Σε μία ταραχώδη διαδικασία στην οποία επισφραγίστηκαν οι αυταρχικές κοινοβουλευτικές πρακτικές των ΝΔ – ΚΙΝΑΛ, ο Mr Novartis προέβη σε εισαγωγική τοποθέτηση στην Προανακριτική Επιτροπή ενώ η εξέτασή του αναμένεται να συνεχιστεί το πρωί της Πέμπτης.
Αρχικά, ο Κ. Φρουζής φέρεται να ισχυρίστηκε ότι ταλαιπωρήθηκε πολύ από αυτήν την υπόθεση και πως υφίσταται μπούλινγκ. Αναφέρθηκε στις έρευνες που έγιναν στο σπίτι του, ισχυριζόμενος πως σε αυτές πήραν μέρος και Αρχές που δεν γνωρίζει! Πρόσθεσε δε ότι επισήμως δεν έχει κληθεί από κάποιο δικαστικό ή ανακριτικό όργανο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου διηγήθηκε περαιτέρω ότι η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελ. Τουλουπάκη, σε άτυπη συνάντηση που είχαν τον Μάιο του 2018 του ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν πολλά επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον του και του πρότεινε να συνεισφέρει στη διερεύνηση του σκανδάλου στο σκέλος των πολιτικών προσώπων, έχοντας ως αντίκρισμα τις ευεργετικές διατάξεις που προβλέπονται για προστατευόμενους μάρτυρες.
Στον αντίποδα, από την κυβερνητική πλειοψηφία διαρρέουν ότι ο Mr Novartis υποστήριξε ότι η Ελ. Τουλουπάκη τον πίεσε για να δώσει στοιχεία κατά των 10 πολιτικών προσώπων που αναφέρονταν στη δικογραφία, προτείνοντάς του παράλληλα να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, φέρεται να χαρακτήρισε «μοχλό πίεσης» την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Υπενθυμίζεται ότι οι συνεδριάσεις της Επιτροπής είναι κλειστές και ως εκ τούτου η κάθε παράταξη μπορεί να διαρρέει κατά το δοκούν το τι καταθέτει ο εκάστοτε μάρτυρας.
Νωρίτερα, από τα πέντε εναπομείναντα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εξαίρεση των Παύλου Πολακη και Δημήτρη Τζανακοπουλου μόνο ο Σπύρος Λάππας πήρε μέρος στη συνεδρίαση της Προανακριτικής. Παράλληλα, απορρίφθηκε η αίτηση εξαίρεσης των τριών βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.
Με τους Παύλο Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλο να απέχουν, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να σηκώσει μόνος του το βάρος για τα διαδικαστικά ζητήματα που εκκρεμούν πριν η Επιτροπή προχωρήσει στην εξέταση του Κ. Φρουζή.
Συγκεκριμένα, ο Σπ. Λάππας ζήτησε εκ νέου την ανάκληση της εξαίρεσης των Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλου. Όπως είχε προδιαγραφεί, το αίτημα ανάκλησης της εξαίρεσης των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους να είναι 13 κατά, 2 υπέρ και 1 «παρών». Εν συνεχεία θα συζητηθούν τα δύο ζητήματα που έθεσε ο ερευνώμενος, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ζήτησε τη διαβίβαση εγγράφων των δικογραφιών που έχουν σχηματιστεί για το σκάνδαλο Novartis αλλά και την εξαίρεση των Β. Κεγκέρογλου, Κ. Κυρανάκη και Θ. Πλεύρη από την Επιτροπή.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Σπύρος Λάππας δεν θα πάρει θέση επί των εξαιρέσεων προκείμενου να μη νομιμοποιήσει εμμέσως την απόφαση που αφορά του Π. Πολακη και Δ. Τζανακόπουλο, ενώ ο Θ. Πλεύρης αναμένεται να ζητήσει να συζητηθεί το αίτημα εξαίρεσης του, γεγονός που δύναται να ερμηνευτεί ως παραδοχή ότι προκύπτουν λόγοι εξαίρεσης εναντίον του.
Τα σενάρια
Στην περίπτωση που η Επιτροπή οδηγηθεί σε απόφαση εξαίρεσης των τριών, τότε η διαδικασία θα διακοπεί για να αντικατασταθούν τα μέλη που εξαιρέθηκαν. Αν όχι, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, ο Σπ. Λάππας θα ζητήσει διακοπή προκειμένου να ενημερώσει τα λοιπά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή, τα οποία θα δώσουν κανονικά το παρών στην εξέταση του Φρουζή.
Απορρίφθηκε η ανάκληση εξαίρεσης των δύο
Όπως είχε προδιαγραφεί, το αίτημα ανάκλησης της εξαίρεσης των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους να είναι 13 κατά, 2 υπέρ και 1 παρών.
Τι απαντούν Κυρανάκης – Πλεύρης
Εκτός της αίθουσας που συνεδριάζει η Προανακριτική Επιτροπή βρέθηκαν οι Κ. Κυρανάκης, Θ. Πλεύρης και Β. Κεγκέρογλου κατά των οποίων ο Δ. Παπαγγελόπουλος κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης.
Συγκεκριμένα, Β. Κεγκέρογλου και Κ. Κυρανάκης ισχυρίζονται πως δεν προκύπτει κανένας λόγος εξαίρεσης, αφού και οι δύο θεωρούν ότι δεν έχουν επιδείξει πρόθεση μεροληψίας κατά τις δημόσιες τοποθετήσεις τους.
Από την πλευρά του, ο Θ. Πλεύρης κατά του οποίου υπάρχουν δεδομένα -όπως οι συναντήσεις με Φρουζή και Μανιαδάκη- που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι προκύπτουν λόγοι εξαίρεσης του, διαχωρίζει βολικά την υπόθεση Novartis από τα όσα καλείται να διερευνήσει η Προανακριτική. Με βάση το σκεπτικό αυτό, θεωρεί ότι δεν προκύπτει λόγος εξαίρεσης του κι ας είναι δικηγόρος του ερευνώμενου, Αδ. Γεωργιάδη.
Να σημειωθεί ότι τόσο ο Κ. Κυρανάκης όσο και ο Θ. Πλεύρης παρέθεσαν το επιχείρημα ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος δεν ζήτησε να κληθούν ως μάρτυρες, κάτι που ίσχυσε για τους Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλο.
Τελικά, απορρίφθηκε η αίτηση εξαίρεσης των τριών βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.
Απορρίφθηκε και αίτημα διακοπής!
Κατά τις πληροφορίες, μετά την απόρριψη του αιτήματος εξαίρεσης των τριών, ο Σπύρος Λάππας κατέθεσε αίτημα μικρής διακοπής της διαδικασίας, με το προεδρείο να απορρίπτει το αίτημα και να καλεί εντός της αίθουσας τον Φρουζή για να ξεκινήσει η κατάθεση του.
Να σημειωθεί ότι μόνο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει – μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές – στην αίθουσα ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης απουσιάζουν.
ΚΚΕ: «Δεν πατάμε σε δύο βάρκες»
Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, δήλωσε πως το κόμμα του θεωρεί πως μόνο η εκάστοτε Κ.Ο. μπορεί να επιλεγεί την εκπροσώπηση που θα έχει κάθε κόμμα στις Επιτροπές της Βουλής. Εξού και η καταψήφιση του αιτήματος του Δ. Παπαγγελόπουλου για εξαίρεση των τριών, πρακτική που ήταν ίδια και στην περίπτωση Τζανακόπουλου – Πολάκη. «Εμείς δεν πατάμε σε δύο βάρκες» είπε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης: