Αγανάκτηση ανώτερων δικαστών από τους χειρισμούς της «επιτελικής» Δικαιοσύνης
Οι εκφραστές της «επιτελικής» Δικαιοσύνης που επιχειρεί να χτίσει η κυβέρνηση και στους κόλπους του Εφετείου Αθήνας δεν βρήκαν έρεισμα στην Ολομέλεια των Εφετών, όπου έχασαν τη μεγάλη μάχη για την αφαίρεση της δικογραφίας αναφορικά με το σκάνδαλο Novartis από την εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Με καθαρή πλειοψηφία (69 έναντι 40 και τρία λευκά) η Ολομέλεια Εφετών έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κ. Τουλουπάκη, «αδειάζοντας» παράλληλα τον διορισμένο από τη ΝΔ εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα ο οποίος είχε προκαλέσει τη σύγκληση της Ολομέλειας με αίτημα την ανάθεση της «καυτής» δικογραφίας σε εφέτη-ειδικό ανακριτή.
Με την απόφασή τους να στηρίξουν την έρευνα της κ. Τουλουπάκη οι ανώτεροι δικαστές έδωσαν ηχηρή απάντηση στην επιχείρηση αποδόμησης της έρευνάς της για το μεγάλο σκάνδαλο της Novartis και την ίδια ώρα κατέδειξαν την αγανάκτησή τους για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης στον χώρο της Δικαιοσύνης. Τη μέμφθηκαν επί της ουσίας όχι μόνο για τη στάση της σε σχέση με το σκάνδαλο της Novartis και ειδικά απέναντι στη φυσική δικαστή της υπόθεσης (που στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης είναι η κ. Τουλουπάκη), αλλά και απέναντι στις μεθοδεύσεις με τις οποίες επιχειρεί πραξικοπηματικά να πάρει τον έλεγχο της Δικαιοσύνης.
Οργή για τους «γαλάζιους»
Κραυγαλέο παράδειγμα είναι η τροπολογία που πέρασε αυξάνοντας τις οργανικές θέσεις των προέδρων εφετών κατά 86, με αντίστοιχη μείωση των οργανικών θέσεων των εφετών, μόνο και μόνο, όπως από τους ίδιους τους δικαστές έχει καταγγελθεί, για να ευνοηθούν «γαλάζιοι» εφέτες οι οποίοι με αυτό τον τρόπο αναβαθμίζονται και κερδίζουν ακόμη δύο χρόνια παραμονής στον κλάδο.
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, συγκεκριμένος δικαστής, που είναι από αυτούς που ευνοούνται με την περίφημη τροπολογία και ο οποίος έδωσε μάχη για να αφαιρεθεί η δικογραφία από την κ. Τουλουπάκη, αποδοκιμάστηκε κυρίως από νέους εφέτες όταν αναπτύσσοντας στην Ολομέλεια τη θέση του αναφέρθηκε στις προαγωγές των 86.
Στα ντεσού της συνεδρίασης αξίζει να αναφερθεί και ότι κατά του αιτήματος Πλιώτα τάχθηκε ακόμη και μια εφέτης από τις προταθείσες να αναλάβουν την υπόθεση. Ενώ μετά την απόρριψη του αιτήματος κάποιοι που δυσαρεστήθηκαν σφόδρα από το αποτέλεσμα τα έβαλαν ακόμη και με τον… προϊστάμενο που δεν είχε διοργανώσει καλά το ζήτημα!
Μπούμερανγκ
Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθήνας, που αιφνιδίασε δυσάρεστα όλους όσοι εδώ και ημέρες πρόκριναν το αποτέλεσμα και σχεδόν πανηγύριζαν για το επερχόμενο «ξήλωμα» της κ. Τουλουπάκη, η υπόθεση θα παραμείνει ως έχει σε επίπεδο διερεύνησης. Δεν αφαιρείται δηλαδή κανένα κομμάτι της: ούτε τα σκέλη που είναι ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο και διερευνώνται από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ούτε οι δικογραφίες που βρίσκονται σε ανακριτές κατά της διαφθοράς μετά την άσκηση ποινικών διώξεων (π.χ. για Κωνσταντίνο Φρουζή και Νικόλαο Μανιαδάκη).
Το σκεπτικό της πλειοψηφίας της Ολομέλειας του Εφετείου λέει ότι η έρευνα που διενεργείται εδώ και τρία χρόνια έχει προχωρήσει ικανοποιητικά.
Ειδικότερα, στο στάδιο της ανάκρισης βρίσκονται ήδη πέντε δικογραφίες οι οποίες διερευνώνται από ανακρίτριες κατά της διαφθοράς οι οποίες ακόμη δεν έχουν καλέσει σε απολογία τους κατηγορούμενους επειδή αναμένουν κάποια τελευταία στοιχεία από την κ. Τουλουπάκη. Μάλιστα οι εν λόγω ανακρίτριες χαρακτηρίστηκαν από τους ανώτερους δικαστές «ικανότατες στο έργο τους».
Σε ό,τι αφορά την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, αποτιμώντας η Ολομέλεια την έως τώρα πορεία των ερευνών της κ. Τουλουπάκη και των επίκουρών της εισαγγελέων κατά της διαφθοράς επισήμανε ότι έχουν ήδη τεθεί στο αρχείο επτά υποθέσεις, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε ένα πολιτικό πρόσωπο και ακόμη πέντε δικογραφίες βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Ετσι η πλειοψηφία, με βάση το γεγονός ότι η τελευταία ποινική δίωξη που ασκήθηκε ήταν στις 14.6.2019, κατέληξε στην εκτίμηση ότι δεν έχει παρέλθει από τότε μεγάλο χρονικό διάστημα.
Κατά την άποψη της μειοψηφίας η δικογραφία θα έπρεπε να ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή λόγω μείζονος σπουδαιότητας, καθώς είναι πολύπλοκη με διεθνή αντίκτυπο και προεκτάσεις, συνέχεται με την αναγκαία λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών, έχει απασχολήσει τη Βουλή και τον Τύπο, έχει λάβει ευρεία δημοσιότητα και αναζωπυρώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με αναφορές και σε πολιτικά πρόσωπα.
Δεύτερο «χαστούκι»
Αυτή είναι η δεύτερη νίκη της κ. Τουλουπάκη, καθώς έχει προηγηθεί και η απόρριψη του αιτήματος εξαίρεσης που είχε υποβάλει σε βάρος της ο Ανδρέας Λοβέρδος από το Δικαστικό Συμβούλιο Εφετών. Ο Ανδρ. Λοβέρδος, εις βάρος του οποίου η κ. Τουλουπάκη ζήτησε την άσκηση δίωξης για την υπόθεση της Novartis, είχε ζητήσει την εξαίρεσή της με το σκεπτικό ότι ήταν συμμέτοχος στα αδικήματα που φέρεται να έχει τελέσει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελοπουλος.
Ωστόσο το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών υιοθετώντας την απορριπτική πρόταση της εισαγγελέα απέρριψε το αίτημα Λοβέρδου. Η ίδια στην εισήγησή της ανέφερε ότι δεν συνέτρεχαν λόγοι μεροληψίας στο πρόσωπο της κ. Τουλουπάκη και για τον λόγο αυτό μπορούσε να συνεχίσει το εισαγγελικό της έργο.