεγκεκριμένη περίοδο υπερτιμολογήσεις και σε ποια φάρμακα.

Documento Newsletter