Σε μια προκλητική απόφαση προχώρησε το Δικαστικό Συμβούλιο σε ότι αφορά τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Novartis. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου Θεόδωρος Μαντάς που είχε αναλάβει την υπεράσπιση Μανιαδάκη, το Δικαστικό Συμβούλιο «συντασσόμενο πλήρως με τη σχετική Εισαγγελική πρόταση και την διάταξη έκδοσης τυπικών κλήσεων της Ανακρίτριας Διαφθοράς κατέληξε ομόφωνα στην απαλλαγή του καθηγητή Νικόλαου Μανιαδάκη». Ο Νίκος Μανιαδάκης αντιμετώπιζε κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δωροδοκία.
Το σκεπτικό της απαλλαγής όπως περιγράφεται στο επίμαχο βούλευμα έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Μανιαδάκης δεν είχε διοριστεί ποτέ ως «σύμβουλος των εκάστοτε υπουργών Υγείας».
Ειδικότερα σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σχετική ανακοίνωση, ο Νίκος Μανιαδάκης
«i) ουδέποτε διορίσθηκε Σύμβουλος των εκάστοτε Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών Υγείας […], ii) δεν συμμετείχε κατά το χρονικό διάστημα 2010-2014 ως εκπρόσωπος (τακτικός ή αναπληρωματικός) της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας στην Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (Κε.Σ.Υ.) […], iii) δεν συμμετείχε ως μέλος στην Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων […], iv) δεν συμμετείχε σε θεσμοθετημένη Επιτροπή του Ε.Ο.Φ. […], v) η ως άνω ιδιότητα του κατηγορουμένου ως Καθηγητή της ανωτέρω Σχολής δεν επαγόταν ως εκ της θέσης του καθήκον παροχής συμβουλευτικών ή άλλων υπηρεσιών στο Υπουργείο Υγείας και τους Υπουργούς Υγείας […]».
Επομένως το Δικαστικό Συμβούλιο κατέληξε στο «συμπέρασμα ότι στα καθήκοντα του κατηγορουμένου δεν περιλαμβανόταν ούτε η διαμόρφωση της τιμής των φαρμάκων, ούτε η κυκλοφορία νέων φαρμάκων, ούτε η διαμόρφωση της φαρμακευτικής νομοθεσίας. Επομένως δεν μπορεί να γίνει λόγος για υπηρεσιακή πράξη αντίθετη με τα καθήκοντά του και συνακόλουθα δεν μπορεί να γίνει κατηγορία σε βάρος του για την αποδιδόμενη σε αυτόν αξιόποινη πράξη» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Ο άτυπος σύμβουλος και τα email που δεν είδε το Δικαστικό Συμβούλιο
Η απόφαση αυτή του Δικαστικού Συμβουλίου εγείρει ερωτήματα. Ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε παραδεχτεί ότι ο Μανιαδάκης ήταν ένας άτυπος σύμβουλος, ενώ από την τότε έρευνα των εισαγγελικών αρχών είχε προκύψει ότι ο καθηγητής Μανιαδάκης έστελνε από το προσωπικό του e-mail στο e-mail του υπουργού Υγείας σχέδια υπουργικών αποφάσεων ακόμη και για την τιμολόγηση των φαρμάκων.
Δείτε επίσης: #Novartis_Gate: Money-dakis έστελνε, Άδωνης προωθούσε στο φτερό
Μέσα σε λίγα λεπτά τα e-mail προωθούνταν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου Υγείας προς έκδοσή τους.
Η τότε Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου είχε ενξτοπίσει συνολικά 16 email.
Πιο αναλυτικά στο πόρισμα Παπασπύρου αναφέρονταν επί λέξει:
«Βρέθηκαν 16 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορες ημερομηνίες από 22.12.2013 μέχρι 4.6.2014, το περιεχόμενο των οποίων ήταν ως επί το πλείστον σχέδια υπουργικών αποφάσεων σχετικά με την τιμολόγηση φαρμάκων και φαρμακευτικής πολιτικής. Τα αποστέλλει ο Ν. Μανιαδάκης από την ηλεκτρονική διεύθυνση (nm….), ο οποίος δεν είχε οποιαδήποτε σχέση εργασίας με το υπουργείο Υγείας και παραλήπτης ήταν η ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργού, από την οποία προωθούνταν στην ηλεκτρονική διεύθυνση Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου προς έκδοσή τους».
Δείτε επίσης: #Novartis_Gate: Τα SMS αγάπης του Άδωνη Γεωργιάδη με τον κατηγορούμενο Μανιαδάκη
Αποκάλυψη: Οι συναλλαγές και τα ιδιωτικά συμφωνητικά Μανιαδάκη – Novartis (Έγγραφα – Video)
«Ναι ήμουν σύμβουλος σε Σαλμά, Γεωργιάδη και Βορίδη»
Το ότι ήταν σύμβουλος υπουργών Υγείας, ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης το είχε παραδεχτεί στις αρχές Δεκεμβρίου του 2019 όταν κατέθετε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.
«Οφείλω να σας πω ότι είχα ελάχιστη συνεργασία με την εταιρία Novartis. Ουσιαστικά την περίοδο που υπήρξα σύμβουλος στον κ. Σαλμά, στον κ. Γεωργιάδη και στον κ. Βορίδη, δεν είχα καμία συνεργασία με την εταιρία. Δεν είχα ούτε ένα συμβόλαιο, ούτε μία διάλεξη, ούτε μία παρουσίαση. Δεν είχα καμία απολύτως συνεργασία. Ξαφνικά βρέθηκα υπόλογος για μία εταιρία με την οποία δεν είχα συνεργασία…» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Εν συνεχεία, σε σχετική ερώτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Λάππα, φέρεται -κατά τις πληροφορίες- να απάντησε ο Ν. Μανιαδάκης: «Εγώ όσο καιρό ήμουν σύμβουλος, από τον κ. Σαλμά και μετά, δεν είχα καμία εξάρτηση και καμία συνεργασία με τη Novartis. {…} Εγώ, την περίοδο που ήμουν σύμβουλος των υπουργών, από το καλοκαίρι του 2012 και μετά, δεν είχα… Ας έρθει ο κύριος αυτός να μας δείξει έστω κι ένα ευρώ αν έχω πάρει από την εταιρία. Έχω πάρει χρήματα από την εταιρία μετά το 2015, που έδωσα μία διάλεξη, νομίζω για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Και είχα κάνει ένα project για την εταιρία μαζί με έξι άλλους καθηγητές, δημοσιευμένο το 2009…».
Παρά τα όσα παραδέχτηκε στη Βουλή, το Δικαστικό Συμβούλιο πως επειδή δεν ήταν διορισμένος σύμβουλος υπουργών Υγείας αλλά «άτυπος» όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος, τότε δεν θα μπορούσε να είχε καμία εμπλοκή στην τιμολόγηση του φαρμάκου.
Δείτε επίσης: Novartis_Gate: Ποιους «κρατάει» ο Μανιαδάκης